left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Autoritatile locale renunta la serviciile asistentilor ...

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Autoritatile locale renunta la serviciile asistentilor ...

Mesajde robilix » Joi Feb 03, 2011 11:04 am

Informatia de Alba - 2 februarie 2011

Autorităţile locale renunţă la serviciile asistenţilor personali

În cadrul şedinţei Consiliului Local din data de 31 ianuarie, aleşii locali au aprobat proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Mihai Horaţiu Josan privind trecerea pe indemnizaţie a persoanelor cu handicap grav şi renunţarea, în consecinţă, la serviciile asistenţilor personali din municipiul Aiud.
Conform hotărârii adoptate, contractele de muncă a 75 de asistenţi personali vor înceta din 1 aprilie 2011. În această categorie nu intră pentru moment 6 asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, fie pentru că se află în concediu de maternitate sau în concediu de îngrijire a copilului, fie pentru că încă nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a beneficia de ajutorul de şomaj.
Decizia primarului Mihai Horaţiu Josan a fost forţată de Ordinul comun al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al Ministerului Finanţelor Publice, emis la începutul lunii ianuarie, prin care se stabileşte, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, nivelul maxim al cheltuielilor de personal pe anul 2011, municipiului Aiud fiindu-i impusă suma de 22.192 mii lei, ca sumă maximă ce poate fi cheltuită cu salariile personalului din învăţământ, sănătate şi administraţie publică locală. În condiţiile în care fondul astfel stabilit este cu aproximativ 30% mai mic decât necesarul efectiv, primarul Mihai Horaţiu Josan a fost pus în situaţia de a lua măsuri pentru respectarea întocmai a ordinului celor două ministere, a cărui consecinţă clară este disponibilizarea de personal.
În scopul protejării serviciilor publice de care beneficiază cetăţenii, în primă etapă, primarul Aiudului a propus Consiliului Local renunţarea la 75 dintre asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. Mihai Horaţiu Josan le-a explicat aleşilor locali în cadrul şedinţei de ieri că nu a fost o decizie uşoară, dar că: “În urma analizei minuţioase pe care am făcut-o, am constatat că majoritatea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav din Aiud fac parte din familia persoanei îngrijite şi deci au şi obligaţii morale faţă de aceasta, am considerat că putem renunţa la plata salariilor asistenţilor personali, urmând ca persoanele cu handicap să beneficieze de indemnizaţie, care e echivalentă salariului net al asistentului personal, iar ajutorul de şomaj de care vor beneficia cei în cauză chiar va suplimenta veniturile familiei. A fost cea mai bună soluţie găsită în acest moment, urmează să vedem cum evoluează situaţia, dar prioritatea mea a fost să garantez protecţia persoanelor cu handicap grav din Aiud”.
Prin hotărârea Consiliului Local al municipiului Aiud, adoptată conform propunerii primarului, bugetul este scutit de o cheltuială de 450.000 lei/an, la care se adaugă şi suma de 185.266 lei, economie rezultată în urma desfiinţării, prin hotărârea Consiliului Local Aiud, adoptată tot în şedinţa de ieri, a Cantinei de Ajutor Social. De precizat faptul că cele aproximativ 50 de persoane care beneficiau de masă la cantina de ajutor social vor primi, conform Legii 416/2001, venitul minim garantat.
“Ceea ce face Guvernul, inventând pe zi ce trece măsuri îndreptate împotriva poporului însuşi este aberant, incalificabil. Primarii şi consiliile locale nu pot face altceva decât să se supună legii, pentru că altfel, cel puţin primarii sunt ameninţaţi cu dosare penale. Nu ştiu cum va evolua situaţia pe viitor, personal nu mai pot fi optimist şi probabil că vor urma şi alte disponibilizări, iar în pericol nu sunt puse doar locurile de muncă ale celor din sectorul bugetar, că nu asta interesează în primul rând, ci serviciile de care populaţia are nevoie”, a mai adăugat Mihai Horaţiu Josan.

Sorin Poparadu
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |