left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Programul SAMTID

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Programul SAMTID

Mesajde robilix » Mie Feb 11, 2004 11:40 am

Unirea - 11 februarie 2004

O reuşită a parteneriatului dintre Consiliul jude­ţean Alba şi 10 consilii locale şi municipale
Programul SAMTID
•Interviu cu Ioan FLOREA, vicepreşedintele Consi­liului Judeţean Alba

- Domnul vicepreşedinte, sunteţi artizanul înfocat al programului SAMTID, care a generat în ultima pe­rioadă de timp o dispută aprigă la nivel politic şi administrativ. Acum, după ce acest program a trecut o nouă fază importantă, vă rog să faceţi o trecere în revistă a modului în care a început totul.

- Am simţit o mare satisfacţie când am reuşit să promovăm acest program, care constă practic în reabilitarea sis­temului de alimentare cu apă în muni­cipiile şi oraşele judeţului Alba. Este pentru prima dată când Consiliul Jude­ţean Alba realizează o asociere cu mai multe consilii locale, un parteneriat ex­trem de serios, pen­tru a susţine un proiect de 13 milioane de Euro. După cum ştiţi, politica Uniunii Europene este de a lucra în astfel de cazuri cu parteneri puternici, uniţi, care au capacitatea de a absorbi finanţările externe extrem de avantajoase. Dacă te uneşti, devii mai puternic, iar avantajul este că discuţiile se poartă cu o singură persoană sau conducere, nu cu zeci şi zeci de consilii de administraţie, unde primează interesele personale. SAMTID-ul a fost adus în judeţul Alba de deputatul Constantin Selagea, care mi l-a pus în braţe şi mi-a cerut sprijinul pe plan judeţean. Astfel de proiecte s-au scris în toată ţara, dar numai 16 au fost selectate, iar noi ne-am clasat pe primul loc. Aşa că era păcat să pierdem o asemenea şansă, mai ales că resursele noastre sunt aproape inexistente în schimbarea unor reţele de apă şi canalizare antice şi de demult. Din păcate, subiectul a fost politizat şi eram la un pas de a a arunca pe apa sâmbetei un pro­gram de 13 milioane de Euro. Mă bucur că în cele din urmă raţiunea a învins.

Prima etapă a programului SAMTID a început cu realizarea Asociaţiei Apa Alba, ca rezultat al parteneriatului dintre CJ Alba şi 10 consilii locale şi municipale. A urmat un nou pas, constând în realizarea studiului de fezabilitate, după care proiectul a trecut prin furcile caudine ale Comitetului Naţional SAMTID şi ale Comisiei Delegaţiei Europene. Aşa s-a ajuns la a treia etapă şi anume crearea operatorului unic, SC APA CTTA SA, care a fost şi cea mai grea. Cele 10 consilii locale şi municipale urmau să adopte hotărâri de consiliu privind acceptul de a se implica în program. Odiseea o cunoaşteţi şi dumneavoastră. Cel mai greu ne-a fost să-i convingem pe consilierii de la Aiud şi de la Blaj, dar până la urmă am reuşit. Vreau să vă spun că numai la Aiud am fost de 9 ori, pentru discuţii pe această temă. Acum, când programul a trecut şi prin CJ Alba, nu ne mai rămâne decât să depunem actele, lucru pe care îl vom face chiar astăzi. Documentaţia conţine pe lângă hotărârile de consiliu şi datele pe care ni le-au cerut de la Bucureşti. Va urma apoi selectarea proiectantului, până în luna mai, şi a constructorului. Pe 15 aprilie vom şti exact dacă vom intra la finanţare, dar şansele sunt aproape de sută la sută.

- Acum, când puteţi răsufla uşurat că programul a trecut la nivel judeţean, poate ar trebui amintiţi şi cei care au pus umărul la acest lucru.

- Aşa cum am mai precizat, în primul rând îi mulţumesc domnului deputat Constantin Selagea, care a adus programul de la Ministerul Integrării şi Dezvoltării, consilierilor locali şi judeţeni care au înţeles importanţa adoptării acestui proiect şi în special primarilor din Alba Iulia, Mircea Hava, Blaj, Ioan Şolea şi Aiud, Liviu Octavian Rusu. Nu trebuie omişi nici colegii mei din PSD Alba, senatorul Cornel Fili­pescu, prefectul Mugurel Sârbu şi preşedintele Consiliului judeţean Alba, Eugen Popa. Iar pe această listă îi includ şi pe cei care au lucrat la scrierea programului, colectivul de la CJ Alba şi PAEM. Mă bucur că am reuşit să învingem şi chiar să "demolăm" grupurile de interese care au pus avantajele lor mai presus de cele ale unui întreg judeţ.

A consemnat Florin ROMAN
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |