left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Camera memoriala dedicata fostilor detinuti ...

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Camera memoriala dedicata fostilor detinuti ...

Mesajde robilix » Lun Mar 22, 2010 12:13 am

Ziarul Unirea - 22 martie 2010

Cameră memorială dedicată fostilor detinuti politici de la Aiud

Foştii deţinuţi politici de la Aiud care au rezistat tratamentelor la care au fost supuşi în timpul încarcerării lor pe timpul comuniştilor s-au reîntors la penitenciar, de data aceasta nu ca puşcăriaşi, ci ca oameni liberi. În cursul zilei de sâmbătă, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Aiud, a avut loc inaugurarea unei camere memoriale dedicată victimelor regimului comunist, celor care şi-au pierdut viaţa în perioada 1948 - 1964 în locul de detenţie aiudean. Au fost prezenţi foşti deţinuţi politici veniţi din zone diferite ale ţării, oficialităţi locale, colaboratori ai penitenciarului, personalul unităţii în activitate sau în rezervă, dar şi elevi de clasa a VIII-a ai Şcolii Ovidiu Hulea, însoţiţi de profesorul lor de istorie. Ziua a început cu o slujbă arhierească oficiată, în incinta bisericii cu hramul Sfinţii Apostol şi Pavel din închisoare, de ÎPS Andrei Arhiepiscop de Alba Iulia şi un sobor de preoţi coordonat de preotul capelan al unităţii şi a continuat cu o slujbă de binecuvântare a camerei memoriale.
Ideea creării unei astfel de camere i-a aparţinut directorului Penitenciarului de Maximă Siguranţă Aiud, comisar de penitenciare Valentin Nazare. "Iniţiativa realizării unei astfel de camere a venit ca urmare a experienţei căpătate de-a lungul celor 15 ani de activitate în sistem, când am luat contact cu asociaţiile foştilor deţinuţi politici. Evenimentul de astăzi este practic o recunoaştere a faptelor istorice aşa cum s-au întâmplat. Am vrut să se facă măcar o reparaţie morală a celor petrecute. La Aiud se pare că au decedat cei mai mulţi deţinuţi politici. Această acţiune nu va fi singura de acest fel, în anii viitori vom realiza un monument sub formă de obelisc pe care vor fi gravate numele marilor personalităţi care în perioada interbelică au petrecut o parte din detenţie la Aiud", a declarat Valentin Nazare.
Celula în care a fost amenajat un mic muzeu în memoria celor peste 600 de deţinuţi politici care şi-au găsit sfârşitul în perioada 1948 - 1964 în spatele gratiilor la Aiud se află în clădirea numită "Zarcă" (n.r traducerea din maghiară a cuvântului este "cuşcă de animale") unde în prezent sunt 200 de deţinuţi cu regim închis. În cămăruţa mică, conducerea unităţii a încercat să
redea condiţiile de detenţie de atunci a deţinuţilor politici, astfel că aici au fost amplasate două manechine, unul reprezentând deţinutul îmbrăcat în zeghe (ţinuta puşcăriasului) şi altul "caraliul" (numele dat de deţinuţii politici gardienilor), precum şi un pat pe care se află "şurdeul" (saltea din paie), tineta (găleata în care îşi făceau nevoile) un "godinaş" (sobă de lemne), cătuşe şi lanţuri. Pe perete a fost pus un panou cu numele tuturor celor 600 de deţinuţi decedaţi la Aiud şi un certificat de liberare al unei persoane care a rezistat şi a scăpat cu viaţa din închisoare. Foştii deţinuţi îşi amintesc cu groază de lunile sau anii mulţi petrecuţi aici. *"Am fost încarcerat pentru că am făcut parte dintr-o organizaţie studenţească la Cluj. Un grup de 3 - 4 sute de deţinuţi politici, printre care mă număram şi eu, a ajuns la Aiud în 1953, în lanţuri care zornăiau pe caldarâm. Am suferit de foame şi de frig, am avut parte de gardieni care nu erau din neamul şi credinţa noastră. La Aiud am stat un an de zile, în Celular, şi am muncit la Mecanica, lăcătuş. Noi ştim ce înseamnă închisoarea, acum se face într-un picior comparativ cu ce am îndurat noi. Nu aveam mâncare, asistenţă medicală, dormeam şi câte doi în pat" aşa îşi aminteşte de perioada de detenţie Zaharie Urdea, în vârstă de 88 de ani, din Sibiu, unul dintre supravieţuitorii de la Aiud. l "Toţi cei care am fost aici am fost reprezentanţii unei naţiuni care nu a vrut să cedeze. Foame, frică, frig, oboseală asta am trăit în închisoare. Această cameră este un început bun şi este pentru toţi cei care au urmat un crez. Nu mi-a părut rău că am fost închis" ne-a declarat Nistor Man, din Maramureş, vicepreşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România care a stat închis în timpul regimului comunist 12 ani 8 luni şi 8 zile. Cu lacrimi în ochi şi cu groază în suflet foştii deţinuţi politici prezenţi la manifestarea de la Aiud şi-au reamintit prin ce au trecut însă au salutat ideea realizării unei astfel de camere memoriale care acum reprezintă pentru ei un loc de reculegere. Aşa cum a precizat ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia suntem datori să punctăm jertfa şi vrednicirea celor care şi-au mărturisit crezul, fie el religios sau politic. (L.I.)
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |