left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Alba ocupă locul 3 pe tara la numarul de persoane cu ...

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Alba ocupă locul 3 pe tara la numarul de persoane cu ...

Mesajde robilix » Mar Iun 01, 2010 1:00 am

Ziarul Unirea - 31 mai 2010

Performanţe ale unor medici din judeţ
Alba ocupă locul 3 pe ţară la numărul de persoane cu handicap raportat la populaţia judeţului
În ultimele 6 luni au fost eliberate 7.289 certificate de handicap

În luna februarie 2010 în judeţul Alba figurau, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC), 17.467 de persoane cu certificate de handicap, ceea ce reprezintă un procent de 4,74% din populaţia judeţului. Alba se situează astfel pe locul 3 în ţară din punct de vedere al ponderii pe care o reprezintă persoanele cu handicap din totalul locuitorilor. În faţa noastră mai sunt doar judeţele Vrancea şi Sălaj, cu procente de 6,07, respectiv 5,65 la sută. Totodată, în judeţul nostru se regăsesc 2,65 la sută dintre persoanele cu handicap din România. Dintre acestea, 2.266 sunt copii iar restul de 15.201 sunt persoane adulte care prezintă diferite grade de handicap. Cei mai mulţi dintre adulţii cu handicap, adică 63%, sunt încadraţi în gradul 2 - deficienţă funcţională accentuată. 3.845, adică puţin peste 25% au gradul 1 - deficienţă funcţională gravă, 1.539 (10%) sunt încadraţi în gradul 3 - deficienţă funcţională medie iar restul de 185 (1,2%) prezintă deficienţă funcţională uşoară, adică gradul 4. Dacă în cazul copiilor cele mai multe certificate au fost eliberate pentru afecţiuni neuropsihice - 1245, în rândul adulţilor handicapul fizic este cel mai întâlnit, în 4.246 de cazuri, dar sunt mulţi şi cei care au handicapuri somatice - 3.216 persoane, vizuale - 2.973 şi mintale - 2.192. Adulţii cu gradul I de handicap primesc o indemnizaţie de 202 lei lunar iar cei cu gradul II - 166 lei pe lună. Adulţii încadraţi în gradul I cu handicap vizual pot beneficia de o indemnizaţie de însoţitor în cuantum de 534 lei/lună. Indemnizaţia de însoţitor pentru persoanele cu handicap grav, altele decât nevăzători, sunt acordate de către primăriile de domiciliu, la fel şi plata asistenţilor sociali. Valoarea indemnizaţiei de însoţior este de circa 500 lei pe lună.
*La Scărişoara 10% din populatie are certificate de handicap
În judeţul Alba, în localitatea Scărişoara se întâlneşte cel mai ridicat procent al persoanelor adulte încadrate într-un grad de handicap, raportat la numărul locuitorilor. Aici 220 de personae din 2.190 au un astfel de document, ceea ce reprezintă un procent de 10%. Urmeaza Poiana Vadului cu un procent de 8,3%, Vidra - 7,2%, Săsciori - 6,7%, Avram Iancu - 6,6%, Meteş - 6,00%. Cele mai multe persoane cu certificate de handicap se găsesc în municipiul Alba Iulia - 2.884, adică 4,3% din totalul locuitorilor. La Cugir 4% (1.042) au un grad de handicap, iar la Sebeş procentul este de 3,8%, adică 1.042 de personae şi 3,4% la Abrud (209 persoane). Procente ridicate se înregistrează la Zlatna şi Câmpeni, 4,9%, respectiv 4,8%. Un procent mai mic se întâlneşte la Aiud şi Ocna Mureş, 3,2%, respectiv 2,7%. Ponderea cea mai mică a persoanelor adulte cu un grad de handicap se înregistrează în localitatea Rimetea. Aici doar 1,9% din totalul populaţiei deţine astfel de acte.
*7.289 de certificate de handicap eliberate în doar jumatăte de an
În total 309 medicii specialişti din Alba au eliberat în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, adică în 6 luni de zile, 7.289 de referate pentru beneficiarii persoane cu handicap din Alba. Potrivit statisticii DGASPC Alba, doctorul care a completat cele mai multe certificate în perioada menţionată este Adrian Teodoru, medic oftalmolog şi director al Direcţiei de Sănătate Publică Alba. Acesta a eliberat 549 de referate, ceea ce reprezintă un procent de 7,43% din totalul actelor eliberate. Urmează medicul diabetolog Istvan Laszlo cu 378 de referate (5,12%), medicul Alin Sârbu cu 240 de referate (3,25%), medicul diabetolog Doina Susan care a eliberat 242 de referate (2,87), medical oncolog Răzvan Curcă cu 207 (2,89) referate, medical psihiatru Liviu Stoica cu 204 (2,76%) referate, medicul psihiatru Laura Bara cu 185 (2,51) referate medicale eliberate. Per total, cele mai multe referate medicale au fost eliberate de medicii oftalmologi, 1.401 la număr. Dintre acestea, cele mai multe au fost semnate de dr. Adrian Teodoru - 549, ceea ce reprezintă 39% din referatele eliberate pe specialitatea sa. Medicii diabetologi au eliberat 1.347 de referate dintre care dr. Doina Susan a semnat cele mai multe - 212. Psihiatrii au eliberat 1.254 de rapoarte, pe această specialitate cele mai multe - 204, purtând semnătura medicului Liviu Stoica în timp ce medicul Laura Bara a eliberat 185 de referate medicale.
*Semne de întrebare
Procentul ridicat de persoane adulte care au un certificat de handicap dar şi numărul crescând în ultimii ani al celor care au obţinut un astfel de act ridică anumite semne de întrebare. Fără doar şi poate cea mai mare parte a acestei categorii de personae a obţinut actele doveditoare cinstit şi are tot dreptul să beneficieze de indemnizaţia şi facilităţile care decurg de aici (o serie de gratuităţi la transport, telefon, impozite şi taxe locale). Sunt însă şi unii, chiar dacă mult mai puţini, care şi-au făcut rost de un astfel de certificat de handicap şi se bucură de drepturi care nu li se cuvin. Tocmai zvonurile legate de o astfel de practică dar şi faptul că mai bine din jumătate din bugetul judeţului Alba merge pe astfel de cheltuieli sociale, l-a determinat pe şeful administraţiei judeţene, Ion Dumitrel, să solicite DGASPC o statistică din care au fost extrase datele prezentate mai sus. "Nu vreau să fac niciun fel de comentariu nici asupra procentului, nici asupra medicilor care au eliberat referatele medicale. Pe baza acestor cifre nu poate fi nimeni învinuit până nu se dovedeşte că are o vină. Nu am însă cum să nu-mi pun unele întrebări. Toată lumea vrea să trăiască bine şi să se descurce, dar nu în acest fel. În loc să dăm bani pentru investiţii şi dezvoltare, suntem nevoiţi să-i dirijăm spre astfel de cheltuieli care de multe ori nu sunt justificate. Am de gând să organizez o dezbatere publică pe această temă, a cheltuielilor sociale", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel. Însă falşii "handicapaţi" nu sunt singurii care fentează, legal, statul. Mai sunt şi impostorii camuflaţi în pensionari pe caz de boală dar şi şomerii care vin în salopeta de lucru la ghişeu să-şi ridice indemnizaţia. Vom reveni cu date interesate privind aceste categorii sociale, aşa cum reies ele din evidenţele Casei de Pensii şi AJOFM Alba, în ediţiile viitoare ale ziarului "Unirea".

Ioana PITICARIU
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |