left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Dureroasa aducere aminte

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Dureroasa aducere aminte

Mesajde robilix » Joi Ian 27, 2011 10:36 am

Monitorul de Alba - 27 ianuarie 2011

Dureroasa aducere aminte
Autor: Mihaela MORARU

Ieri, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia a fost vernisata expozitia "Taranii si comunismul", realizata de Centrul International de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundatiei Academia Civica, in colaborare cu muzeul albaiulian. Expozitia a fost urmata de o conferinta pe tema calvarului taranului roman din perioada colectivizarii sustinuta de scriitorul Romulus Rusan, la care au asistat si mai multi liceeni.

Realizatorii expozitiei au incercat sa ofere o imagine asupra perioadei de inceput a colectivizarii fortate a agriculturii din Romania, prin documente de arhiva si fotografii de epoca.


Curatorul expozitiei este cunoscutul scriitor, originar din Alba Iulia, Romulus Rusan, director al Centrului International de Studii asupra Comunismului, care a explicat ca aceasta a fost organizata in urma cu doi ani, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la plenara din 1949 care prevedea colectivizarea fortata a tarii, muzeul albaiulian fiind cel de-al 16 loc in care aceasta este prezentata. "Am organizat aceasta expozitie cu ocazia implinirii a 60 de ani de la acea directiva care prcatic a dus la asasinarea spirituala a taranimii. Ea face parte, de fapt, din muzeul de la Sighet. Acolo mai avem inca 51 de asemenea expozitii, reprezentind si alte lucruri din perioada '45-'89", a aratat Romulus Rusan.


El a vorbit atit despre tarani, cit si despre preoti, care erau fortati sa vorbeasca oamenilor, in biserici, despre "binedafacerile" colectivizarii. "Din judetul Alba avem cazul unui preot din Oarda de Jos care nu s-a supus ordinelor si n-a vorbit despre colectivizare taranilor. A fost inchis doi ani la Aiud si pe urma mutat intr-o parohie saraca unde nu mai era vorba despre colectivizare, pentru ca era o comuna de piatra, ca sa zic asa, Ampoita", a mentionat scriitorul.


Prilej de rememorare


"Am inaugurat expozitia astazi (n.r. ieri) pentru ca am obisnuit totusi publicul din Alba Iulia ca, pe 26 ianuarie, sa readucem aminte ce a insemnat regimul comunist. Era data la care se aniversa fortat si <<glorios>> ziua de nastere a lui Ceausescu si, incet-incet, devenise simbolul epocii comuniste. Aceasta data nu trebuie sa dispara din istorie, nu trebuie elogiata, ea trebuie rememorata ca si o etapa dureroasa din istoria noastra (...) Este expozitie itineranta a Memorialului de la Sighet si a Fundatiei Academia Civica, iar colegul nostru care se ocupa de aceasta perioada, Liviu Zgirciu, a identificat-o a si propus-o sa fie itinerata la noi", a precizat directorul adjunct al Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel.


"Expozitia cuprinde statistici, dar si etapele in care s-a facut colectivizarea, date statistice care ne arata dimensiunile acestei mari erori a regimului comunist, respectiv cantitati de animale, suprafete de teren care au fost acaparate, numar de familii care au fost deportate sau care au suferit arestari si anumite privari de drepturi, precum si situatia cu amplasamentul localitatilor unde au avut loc revolte (...) Noi, ce am putut sa oferim din colectia noastra de presa a vremii, am scos mentiunile respectivei epoci. Insa sint mentiunile acelea elogioase. Nu este cu spirit critic. Sint deocamdata puse doar sa fie vazute eforturile laudative ale regimului care se declara cistigator in aceasta campanie de colectivizare si sint mentiuni din ziarele epocii. De asemenea, sint caricaturi (...) si citeva emisiuni filatelice care aratau victoria socialista a cooperativizarii", a precizat Constantin Inel.
Expozitia va putea fi vizitata pina in data de 1 martie.

La vernisaj a participat si Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Andrei, care a recunoscut rolul taranimii in pastrarea spiritualitatii romanesti.
"Credinta, traditiile, obiceiurile s-au pastrat la tara si atunci cind a venit acest sistem diabolic, ce a rasturnat toate lucrurile, le-a mutat din locul lor, a avut de suferit si spiritualitatea si credinta si traditiile si obiceiurile. As adauga ceva. Este o adevarata schizofrenie cind vezi ca sint totusi oameni care poate nu pot patrunde in profunzimea realitatilor romanesti, oameni care elogiaza perioada comunista. sistemul respectiv a fost un sistem al celui rau. Nu negam ca in perioada respectiva nu s-au facut lucruri care au ramas. Este perioada in care am crescut si in care am muncit multi dintre noi si, fiind tineri atunci, ne aducem aminte cu nostalgie, dar sistemul in sine era diabolic. Asa ca nu poate fi elogiat. Chiar daca nu sint lucrurile perfecte astazi, sa le perfectionam. Insa ideologia ce domnea atunci era anti-crestina si anti-romaneasca", a tinut sa precizeze IPS Andrei.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |