left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  

cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro

AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni

Parcul Industrial Aiud "a murit" in stadiul de proiect

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Parcul Industrial Aiud "a murit" in stadiul de proiect

Mesajde robilix » Vin Apr 01, 2011 10:30 am

Monitorul de Alba - 1 aprilie 2011

Parcul Industrial Aiud “a murit” in stadiul de proiect
Autor: Cristi FLESCHIN

Reprezentantii administratiei locale aiudene au aratat ca parteneriatul dintre Consiliul Local Aiud si Consiliul Judetean Alba pentru infiintarea Parcului Industrial Aiud-Alba a fost revocat. Cu 17 voturi pentru si 1 abtinere, parteneriatul care avea ca scop crearea unui pol industrial la Aiud, atractiv pentru investitori, cu rol de dezvoltare a economiei zonale si de sustinere a crearii de locuri de munca s-a incheiat, dupa aproape 5 ani de la semnare.

Motivatia a fost aceea ca in tot acest timp “Consiliul Judetean Alba nu s-a aratat deloc preocupat de parcul industrial din Aiud, in infiintarea caruia a decis sa se implice prin Hotarirea nr. 157/31.08.2006”.
Consiliul Local Aiud a pus atunci la dispozitie 120.000 mp de teren in zona Herja, cu iesire la DN1, unde exista deja acces la retelele de gaz si apa potabila. De asemenea, tot la comanda Consiliului Local Aiud, a fost realizata si evaluarea terenului, de catre un expert tehnic autorizat, care a stabilit valoarea de 11 euro/mp la terenul astfel destinat infiintarii parcului industrial, iar in 2008 a fost finalizata documentatia tehnica necesara investitiei, pentru care administratia locala a municipiului Aiud a platit suma de 139.995,25 lei.

Conform studiului de fezabilitate realizat de catre SC Tehnoproiect Comtrans SRL Bucuresti, valoarea totala estimata a investitiei era de 42.143.142,6 lei, rolul esential al asociatilor din cadrul SC Parc Industrial Aiud-Alba SA fiind acela de a identifica oportunitatea unor surse de finantare si de a viabiliza parcul industrial. Consiliul Local Aiud se angajase la momentul aprobarii crearii acestuia sa acorde facilitati investitorilor, cum ar fi concesionarea terenurilor pe o perioada de 49 de ani, cu posibilitate de prelungire prin acordul partilor, reduceri de impozite, posibilitatea incheierii de parteneriate public-private pentru investitii, asigurarea intregii infrastructuri suport pentru activitati industriale si ocuparea imediata a terenului, toate acestea pe linga asigurarea la parametri industriali a tuturor utilitatilor, obligatie care revenea tuturor asociatilor din cadrul SC Parc Industrial Aiud-Alba SA.

CJ Alba acuzat de dezinteres

Oficialii aiudeni au mentionat ca in conditiile in care doar Consiliul Local Aiud s-a dovedit a fi interesat la modul concret de infiintarea parcului industrial, primarul Mihai Horatiu Josan a decis ca a asteptat destul timp dupa Consiliul Judetean Alba, astfel ca a solicitat acordul alesilor locali pentru revocarea acestui parteneriat, practic inactiv, in scopul valorificarii prin alte metode a celor 120.000 mp de teren.

“Am facut tot ceea ce statea in puterea noastra, ca sa avem un parc industrial la Aiud. Am pus la dispozitie terenul, am comandat evaluarea acestuia, am realizat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, am pregatit un plan de facilitati ce urmau sa fie acordate investitorilor, ne-am dorit un parteneriat cu Consiliul Judetean Alba, pe care eu cred ca Aiudul il merita. Nu a fost sa fie, dar cel putin ma bucur ca inclusiv 3 dintre consilierii locali ai PD-L au votat pentru revocarea acestui parteneriat si au inteles ca e nevoie de alte solutii pentru atragerea investitorilor. Chiar valorificarea individuala a parcelelor este o optiune demna de luat in seama, asa ca, incepind din acest moment, lansez o invitatie tuturor intreprinzatorilor care ar fi interesati de o colaborare directa cu administratia publica locala din Aiud in sensul derularii unor activitati economice aici. Avem inclusiv forta de munca, bine calificata in domeniul industrial, deschidere spre comunicare si colaborare, pentru ca interesul meu in a dezvolta economia locala si in a sprijini investitorii care vor sa vina la Aiud a fost mereu unul declarat”, a precizat Mihai Horatiu Josan, primarul municipiului Aiud.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline

Înapoi la Articole, publicatii, ziare