left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

37 de artisti din 21 de tari s-au reunit la Aiud

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

37 de artisti din 21 de tari s-au reunit la Aiud

Mesajde robilix » Joi Aug 26, 2010 10:49 am

Ziarul Unirea - 26 august 2010

Ediţia a XV-a a Taberei Inter-Art
37 de artişti din 21 de ţări s-au reunit la Aiud

Luni, 23 august, la Aiud a avut loc expoziţia finală a celei de a XV-a ediţii a Taberei internaţionale de artă plastică Inter-Art, considerată de organizatori ca fiind una dintre cele mai importante manifestări de acest gen din Europa. Şi, după cum se vede, organizatorii nu sunt prea departe de adevăr, în aprecierile lor, având în vedere faptul că şi anul acesta manifestarea s-a bucurat de o prezenţă numeroasă şi valoroasă: 37 de artişti, din 21 de ţări ale lumii. La această expoziţie finală au fost prezenţi, pe lângă artiştii invitaţi şi membrii Fundaţiei Inter-Art, primarul Aiudului, Mihai Horaţiu Josan şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, cărora li s-au alăturat şi alte oficialităţi locale. Organizatorilor li s-a înmânat cu acest prilej distincţia de onoare şi catalogul "15 ani de Inter-Art". Ca în fiecare an, manifestarea a fost organizată şi susţinută de Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Aiud şi, desigur, Fundaţia Inter-Art şi Centrul Cultural "Liviu Rebreanu", din Aiud.
Despre atmosfera din tabără şi despre reuşita manifestărilor expoziţionale cuprinse în programul acesteia, ar fi inutil să vorbesc eu, aşa că o las să facă acest lucru pe una dintre cele mai consecvente participante la tabără, pictoriţa şi scriitoarea americană Patricia Goodrich, care este implicată, de altfel, şi în alte proiecte ale fundaţiei aiudene. Redăm mai jos un interviu realizat cu prilejul expoziţiei personale Patricia Goodrich, al cărei vernisaj a avut loc la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia cu câteva zile în urmă. Acesta a fost realizat de colaboratorii şi prietenii noştri de la Inter-Art:
-Ştim că nu sunteţi pentru prima dată în tabăra de creaţie Inter-Art. De câţi ani participaţi la acest eveniment?
-Acesta este al cincilea an. În 2005 am venit pentru prima dată în România, la Sibiu, unde l-am întâlnit pe Ştefan Balog. Era vernisajul unei expoziţii memoriale şi am fost invitată şi eu. Atunci am primit invitaţia de a participa la tabără, ceea ce am şi făcut, ca artist, în anul următor, în 2006.
-Ce vă determină să reveniţi în fiecare an la Aiud, la această manifestare?
-Faptul că această tabără este un adevărat nucleu cultural. De aici pleacă totul. Poţi să întâlneşti oameni minunaţi şi să legi prietenii adevărate. De asemenea, aici este o energie foarte bună. Îmi place ţara, oamenii, tardiţiile... şi, de la an la an, văd multe schimbări în bine, ce se petrec la Aiud. În această tabără mă simt ca acasă. Când vin cu maşina de la Cluj, de la aeroport, văd la intrare un cuib de berze care parcă mă întâmpină în fiecare an...
-Vă simţiţi inspirată în lucrările dvs. de România?
-Cu siguranţă. Într-un an am realizat aici un proiect intitulat "Vocile femeilor". Am înregistrat voci ale mai multor femei şi le-am şi fotografiat. Am continuat apoi proiectul acasă. În România ia naştere de fiecare dată altceva. În tabără încep o lucrare şi apoi merg acasă şi lucrez în serie. Lucrez la proiecte în serie. Aşa am început şi proiectul care a fost prezentat la expoziţia mea personală de la Alba Iulia.
-Aţi numit expoziţia "Beyond Borders"
("Dincolo de graniţe). De ce acest titlu?
-Din mai multe motive. Pentru că, în viziunea mea, nu există graniţe, geografic vorbind, între ţările lumii. Pentru că exsită o limbă universală pe care toţi artiştii o cunosc şi o folosesc, şi nu numai artiştii, ci întreaga umanitate, în mod conştient sau ba. Expoziţia aceasta este ca o cortină deschisă. E împărţită în mai multe secţiuni. Proiectul l-am început la Aiud, într-o tabără, în anii trecuţi. Am fotografiat 38 de participanţi la tabără, artişti, le-am înregistrat vocile când vorbeau, atât în engleză cât şi în limba lor maternă. La expoziţie am folosit o perdea mare, de după care s-au auzit aceste voci. Ceea ce am vrut să exprim este faptul că nu există limite, graniţe, nici măcar pereţi.
-Cum aţi defini stilul în care lucraţi?
-Stilul este abstract. Dar eu nu mă gândesc la un stil anume atunci când lucrez. Nu ştiu niciodată care va fi finalul, ce fel de lucrare va ieşi... Îmi place să lucrez serii. Totul este conectat de ceva, totul se leagă, totul este o parte dintr-un întreg. Şi nu mă refer doar la artă.
-Ce ne puteţi spune despre dumneavoastră? Ce fel de persoană sunteţi? Ce vă place şi ce nu vă place?
-Îmi place să călătoresc, dar să şi locuiesc în zonele respective, nu doar să merg ca turist. Am doi copii şi doi nepoţi. Pun mare accent pe familie, în primul rând, şi apoi pe artă. Dar nu mi-ar plăcea să fiu nevoită să aleg între ele. Mă simt binecuvântată că le am pe amândouă. Mi-ar plăcea să fiu mai răbdătoare. Şi, ca orice artist, mă simt altfel decât restul lumii, dar e bine aşa. Îmi place să predau, despre artă şi poezie. Nu-mi place cruzimea la oameni.
-Din moment ce veniţi în tabără de atâta vreme, aţi putea să ne spuneţi ce s-a schimbat pe parcursul anilor? Este mai bine decât în anii precedenţi?
-Da, se schimbă mereu unii dintre artiştii care vin în tabără, alţii sunt nelipsiţi. În rest e mereu bine organizată şi dă posibilitatea artiştilor să interacţioneze unii cu alţii şi să se cunoască mai bine, să împărtăşească gânduri şi experienţe. Persoanele sunt foarte tolerante, atât organizatorii cât şi localnicii. Întotdeauna am avut parte de o primire călduroasă din partea oficialităţilor şi a organizatorilor. Echipa de organizare este foarte competentă. Robert Lixandru, Ioan Hădărig, Ştefan Balog... toţi îşi cunosc bine rolul asumat şi ne respectă, iar ăsta este un lucru foarte important. Ce s-a schimbat în aceşti ani este recunoaşterea pe plan internaţional şi faptul că se organizează expoziţii internaţionale, adică expoziţii ale artiştilor din tabără. Eu sunt foarte mândră că am ocazia să expun aici...
-Ce le veţi povesti prietenilor despre tabără, după ce veţi ajunge acasă?
-Despre tabără le-am povestit deja. Ei ştiu totul. Am făcut publică expoziţia mea, atât pe internet cât şi în presă, în SUA. Prietenii mei cred că e ceva exotic să vin în România şi spun că sunt foarte norocoasă că am ocazia să vin aici.
-Dacă ar fi să vă exprimaţi sentimentele legate de Inter-Art într-un cuvânt-două, care ar fi acestea?
-Extraordinar! Plin de minune...
Ioan HĂNŢULESCU
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |