left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Din ceea ce am promis am realizat 99 de procente

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Din ceea ce am promis am realizat 99 de procente

Mesajde robilix » Vin Ian 16, 2004 12:40 am

Ulpia Jurnal - 15 ianuarie 2004

Din ceea ce am promis am realizat 99 de procente

Domnule primar, sunteti în anul în care se fac socotelile. Fãcându-vã singur o evaluare care ar fi cea mai mare nemultumire sau poate nemultumire?

- Perioada mandatului pentru unii primari este prea scurtã. Patru ani pentru un primar nou ales este prea putin pentru a-si pune în practicã tot ceea ce si-a propus. Aceasta este pãrerea mea. Apoi, problema mare este cea a bugetului, este prea mic, veniturile sunt mici, iar cheltuielile mari. As fi vrut
sã fac cu mult mai mult. Problema mare este cã abia acum în ultimii doi ani lucrurile au început sã se aseze pe fãgasul lor normal, adicã noul ales si-a câstigat experienta necesarã în administratia localã, stie sã-si atragã finante, numai cã existã riscul ca electoratul sã-l acuze de actiuni de companie electoralã.

În afarã de problemele edililor gospodãresti care ar fi problema primordialã pentru un primar?

Consider cã cea mai mare importantã ar avea-o cresterea locurilor de muncã. Spun aceasta pentru cã prin cresterea lor vor creste bineînteles, si impozitele pe salarii si alte venituri care se reflectã în bugetul local ceea ce face ca automat sã avem bani pentru a-i cheltui pe lucrãri de infrastructurã sau pentru ceea ce doresc cetãtenii.

V-ati tinut de cuvânt în ceea ce priveste promisiunile electorale?

Cred cã din ceea ce am promis prin platforma program din campania electoralã am realizat aproximativ 99 procente. O mare nerealizare este puntea peste râul Mures de la Sâncrai, obiectiv pentru a cãrui finalizare erau necesari 3 miliarde lei si am considerat cã la aceastã orã a cheltui aceastã
sumã mare nu este benefic pentru municipiu, pentru bugetul local, pentru a satisface doleantele unui numãr mic de cetãteni.

Personal credeti cã ati rãspuns asteptãrilor aiudenilor? Existã multe persoane care nu sunt multumite de activitateaprimarului si a Primãriei.

Bineînteles cã nu o sã putem sã-i multumim pe toti, dar ceea ce am realizat pânã acum, lucrãri de infrastructurã, sunt acoperite cu pãmânt si probabil dat fiind faptul cã nu le-am prea popularizat nu au ajuns la cunostinta unora dintre cetãteni. Vreau sã remarc faptul cã pânã în anul 2000 nu s-a realizat nici un fel de canalizare a municipiului nostru, însã noi am reusit sã introducem canalizarea în oras si bineînteles vom continua. Planul nostru este sã realizãm 5 kilometri în acest sens. Pe lângã aceasta
am reusit sã introducem si apa potabilã în unele zone ale orasului. As aminti Motilor pânã la ªcoala Generalã “Liviu Rebreanu”, o parte din strada E. Varga, urmeazã sã înlocuim conducta de apã potabilã pe strada Câmpului unde deja avem materiale necesare, prin programul SAMTID vom beneficia de 1,6 miioane euro cu care vom reabilita 8,5 kilometri de retea de apã potabilã. Începând cu luna februarie o sã avem prima transã din finantarea extinderii retelei de apã potabile pentru Ciumbrud, un proiect PHARE cu o valoare de 286 mii euro, lucrare ce se va finaliza în termen de 9 luni.

Dumneavoastrã vorbiti despre viitor, întrebarea este ce ati reusit sã faceti în cei trei ani de mandat?

Am reusit sã finalizãm si sã dãm în folosintã rezervoarele de apã, având actualmente o capacitate de stocare de 7200 metri cubi, apã fatã de 4000 metri cubi în perioada anterioarã, asigurând presiunea de apã necesarã si pentru blocurile aflate la cote mai înalte. Am modernizat toate centralele scolilor scãzând cheltuielile pentru încãlzirea lor ceea ce a însemnat un efort de 5 miliarde de lei, apoi am rezolvat încãlzirea Spitalului Municipal si al Muzeului de Istorie din Aiud. Am reusit sã finantãm modernizarea totalã a strãzii E. Varga înlocuind toatã infrastructura de gaz, apã canal etc. Am fãcut canalizarea menajerã pe strãzile voluntarilor, Liviu Rebreanu aproximativ 700 milioane de la buget, am asfaltat strãzile M. Eminescu, A. Voicu, Closca, Doctor Ciortea, Dorobantilor si o parte din strada Gãrii cãtre localitatea Ciumbrud în valoare de 3,2 miliarde lei. Suntem în curs de executie cu firul 2 al canalizãrii pe strada I. Creangã si canalizarea strãzii ªtefan cel Mare si în continuare a cartierului Hepat, o lucrare ce înglobeazã initial 1,4 miliarde lei. Extindem piata agroalimentare cu 50%.

Vorbiti despre tot felul de constructii, dar cu locuintele pentru tineri sau alte categorii de cetãteni cum stati?

Am reusit sã aducem înapoi în patrimoniul municipiului “ruina” sau “pata neagrã”, blocul A12 din centrul orasului prin implicarea directã a deputatului Constantin Selagea, obtinând avizele iar în primãvarã vom începe finalizarea lui. Tot în aceastã primãvarã va începe constructia unui bloc cu 20 de apartamente în regim de închiriere pe strada 8 Martie si în luna februarie cred cã voi obtine avizele pentru blocul P2F din Ecaterina Varga reusind în acest fel sã avem 50 de apartamente destinate tinerelor
familii.

Sunteti reprezentantul unui partid social-democrat în privinta socialului ce ati reusit sã faceti?

În anul 2003 am avut un numãr de 350 persoane care au solicitat ajutoare sociale în bani, 196 persoane beneficiazã de prevederile legii 416/2001 si alte 58 de persoane beneficiazã de masã la cantina de ajutor social, cheltuielile aferente ridicându-se la aproximativ 6 miliarde lei la care se adaugã plata asistentilor persoanelor cu handicap ce se cifreazã la peste 4
miliarde anual.

Se spune în Aiud cã vreti sã schimbati total fata orasului, a centrului istoric, este adevãrat?

Total nu se poate sã schimbi centrul, ar fi si pãcat. Anul trecut am comandat un proiect pentru refatadizarea întregului centru istoric. Am început cu clãdirea primãriei, urmeazã politia si vãd cã o serie de persoane fizice si agenti comerciali ne urmeazã. Vrem sã reamenajãm scuarul din fata primãriei, vom construi o fântânã artezianã a cãrei valoare se ridicã undeva în jurul a 500 de milioane de lei, de asemenea vom amenaja trotuare în jurul cetãtii, locuri de parcare si vom încerca sã facem din zona catedralei si Piata Consiliului Europei, un loc de promenadã interzicând accesul auto.

Pentru cã ati amintit de cetate, ce gânduri aveti referitor la ea?

Primãria si consiliul local au trei posibilitãti mari de finantare: veniturile proprii ale bugetului local, sumele pe care le primim din cote defalcate de la Consiliul Judetean sau de la bugetul de stat si o parte din proiecte finantate de comunitatea europeanã. Asa cum am primit banii pentru conducta de apã a Ciumbrudului, pentru Biroul de Consiliere pentru Cetãteni, cum vom primi pentru programul SAMTID, cum vom primi prin ambasada Japoniei pentru spitale si scoli, asa vom încerca sã prindem o finantare externã pentru restaurarea cetãtii. Existã mãsurãtori fãcute în anii anteriori si vom face un proiect pentru finantare la Ministerul Culturii, ambasade, avem deja sprijinul celor din Franta, orasul Cusset, care este înfrãtit cu noi, avem sprijinul deputatului Selagea cu care am discutat despre aceastã problemã. Indiferent cum, vom încerca sã facem în incinta acestei cetãti, în luna septembrie, un festival medieval.

Începe marea frãmântare a alegerilor locale veti mai candida?

Am mai spus cã un mandat de patru ani este cam scurt pentru un primar. Mi-ar pãrea rãu ca tot ceea ce am început sã fac sã fie finalizat de altcineva. În concluzie, voi candida si sper sã câstig. Urmeazã sase luni de precampanie, de campanie electoralã apoi scrutinul. O sã vedem ce o sã fie.

Vã multumesc.

----------------------
Dorel LAZÃR
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde arty fact » Vin Ian 16, 2004 3:11 pm

Interesant interviu. Anumite proiecte s-au discutat si pe forum- am initiat discutia despre blocul acela paraginit din centru. Incerc sa cred ca primaria a tinut cont si de ceea ce s-a scris aici.Caci intr-adevar trebuie dialog si transparenta. Lumea sa spuna ce vrea, iar primaria sa dea raspunsuri cat se poate din ceea ce se propune. S-a discutat pe forum si problema cetatii si a Muzeului decrepit de Istorie! ;-) Eu urez oricarui candidat/ales sa implineasca toate proiectele, in timp cat mai scurt si mai benefic pt cetateni. Succes!
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde sabu » Vin Ian 23, 2004 9:16 pm

hmmm interesant ! ar fi k lumea renovarea cetatii si a muzeului . ar fi fain sa se faca pliante si sa fie puse in cutiutzele postale sa stie si cetatzeanul ce s-a mai facut in localitatea sa ;) si asta nu numai in campania electorala
i dont like mondays
Avatar utilizator
sabu
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 521
Membru din: Mie Noi 20, 2002 7:19 pm
Localitate: cluj napoca


Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |