left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Drumuri turistice, gata in vara

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Drumuri turistice, gata in vara

Mesajde robilix » Mie Ian 26, 2011 10:18 am

Monitorul de Alba - 26 ianuarie 2011

Drumuri turistice, gata in vara
Autor: Mihaela MORARU

Reabilitarea a doua drumuri judetene importante pentru infrastructura turistica a judetului Alba va fi finalizata in aceasta vara. Este vorba despre DJ 107M Aiud-Buru si DJ 106E Jina-Sugag, ambele modernizate pe fonduri europene. Anuntul a fost facut de presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Proiectul “Valorificarea potentialului turistic si economic al Vaii Aiud, prin reabilitarea infrastructurii de transport DJ 107 M” este primul din judetul Alba finantat pe fonduri structurale. Valoarea totala a investitiei este de 27,8 milioane lei, din care aproape 22 milioane lei este finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene.
Conform indicatorilor din proiect, prin reabilitarea infrastructurii DJ 107M se va realiza repararea a 6 poduri, 82 podete vor fi refacute, reparate sau largite, se va reduce timpul de parcurgere a acestei zone cu circa 30 minute, se vor crea 25 pensiuni agroturistice si cel putin 25 noi locuri de munca.
Drumul a mai fost selectat, in 2004, spre finantare si in baza programului Phare, dar Ministerul Integrarii Europene nu a finalizat la timp procedurile, iar finantarea a fost pierduta.
Drumul, in lungime de circa 25 de kilometri, s-a aflat intr-o stare atit de proasta, incit soferii preferau sa ocoleasca prin Turda pentru a nu risa sa isi strice masinile. Reabilitarea a inceput in anul 2009, iar finalizarea lucrarilor este prevazuta pentru luna iunie a acestui an.
In prezent, DJ 107M este reabilitat in cea mai mare parte. De la Aiud la Rimetea sint deja turnate doua straturi de asfalt, iar de la Rimetea la Buru drumul este pregatit pentru asfaltare.
Tot in vara, potrivit presedintelui CJ Alba, va fi finalizata si modernizarea tronsonului Jina-Sugag, de pe DJ 106E care leaga Valea Sebesului cu DN 67C.


Incep lucrarile pe DJ 106L


Imediat ce vremea va permite vor fi demarate lucrarile pe DJ 106L: Spring - Ungurei - Rosia de Secas, unul din cele mai proaste drumuri asfaltate din judetul Alba, la ora actuala. Licitatia pentru executarea lucrarii a fost deja efectuata, fiind asteptata doar primavara pentru a se da ordinul de incepere a lucrarilor. Potrivit proiectului, reabilitarea acestui drum ar trebui sa fie gata in primavara anului viitor, insa conducerea CJ Alba si-ar dori ca modernizarea sa fie finalizata chiar in acest an. “Anul acesta, daca vremea tine poate ii dam drumul mai repede, incepem lucrarea de la Blaj la Rosia de Secas - Spring. Drumul acesta, daca vremea este buna, anul acesta il putem termina. Daca nu, cel tirziu in primavara anului viitor va fi gata. Lucrarea incepe de la Blaj si de la Spring si ne apropiem”, a explicat presedintele CJ Alba.
Acesta a precizat ca inainte de alegerile locale de anul viitor, aproape toate drumurile judetene asfaltate din judet vor fi reabilitate.
“In 2012, in vara, toate drumurile judetene din judetul Alba circulate, deci care leaga comunitati importante si populatii mari vor fi asfaltate. Singurul drum care ramine neasfaltat si este important pentru ca leaga unitati administrative este de la Sloboda - Rimet - Ponor si partea cealalta spre Salciua - pina la Sloboda se asfalteaza - urmind sa avem o abordare de alta natura a drumului, pentru ca e un drum istoric, un drum roman si vrem sa il gindim, sa il punem si din punct de vedere turistic in valoare”, a mai precizat Ion Dumitrel.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |