left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Primariile preiau spitalele din judet

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Primariile preiau spitalele din judet

Mesajde robilix » Vin Iul 02, 2010 6:07 pm

Monitorul de Alba - 2 iulie 2010

Primariile preiau spitalele din judet
Autor: Corneliu Manuel SARBU

Alaturi de administratia judeteana din Alba, primariile din judet se pregatesc sa preia in administrare unitatile spitalicesti din localitatile pe care le pastoresc. Protocoalele de preluare trebuie semnate foarte curind, iar unitatile spitalicesti eficientizate la fel de rapid.

Protocolul pentru preluarea Spitalului Judetean Alba va fi semnat cel mai probabil in cursul saptaminii viitoare, la fel ca si documentele in cazul unitatilor din Zlatna, Aiud, Cimpeni si toate celelalte orase si municipii ale judetului. Datoriile unitatilor spitalicesti, cheltuilelile si activitatea ulterioara vor trece si ele in curtea primariilor. Banii vor veni insa din partea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate in baza unor contracte de servicii medicale si din partea ministerului de resort in baza unor programe nationale, iar primariile vor trebui sa asigure o parte a bugetelor, respectiv cheltuielile de administrare a spatiilor si eventualele dotari necesare. De aici mai departe insa, situatia difera de la spital la spital si de la primarie la primarie. La Alba Iulia spre exemplu, Spitalul de Urgente va trece in administrarea Consiliului judetean, care s-a angajat sa schimbe imaginea unitatii, dar si modul in care aceasta functioneaza. Un alt pol important pe harta sistemului sanitar judetean este orasul Cimpeni acolo unde functioneaza atit spitalul orasenesc cit si un sanatoriu pentru boli cronice, iar pacientii sint oamenii din toata zona Muntilor Apuseni.


Procedura


Prin noua lege, primariile sint cele care vor deveni factor de decizie in unitatile spitalicesti care vor avea la rindul lor un manager si vor derula in continuare contracte cu CAS si Ministerul Sanatatii. Banii obtinuti in acest fel vor fi impartiti astfel incit cheltuielile de personal sa nu depaseasca 70% din totalul sumelor, iar bugetele locale vor contribui decisiv la administrarea spatiilor, reparatii, extinderi, modernizari si dotari. Datoriile spitalelor reprezinta insa o componenta destul de importanta a protocoalelor, astfel ca toate primariile asteapta acum finalizarea situatiilor financiar contabile. La Alba Iulia spre exemplu, datoriile se ridica la aproape 7 milioane de lei, din care aproximativ jumatate vor fi platite de catre Ministerul Sanatatii, restul urmind sa fie suportate de Consiliul Judetean Alba. Unitatile din Blaj si Zlatna stau destul de bine la acest capitol, fiind printre putinele care inregistreaza datorii aproape de valoarea 0. Investitiile necesare sint insa destul de importante in toate localitatile, iar sefii administratiilor se gindesc cu groaza la viitor.


In lucru


Toate detaliile preluarilor sint acum in lucru. “Am facut o redistribuire si o reorganizare a personalului, astfel incit sa nu avem probleme in nici un compartiment, iar noua organigrama care se afla in dezbatere publica se afla pe site-ul ministerului de resort. Nu pot sa va spun decit ca se fac acum toate actele necesare, iar comisia Consiliului judetean va pregati toate documentele pentru preluare. In rest sintem in grafic si pot sa va anunt ca am reusit si acreditarea RENAR a laboratorului de analize a spitalului”, a precizat directorul Spitalului judetean de Urgenta Alba, Doru Dragan cel care a anuntat ca se va inscrie la concursul pentru postul de manager programat peste aproximativ 3 luni de zile.


“Am prezentat situatia in consiliul local, dar s-a aminat totul pentru data de 9 iulie. S-a preluat partea de active fixe, iar acum se lucreaza la situatia financiar contabila astfel incit situatia sa fie clara. Oricum stiu ca pentru administratia locala ar fi o povara mult prea mare, dar noi am reusit sa ajungem la momentul in care ne autofinantam. Imediat dupa semnarea protocolului voi prezenta un proiect de reorganizare a personalului pentru ca avem 35 de paturi si 40 de angajati, deci sintem cam multi”, a explicat si managerul spitalului din Zlatna, Horea Timis.


Situatia este oarecum similara si la Aiud. “La aceasta ora se face analiza completa a situatiei. Nu s-a preluat inca nimic, dar pot sa va spun ca sint dificultati cu privire la asigurarea bugetului necesar unei bune functionari”, a spus purtatorul de cuvint al primariei din Aiud, Ada Rus.
La Blaj, administratia este intr-o situatie fericita. “Spitalul de la Blaj este intr-o pozitie extrem de fericita. Nu are datorii si deci nu vor fi probleme, iar primarul a anuntat deja ca se va implica extrem de mult in gestionarea situatiei. La noi preluarea este oficiala incepind de ieri”, a anuntat consilierul primarului, Raluca Damian. “Situatia actuala a spitalului este buna din punct de vedere financiar, acesta neavind datorii fata de terti, dar este afectata prin reducerea numarului de paturi cu 70, ceea ce inseamna desigur si reducerea cu 30% a veniturilor avind drept sursa contractul cu CAS. Cu toate acestea apreciem ca Spitalul Municipal Sebes reprezinta o institutie prioritara atit pentru orasul nostru, cit si pentru intregul fost Raion Sebes. Ca atare vom incerca sa facem eforturi pentru ca standardul serviciilor de sanatate din Sebes sa se ridice la un nivel acceptabil pentru secolul XXI. Teoretic activitatea spitalului ar trebui sa se autofinanteze. Cu toate acestea si pina in prezent municipiul Sebes a sprijinit financiar spitalul.

Probabil ca perspectiva preluarii va presupune suplimentarea acestui sprijin financiar, insa din punct de vedere organizatoric in prima faza ne propunem o reorganizare a spitalului, fapt ce va presupune implicit si luarea unor masuri privind eficientizarea serviciilor medicale oferite. In acest sens, ne propunem contractarea unor servicii de consultanta care sa aduca solutii viabile”, a explicat si primarul municipiului Sebes, Mugurel Sarbu.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |