left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Artist -refugiat- in beci de 20 de ani

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Artist -refugiat- în beci de 20 de ani

Mesajde robilix » Vin Feb 13, 2004 11:02 am

Ulpia Jurnal - 12 februarie 2004

Într-o casã din secolul XIX, cu un liliac ce-i tine companie,
Artist “refugiat” în beci de 20 de ani


Un aiudean picteazã în beci de peste 20 de ani. “Decât sã le fac pe plac comunistilor mai bine am stat ascuns” afirmã el. Sub îndrumarea unei mãtusi, mai apoi cu un sevalet cadou de nuntã de la sotie a muncit zeci de ani pentru el si prietenii lui. Îsi defineste pasiunea ca fiind formatã din: picturã, muzicã rock si... liliacul care-i tine de urât în beci.

Om solid, cu pãrul lung, cãrunt si cu un ten ce-l face de invidiat pentru multe femei de vârsta lui, Sandor Adalbert sau Albi cum îi spun prietenii, la cei 50 de ani trecuti ai sãi este cu mult mai tânãr la suflet decât multi altii nãscuti cu 20 sau 30 de ani în urma sa.

Ceea ce putini trecãtori ce-l întâlnesc pe strãzile Aiudului stiu este cã acest om are un suflet de artist, a cãrui pasiune pentru frumos nu au putut-o atrofia cei peste 20 de ani de autoizolare ce si i-a impus refuzând sã picteze si sã-s i expunã lucrãrile în expozitiile comandate de regimul comunist cu ocazia unor sãrbãtori gen
1 Mai, 23 August sau 30 Decembrie.

Când l-am întrebat “de ce”? rãspunsul lui Albi a sunat simplu, rece, cu o undã de ironie în glas: “De aia, cã nu am vrut sã le fac pe plac celor care mi-au interzis mie si generatiei mele unele drepturi: cel de a asculta muzica pe care o doream, cel de a ne îmbrãca si a ne tunde asa cum vroiam si mai ales cel de a ne exprima asa cum vroiam noi, liber.

Nimeni pe vremea aceea nu mi-a impus în mod special o temã anumitã pentru expozitii, dar asa am crezut eu cã este mai bine, sã nu le fac pe plac expunând”.

Actualmente pensionar, dupã o viatã de frezor la fost Întreprindere Me-talurgicã Aiud (actuala Metalurgica SA), Adalbert sau Albi picteazã în acelasi atelier în care, asa cum afirmã el “s-a jucat zeci de ani”, omorându-si timpul, în... pivnita casei sale, o casã a cãrei vechime se pierde undeva în mijlocul secolului al XIX-lea.

În timp ce-si fãcea ordine prin “atelierul beci” ne-a mãrturisit cã nu stie exact când a desenat prima datã, dar cã pe la vârsta de zece ani a fãcut primele acuarele pentru altii: “Am fãcut douã lucrãri. Era seara de Crãciun, una i-am dat-o mamei mele, cealaltã tatãlui meu în dar. Aveam zece ani. O mãtusã de-a mea, “pictorita” cum îi spuneam toti, când le-a vãzut, a spus cã nu sunt normal, cã nu vãd bine culorile si le confund, cã de ce galbenul este maro, rosul este roz etc., etc. S-a cam supãrat un pic pe mine atunci când i-am spus sã mã lase în pace cã eu asa simt culorile, apoi vãzând cã nu o scoate la capãt cu mine, a început sã mã învete câte ceva. Dupã aceea, chiar am încercat la Arte Plastice la Cluj si Bucuresti, sub îndrumarea profesorului Tiberiu Bogdan, dar am ajuns “artist frezor” la Metalurgica. Acolo mi-am mâncat tineretea”.

Albi a expus pentru ulti-ma datã în 1974. “Dupã aceea lucrurile au început sã se împutã si am intrat în beci, mai ales cã ne-vastãmea Carmen mi-a dat cadou de nuntã un... sevalet”.

De peste dozãzeci de ani Albi lucreazã în beci având ca parteneri muzica rock si un liliac cãruia nu i-a pus nume deoarece, “ãstia (liliecii) am impresia cã vor sã mã tragã pe sfoarã si se schimbã între ei. Oricum, am încã un suflet lângã mine. Iarna nici nu miscã. Din primã-varã pânã în toamnã las deschisã usa sã iasã la vânãtoare, trãieste el în beci dar are nevoie de li-bertate asa cum de altfel are nevoie si arta, oricare ar fi ea”.

În beciul lui, Sandor Adalbert s-a jucat cu pensulele si culorile încercând sã-si creeze un stil a lui si se pare cã a si reusit, sau, dacã nu, este undeva foarte aproape, fapt apre-ciat la prima sa participare la Tabãra Internationalã de Artã Plasticã, organizatã de Fundatia Inter Art din Aiud în anul 2002. Când criticul bucurestean de artã Corneliu Antim, vãzându-i lucrãrile a spus: “Uite o chestie deosebitã, omul ãsta are ceva origi-nal,
demn de luat în seamã”.

Stilul sãu personal si cromatica deosebitã pe care o foloseste i-au adus, firesc, recunoasterea ca artist plastic amator cu perspective si participarea la taberele de creatie ale Fundatiei Inter Art din Aiud si în cele din Gyomaendröd - Ungaria. Chiar dacã nu-i prea place sã se laude ne-a mãrturisit cã lucrãri de-a lui fãcute în beci, sunt actualmente expuse în colectii particulare din Bucuresti, Cluj Napoca, Târgu Mures, Aiud, Budapesta si Stutt-gart - Germania.

Dacã-l întrebi pe Albi ce a câstigat din picturã rãspunde rapid: “Nimic, din artã, la noi în tarã nu se trãieste bine si cred cã nu mã poate contrazice nimeni. Noi nu avem încã o piatã formatã, sau dacã este, este prea micã, putini oameni investesc în artã. Dupã toti acesti ani de lucru, m-am ales cu experientã, niste prieteni buni si cu... liliacul din beci”.

L-am lãsat pe Sandor Adalbert acolo unde l-am gãsit, în beci. Avea prieteni în vizitã. Un confrate al penelului, pictorul Andrei Baco, liliacul si pe “Lãibãrut”, câinele lui de casã, la un pahar de bere si la multe discutii despre artã. La despãrtire a tinut sã adauge: “Arta este artã dacã o faci cu sufletul ori-unde si oricând, indiferent de locul în care creezi”.
Dorel LAZÃR
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde arty fact » Dum Feb 15, 2004 3:48 pm

Clive Bell (estetician) spunea asa: artistii ar trebui sa fie anume lasati in saracie pt a lucra, deoarece confortul si educarea lor in scoli de specialitate nu face decat sa altereze forta creativa, scopul (care nu ar trebui sa fie unul mercantil), originalitatea, etc. O fi avand dreptate? :idea:
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania


Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |