left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Marile evadari din Romania

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Marile evadari din Romania

Mesajde robilix » Lun Feb 02, 2004 11:19 am

Evenimentul zilei - 1 februarie 2004

Marile evadari din Romania

De-a lungul timpului, o serie de criminali faimosi sau simpli infractori anonimi au fortat portile temnitelor in cautarea libertatii

Evadarile spectaculoase au facut istorie. De-a lungul timpului, prizonieri mai mult sau mai putin periculosi au dat dovada de o incredibila inventivitate si tenacitate in a-si croi drum spre libertate. Nume ca Papillon, Monte Cristo, Casanova si inchisori ca Turnul Londrei, Stalag Luft III sau Alcatraz au nascut povesti spectaculoase si filme senzationale despre evadari pentru ca, pina la urma, prizonierul, vinovat sau nu, se lupta cu temnite de temut, tinjea dupa libertate.

Individul izolat de societate capata un simt supradezvoltat al libertatii. Asemeni unui animal ranit, el este gata de orice pentru a fi din nou neingradit. Acelasi lucru il reflecta si cronica evadarilor din inchisorile romanesti. Reusite uneori gratie inventivitatii si indraznelii prizonierilor, alteori multumita norocului sau neglijentei gardienilor, evadarile prizonierilor romani au fost de rareori mediatizate si inca si mai rar soldate cu raminerea in libertate a celor fugiti.

Va propunem o incursiune printre cele mai celebre evadari din inchisorile romanesti. In demersul nostru am fost ajutati de celebrul colonel Traian Tandin. Reputat ofiter judiciarist si discipol al marelui criminalist, general de brigada Dumitru Ceacanica, colonelul Tandin este si un cunoscut scriitor avind la activ nu mai putin de 23 de carti de succes.

Cronica fugarilor

Hotul care a umflat “Closca cu puii de aur”
In dimineata de 21 noiembrie 1875, gardianul de serviciu al Senatului Romaniei a observat ca Tezaurul “Closca cu puii de aur”, care era expus in una din salile cancelariei, a disparut, desupra gasindu-se o gaura in tavan. Politia l-a prins repede pe un anume Pantazescu, un lunatic care dorea sa devina celebru. Acesta a participat la sesiunea parlamentara, s-a ascuns, iar noaptea s-a apucat sa gaureasca tavanul. Pentru a nu alarma gardienii, a lasat molozul sa cada intr-o umbrela. Apoi, cu ajutorul unei fringhii, s-a lasat in gol si a furat tezaurul. La ancheta, acesta a marturisit ca dorea sa intre in istorie drept “cel mai celebru hot”. Presa nota ca oamenii au luat cu asalt curtea politiei, pentru a vedea daca tezaurul a fost recuperat. Profitind de faptul ca celula sa era in permanenta deschisa si nemaiputind face fata interviurilor solicitate de ziaristi, Pantazescu s-a imbracat intr-un costum nou, pe care il primise drept “atentie” pentru un interviu, a motivat ca este asteptat la ancheta si a sters-o “englezeste”. A fost prins in sapte ore, dar, de frica unui scandal monstru, politia a tacut milc...

Pantelimon - un haiduc vestit
Documentele de arhiva consemneaza incredibilele fapte de curaj si generozitate ale vestitului haiduc Pantelion, caruia i s-au inchinat in judetul Neamt si cintece. Nascut in 1870, acesta a fost arestat in anul 1900 pentru “tilharie”. A fost detinut in inchisorile din Botosani, Doftana si Piatra Neamt pentru “crime de tilharie” sau “evadare si revolta” intre 1900-1914. Cazul haiducului a facut senzatie, presa etichetindu-l drept “cinstit pina la moarte”, si a fost aparat de celebrul N.D.Cocea, care a si reusit sa-i demonstreze nevinovatia. Fostul haiduc a devenit in 1914 gospodar, casatorindu-se in 1916, la 46 de ani. A murit la 30 mai 1929.
In 1913, Toader Pantelimon se afla in inchisoarea din Piatra Neamt, din care nu reusise pina atunci sa evadeze nimeni. Detinutii erau legati cu lanturi grele la miini si la picioare. Haiducul si-a dat seama ca numai printr-o revolta poate scapa si, avind o mare putere de convingere asupra celorlalti detinutil, i-a convins sa se razvrateasca. Atacul s-a dat in prima duminica din august 1913. Putinii paznici - pentru ca era duminica - au fost dezarmati, iar toti detinutii au fugit, fara a face varsare de singe, la indemnul haiducului. Acesta a fost insa prins mai tirziu, iar pentru el penitenciarul pregatise faimoasa “camera de fier”...

Atentatul de la Senat
Cel mai mare terorist roman al anului 1920 a reusit doua evadari celebre, una din arestul Politiei Capitalei, iar alta de sub paza santinelei de la Curtea Martiala. A fost prins in anul urmator de agentii Sigurantei, dupa un schimb de focuri intr-o padure de linga Calugareni. Pe 8 decembrie 1920, dupa deschiderea Senatului, o bomba a explodat, in atentat murind mai multi episcopi si senatori, precum si un ministru. Conducatorul grupei teroriste comuniste era Max Goldstein, originar din Birlad, de 22 de ani, absolvent a doua clase primare. Expert in confectionarea explozibililor, care l-au lasat fara un brat in timp ce isi facea ucenicia in Rusia Sovietica, Max a fost arestat imediat dupa atentat. “Ciungul” a simulat in arestul Capitalei, in noaptea de 16 februarie, ca ii este rau si are convulsii de voma. Dus la toaleta, Max l-a dezarmat pe paznicul somnoros si, sub amenintarea pistolului, in doua minute a fost liber ca pasarea cerului. Arestat dupa doua zile, a reusit din nou sa evadeze, profitind ca detinutii nu erau dusi cu lanturi la Curtea Martiala. Pazit doar de un jandarm si profitind de inghesuiala, “Ciungul” l-a lovit pe jandarm si a disparut in multime...

Tomescu - haiducul gentelman
Actionind in vechiul regat, pe raza judetelor Arges, Dimbovita, Brasov si Prahova, Victor Tomescu a fost prins de o potera in anul 1924 si condamnat la 10 ani de inchisoare, pentru jefuirea mosierului din comuna natala. A fost incarcerat in puscaria Margineni, de unde, numai dupa o luna, a reusit o celebra evadare din penitenciarul de maxima securitate.
In inchisoare, regimul era extrem de greu, detinutii fiind zilnic batuti si supusi la torturi. Tomescu ascunsese insa o pinza de bomfaier in gulerul scortos al hainei sale taranesti. Singur in celula sa, care dadea in strada, Tomescu a taiat gratiile in sase zile si a evadat pe o funie facuta din hainele sale. Evadarea a creat multa vilva, cadrele puscariei fiind destituite.

Berila - ucigasul brutarilor
Berila, unul dintre cei mai odiosi asasini din istoria criminalitatii romanesti, era un specimen uman cu fizic herculean si o mutra fioroasa, care umpluse de groaza intreaga tara. Pe seama sa s-au pus nu mai putin de 20 de crime, Berila alegindu-si cu predilectie victimile din rindul brutarilor. Ii studia cu atentie pe patronii brutariilor, afla unde tineau banii, iar apoi ii ataca noaptea, ucigindu-i pentru a-i jefui. In cele din urma, Berila a fost prins si condamnat la munca silnica pe viata, dupa el raminind si porecla “urit sau fioros ca Berila”. La Galati, Berila plingea cu lacrimi de crocodil ca s-a pocait. Scos la munca, criminalul a reusit sa-si scoata lanturile de la picioare si a evadat. A fost prins la Slatina, de unde a evadat din nou. Lumea era in stare de soc. Comisarul Alimanescu a dat ordin sa se afle daca vreun brutar are cumva un angajat nou. Asa a fost descoperit Berila care, la arestare, avea asupra sa un cutit de macelar ascutit ca un brici. “Ucigasul brutarilor” a murit in ocna.

Scapati din inchisorile moderne

Tunelul de la Aiud
Cu toata faima sa, la penitenciarul din Aiud, in noaptea de 30/31 mai 1990, a avut loc o evadare ca in filme. Doi criminali - Bugaenco Gheorghe si Goldeanu Dumitru - ambii condamnati la cite 25 de ani de inchisoare pentru infractiunea de omor deosebit de grav, au parasit locul de detentie, printr-un tunel de circa noua metri lungime, sapat din timp. Tunelul, cu o latime de 67 de cm si inalt de 42 cm fusese consolidat cu armaturi metalice pentru a nu se surpa. Traseul pornea din interiorul Sectiei de vopsitorie a intreprinderii speciale pina in afara perimetrului pazit. La tunel, detinutii au lucrat 4 luni, oferindu-se sa faca “ore suplimentare” in vopsitorie.

Gratii taiate cu lame de ras
In noaptea de 4/5 martie 2000, sase detinuti din Penitenciarul Colibasi au reusit cea mai spectaculoasa evadare din Romania ultimilor ani. Prizonierii au taiat gratiile de la grilajul de siguranta, au escaladat fereastra, au trecut pe sub doua garduri de sirma ghimpata si printr-un tunel sapat pe sub prefabricatele din beton. Gratiile au fost taiate cu ajutorul unor dispozitive artizanale facute din lame de ras, introduse in dibluri de lemn. Stupefiat, colonelul-doctor Ion Gardeanu, directorul adjunct al penitenciarului, a incercat personal experimentul cu taierea barelor. Folosind aceleasi lame, a reusit sa le sectioneze numai in doua ore.

Politisti “incarcerati”
In dimineata zilei de joi, 28 august 1997, din arestul preventiv al Politiei Municipale Ploiesti, au evadat noua arestati preventiv. Stirea a facut inconjurul lumii, fiind preluata de agentiile de presa internationale. Citiva arestati i-au imobilizat pe plutonierul major Gheorghe Barsan si pe colegul sau Nicolae Caleasca, pe care i-au incatusat si inchis in celula cu numarul 5, in care statusera ei. Dupa ce au luat cheile de la usa de acces din spatele cladirii, cei noua au escaladat gardul si au evadat.

Fugit cu cheile Parchetului
In luna iulie 1999, in noaptea Sfintului Ilie, in Palatul de Justitie s-a petrecut un fapt incredibil: din arestul aflat la subsol, de sub nasul a trei politisti, a evadat un tilhar foarte periculos, disparind pur si simplu cu tot cu cheile Parchetului Capitalei. Incidentul a fost tinut secret de teama scandalului. Ce s-a intimplat cu tilharul Liviu Ioan intrece orice imaginatie. In timp ce usa arestului era deschisa, pentru ca intrasera citiva politisti, infractorul s-a furisat afara, a strabatut doua holuri destul de lungi, a trecut pe linga portarul care dormea in post si dus a fost!

Spargator evadat la reconstituire
In anul 2000, Alexandru Szilaghy avea 27 de ani si era un cunoscut spargator de case. Pe 24 iulie a fost scos din celula pentru a participa la o reconstituire. S-a urcat intr-o Dacie, alaturi de maiorul Ilie Biriboaca si plutonierul Nicolae Fanu. In masina, hotul s-a plins de dureri la mina stinga, in care fusese impuscat in urma cu un an. Milosi, cei doi politisti i-au scos catusele. In momentul in care Dacia s-a oprit pe Strada Scolii din Timisoara, unde urma sa se faca resconstituirea, Szilaghyi a deschis usa masinii si a rupt-o la fuga.

Fugit din operatie
Pe 10 februarie 1999, in jurul orei 18,30, din Spitalul de Urgente Iasi a evadat Mihai Savin (32 ani), care avea de ispasit 25 de ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav. El si-a facut un numar mare de rani cu lama pe fata, fiind adus in stare critica la Spitalul de Urgente sub escorta. Puscariasul a dat vina pe “Pardailian”, cel mai temut puscarias iesean. La citeva minute dupa ce a iesit din sala de operatie, Mihai a profitat de neatentia escortei, care il credea sedat, a iesit din spital in pijama, a sarit intr-un taxi si a fugit.


Seria evadarilor ridicole

Pe portile inchisorii, cu tractorul. O evadare insolita s-a produs in vara anului 1997 dintr-o ferma a Penitenciarului Iasi. Detinutii Petru Roman si Iulian Belceanu au profitat de indulgenta gardianului de serviciu si au fugit cu tractorul unitatii. Lipsa experientei in conducerea tractorului a facut ca fugarii sa se rastoarne in aratura. N-au patit nimic, insa au avariat tractorul. Au iesit in drum si au asteptat sa apara o masina. Din nefericire pentru ei, prima masina sosita il avea la volan pe seful de post din comuna.
Agrafa salvatoare. Pe 5 noiembrie 2001, Cristian Zurzarus era arestat din nou dupa ce cu trei zile in urma evadase din sediul politiei Rimnicu Sarat. In arest, de fata cu trei subofiteri, Cristian a subtilizat o agrafa de pe un birou, si-a desfacut catusele si a fugit de linga politisi. A fost prins dupa alte doua zile.

Cu burta plina de suruburi. La inceputul lunii iunie 1999, politistii buzoieni au alergat trei zile prin padurile din zona pentru a prinde un evadat. Ilie Mariu-Ciprian, 32 de ani, era cercetat pentru mai multe furturi. In timpul audierilor, Ilie a inghitit mai multe suruburi lungi de 6 cm. A fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean Buzau, de unde, inainte de operatie, a reusit sa evadeze sarind pe fereastra. A fost prins si operat, scotindu-i-se depozitul de fiare din stomac.

Aventuri la balamuc. Constantin Pamfil, 32 de ani, si Cornel Marchitan, 30 de ani, au fost internati, in luna aprilie 1999, la Spitalul de Psihiatrie Socola, din Iasi. Primul pentru ca era obsedat de sinucidere prin otravire, iar al doilea pentru prostul obicei de a pune neofalina in votca. Celor doi le-a venit minunata idee de a evada de la balamuc strecurindu-se pina pe acoperisul pavilionului. Deoarece ploaia umezise tabla si o facuse alunecoasa, cei doi temerari au cazut tinundu-se de mina. Sint in continuare colegi de salon, dar la alt spital, de Neurochirurghie.

Florian Bichir
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde cristicc » Lun Feb 02, 2004 7:42 pm

Poate putini stiu ca atunci, in 8 decembrie 1920, in acel atentat din senatul Romaniei, a murit si episcopul groco-catolic de Oradea Mare, Demetriu Radu din Radesti, ctitorul bisericii din Radesti si unificatorul celor doua vechi sate Uifalau si Tompahaza, sub numele Radesti. Datorita lui ma numesc, si sint mindru de asta, RADESTEAN.
un prieten
cristicc
Nou venit!!!
Nou venit!!!
 
Mesaje: 2
Membru din: Lun Ian 26, 2004 9:35 pm


Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |