left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Monstrii au cosmaruri

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Monstrii au cosmaruri

Mesajde robilix » Mie Ian 29, 2003 3:24 pm

Evenimentul Zilei - 29 ian. 2003

Monstrii au cosmaruri

Lucian Dobrater
Miercuri, 29 Ianuarie 2003


Se spune ca un om a tinut atit de mult la Muzeul de Stiinte ale Naturii din Aiud incit si-a lasat prin testament scheletul muzeului. Dorinta i-a fost respectata. Scheletul "Portarului" vegheaza dintr-o vitrina pasii tuturor celor ce se perinda prin cel mai vechi muzeu de stiinte ale naturii din Romania. Anul trecut, pe aici au trecut aproximativ 10.000 de oameni. Unele exponate ar stirni "invidia" Muzeului „Grigore Antipa” din Bucuresti. Din pacate, si peste invidie, si peste stiinta domneste nepasarea cea mai crunta, cea financiara

„Raritatum et rerum naturalium museum"
La cel mai vechi muzeu de stiinte ale naturii din tara, situat in aceeasi cladire cu Colegiul Bethlen Gabor, se ajunge urcind pe trepte din lemn masiv, tocite de pasii zecilor de generatii de elevi ai institutiei de invatamint aiudene. Daca poposesti in biroul destinat personalului institutiei, te incearca sentimentul ca ai patruns pe furis in cancelaria profesorilor. "Catalogul", Catalogus Raritatum et benefactorum, document care s-a pastrat din secolul al XVIII-lea la biblioteca documentara Bethlen, aflam de la doamna Ana Herta, director coordonator al muzeului, atesta existenta pieselor muzeale si a colectiilor la Aiud din anul 1720, precum si data oficiala a infiintarii muzeului, 1796, cind pe frontispiciul institutiei se putea citi inscriptia "Raritatum et rerum naturalium museum". Primele piese din colectii sint insa si mai vechi, colegiul Bethlen fiind infiintat in 1622, la Alba Iulia, si mutat la Aiud in anul 1662.
Astazi doar entuziasmul, pasiunea si profesionalismul a trei persoane, care au grija de cele aproximativ 30.000 de piese ale muzeului (52 de colectii expuse pe o suprafata de 575 metri), sustin, la limita decentei, existenta institutiei. Este vorba despre Ana Herta - director coordonator, Aurica Negru - conservator si Cornelia Bota - ingrijitoare cu o jumatate de norma.

Imbatati cu spirtul serpilor si cu vorbe

In ceea ce priveste valorile de patrimoniu si diversitatea lor, muzeul aiudean de stiinte ale naturii este al doilea din tara, dupa Muzeul „Grigore Antipa” din Bucuresti. In ceea ce priveste atentia care i se acorda, lucrurile nu stau la fel. Cum altfel s-ar putea explica faptul ca aceasta institutie nu are acces la o logistica minima in ceea ce priveste informatizarea? Iluminatul salilor este jalnic, iar pentru pliantele de promovare nu exista bani. In sala de mineralogie, unde exista exponate de o valoare deosebita, tavanul cade. Este vorba despre un tavan impodobit cu o pictura murala valoroasa, afectata de umezeala. Toate acestea in conditiile in care „vorbele de duh” ale unor oficiali curg girla, cind se discuta in cadru festiv despre punerea in valoare si conservarea patrimoniului cultural. Intr-un asemenea domeniu, pierderile sint insa uneori irecuperabile, asa cum s-a intimplat in 1948, cind muzeul a fost afectat de un incendiu. Ori, la fel ca atunci cind, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, soldatii rusi au baut spirtul in care erau conservati serpii din muzeu. Vizita ministrului secretar de stat Ioan Opris, din toamna anului trecut, a adus doar sperante. Desarte, deocamdata.

Minunatii, monstrii, mistere si legende

Cele 30.000 de piese ale muzeului sint expuse in patru sali, fiecare avind un specific al sau: de la frinturile de meteoriti cazuti la Moeciu, in 1881, si o colectie petrografica si mineralogica, la colectia de fosile, colectia de fluturi si coleoptere exotice, multe dintre ele selectate de Fenichel Samuel acum mai bine de 100 de ani in Noua Guinee, pina la pasari rare, precum pasarea rosie a paradisului, ori cel mai mic exemplar de pasare-musca, pe care nu-l detine inca nici Muzeul „Grigore Antipa”. In alte vitrine, pe linga paianjeni monstruosi, ce ar putea fi usor confundati cu raci uriasi prin aspectul lor, colectia de ciudatenii si monstri ar putea pune pe ginduri chiar si un regizor de filme de groaza. O simpla enumerare a citorva exemplare din aceasta categorie: un purcel cu trompa, doi purcei cu un singur cap, un purcel cu sase picioare, un purcel cu doua capete, un altul cu opt picioare, un miel cu doua capete si un pui de gaina cu ... patru picioare. O poveste aparte, adevarata, care ramine un mister si pentru oamenii de stiinta, este aceea a tiparului de mare, "Anghila Anghila", prins de un pescar prin 1975, la Ocna Mures. Desi traieste in apa sarata din Marea Neagra, acest tipar a ajuns pina in apele Muresului, la Ocna Mures, unde un pescar ingrozit l-a confundat cu un sarpe-monstru. La iesirea din ultima sala de expozitii a muzeului, retine atentia "Portarul". Nimeni nu stie cum se numea el in realitate, nici citi ani avea cind a murit. Era probabil tinar, scheletul avind o dentitie aproape perfecta. S-a atasat atit de mult de institutie incit si-a dorit ca dupa moarte sa ramina aici. Nimic sinistru in prezenta lui. Un personaj devenit simpatic prin propria-i legenda priveste hitru la cei pe linga care trece timpul fara sa lase dovezi ale unei existente folositoare. Daca ar sti insa situatia actuala a muzeului, si „Portarul” ar avea cosmaruri.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |