left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Numai cu certificat energetic!

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Numai cu certificat energetic!

Mesajde robilix » Mie Ian 05, 2011 11:10 am

Monitorul de Alba - 5 ianuarie 2011

Numai cu certificat energetic!
Autor: Corneliu Manuel SARBU

Incepind de la 1 ianuarie 2011, nici o casa nu se mai poate vinde fara un certificat energetic. Legea ii obliga pe proprietari sa detina astfel de documente si a intrat in vigoare de la inceputul anului, dupa mai multe aminari. Obtinerea certificatului energetic costa citeva sute de euro si se obtine numai dupa vizita unui evaluator. Spre exemplu, pentru un apartament de 60 de metri patrati, certificatul costa circa 300 de euro.

Documentul se elibereaza in mod normal dupa o verificare extrem de amanuntita, care dureaza aproximativ o saptamina. In schimb, valabilitatea certificatului este conform legii de zece ani, iar cu un astfel de document în buzunar, proprietarii pot cere si obtine preturi mai mari pe apartament. Asta pentru ca certificatul atesta faptul ca pierderile de energie si implicit facturile la utilitati sint mai mici. La nivelul judetului Alba, lista cu auditori atestati pina la aceasta ora cuprinde 14 nume, insa conform legii un examen specific poate “produce” noi auditori atestati, in vreme ce abaterile de la lege poate atrage dupa sine suspendarea unora dintre cei care au trecut cu bine examinarea.


In general


La aceasta ora, cele mai multe apartamente din Rominia se încadreaza în clasa energetica C si D, adica ultimele doua clase prevazute de lege. Practic, aceasta incadrare inseamna ca locatarii consuma anual pentru apa calda, încalzire si electricitate dublul consumului recomandat, de 100 kilowati ora pe metru patrat. Situatia este similara si in judetul Alba, unde foarte putine apartamente au fost reabilitate termic. De altfel, in intreaga tara numai 56.000 de apartamente au fost reabilitate termic, ceea ce le-a trecut într-o clasa energetica superioara. Imobilele construite dupa anul 2000 au, in mod obligatoriu, certificat energetic. In schimb, apartamentele termoizolate prin metoda clasica a polistirenului aplicat la exterior nu pot fi considerate reabilitate termic, desi beneficiaza de o crestere a gradului de izolare fata de exterior.


In Alba


In judetul Alba, programul Guvernamental de reabilitare termica a fost accesat, cu mici exceptii, doar la Alba Iulia. In resedinta de judet, primaria a reusit sa aduca in diverse stadii de realizare proiectele pentru aproximativ 100 de blocuri. Dintre acestea insa, doar doua sint finalizate total, alte citeva fiind in faza finala. Majoritatea imobilelor sint insa in stadiul de documentare, anul 2010 fiind extrem de sarac in ceea ce priveste alocarea fondurilor necesare din partea bugetului de stat. Ar mai fi de adaugat ca in judetul Alba, au fost atestati pina acum 14 auditori energetici. Lista cuprinde persoane din Alba Iulia, Aiud, Petresti, Blaj, Teius si Sebes. Asa cum era de asteptat cele mai multe persoane abilitate sa intocmeasca astfel de certificate sint din resedinta de judet, lista acestora completa putind fi gasita pe site-ul ministerului dezvoltarii sau pe www. auditor-energetic-cladiri.ro.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |