left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Proiect pentru inalta calificare a elevilor ca strungari ...

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Proiect pentru inalta calificare a elevilor ca strungari ...

Mesajde robilix » Lun Sep 06, 2010 11:03 am

Ziarul Unirea - 1 septembrie 2010

Proiect pentru înaltă calificare a elevilor ca strungari şi mecanici auto

Ieri, 31 august, la Hotel Astoria din Sântimbru, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, a lansat proiectul strategic "Stagii de pregătire practică de calitate - elevi mai bine pregătiţi pentru piaţa muncii".
Din partea inspectoratelor şcolare partenere au participat delegaţii conduse de responsabilii cu practica elevilor pe judeţ: Marinela Ciortan (GJ), Rodica Costache (SJ), Marcel Brancu (TM) şi Alexandra Popa (AB). Totodată, au fost prezenţi inspectorul şcolar general al IŞJ Alba, prof. Cornel Sandu - managerul proiectului, împreună cu echipa de proiect şi alţi inspectori şcolari, consilierul prefectural Dorin Sava, viceprimarul albaiulian Ioan Bogăţan, primarul Cugirului, Adrian Teban, Alin Florea - consilier la Primăria Aiud, delegaţii ale unităţilor liceale cu profil tehnic din judeţ, în frunte cu directorii sau directorii adjuncţi, precum şi reprezentanţi ai unor agenţi economici din Blaj.
Din cuvântul oficialităţilor prezente a rezultat faptul că derularea unui astfel de proiect era absolut necesară, deoarece România a ajuns să aibă un deficit de meseriaşi, majoritatea elevilor optând pentru licee teoretice şi, mai apoi, spre facultăţi, astfel că prea puţine instituţii de învăţământ mai pregătesc personal calificat. Mai mult, treptat, de-a lungul anilor, s-a renunţat şi la efectuarea stagiilor de practică efectivă la agenţii economici, practica desfăşurându-se acum doar în atelierele-şcoală, a căror dotare a rămas însă cu mult în urmă. Proiectul a fost prezentat de ing. Dan Cherecheş, inspector şcolar de specialitate pentru învăţământul tehnic la IŞJ Alba.
Proiectul îşi propune creşterea performanţelor practice dobândite de elevii din învăţământul profesional şi tehnic la locul de muncă şi facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă. Proiectul se adresează unui număr total de 396 de elevi din cele 4 judeţe, din care 144 de elevi pentru calificarea de strungar pe maşini cu comandă numerică - nivel 2 şi 252 de elevi pentru calificarea de mecanic auto - nivel 2 şi, anul viitor, tehnician în transporturi - nivel 3. În primul an, în judeţul Alba vor fi incluse Grupul Şcolar "Timotei Cipariu" Blaj, Colegiul Tehnic Aiud şi Colegiul Tehnic "I.D. Lăzărescu" Cugir, în al doilea an proiectul urmând să fie implementat şi la Colegiul Tehnic "Al. Domşa" Alba Iulia.
Pe baza curriculumului obligatoriu, elevii vor face practica la agenţii economici, unde 22 de angajaţi ai întreprinderilor, care vor fi special formaţi pentru acest proiect, se vor ocupa de pregătirea profesională a copiilor, consilierea şi îndrumarea lor, fiind plătiţi pentru această activitate. Ei vor învăţa secretele meseriei de strungar, respectiv mecanic auto, la final fiind capabili să lucreze cu ultimele tehnologii folosite în aceste domenii, în condiţii de sănătate şi securitate în muncă.
Pentru aceasta, vor fi elaborate şi distribuite elevilor câte o fişă de observare şi un caiet de practică pentru fiecare meserie, precum şi un ghid de practică. Proiectul permite dotarea elevilor cu echipamente de protecţie şi de lucru în limita a 430 lei/elev (circa 100 de euro), fiind prevăzut şi un fond de premiere pentru stimularea elevilor în realizarea performanţelor, acordându-se 40 de premii în valoare de 1.800 lei, fiecare.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi are o valoare totală de 3.319.439,5 lei (aprox. 800.000 euro), din care 2.723.555,13 lei (cca. 650.000 euro) o reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Ing. Dan Cherecheş şi-a exprimat convingerea că majoritatea absolvenţilor pregătiţi prin proiect vor fi angajaţi la terminarea şcolii, deoarece vor avea o înaltă calificare ca strungari sau mecanici auto.
Robert GHERGU
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |