left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Rata analfabetismului in randul detinutilor de la Aiud ...

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Rata analfabetismului in randul detinutilor de la Aiud ...

Mesajde robilix » Mie Feb 02, 2011 10:03 am

Ziarul Unirea - 1 februarie 2011

Rata analfabetismului în rândul deţinuţilor de la Aiud este de 60 la sută Rata analfabetismului în rândul deţinuţilor de la Aiud este de 60 la sută

Student în detenţie, absolvent în libertate - povestea unui tânâr închis

Faptul că lipsa educaţiei este una dintre cele mai importante cauze care conduc la comiterea de infracţiuni nu e o noutate. De exemplu, persoanele needucate îşi găsesc cu greu o slujbă şi cea pe care eventual o obţin este una slab remunerată. În atari condiţii lipsa banilor îi determină pe mulţi să aleagă calea cea mai uşoară: delictul. Cum poate cineva care nu are cunoştinţe elementare să facă distincţia între ce e bine şi ce e rău? De aici porneşte totul… Astfel se face că majoritatea deţinuţilor sunt analfabeţi sau au o educaţie precară. A cui e vina? A lor, a noastră, a tuturor, a societăţii în care trăiesc… Formarea profesională a persoanelor private de libertate este importantă tocmai din aceste considerente. Reîntoarcerea foştilor deţinuţi în societatea de unde au plecat, practic în aceleaşi condiţii, duce la recidiva lor. Cu siguranţă educaţia şcolară este un factor care poate contribui decisiv la reintegrarea socială a persoanei care a executat o pedeapsă privativă de libertate, în principal prin creşterea şanselor de angajare.
lLa Aiud, educarea şi alfabetizarea celor încarceraţi este una dintre priorităţi
Şcolarizarea persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se realizează în baza Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal modificată şi completată prin Legea nr. 83 din 13 mai 2010 privind executarea pedepselor privative de libertate şi a unui protocol încheiat între Ministerul Justiţiei şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Şi la Penitenciarul din Aiud deţinuţii beneficiază de dreptul la educaţie. Administraţia locului de deţinere asigură spaţiile necesare activităţii, dotarea acestora, precum şi materialele didactice necesare desfăşurării procesului de învăţământ, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba asigură manualele şcolare şi salarizarea cadrelor didactice. Programa şcolară cuprinde aceleaşi materii ca în toate şcolile similare din sistemul educaţional românesc, iar în diplomele primite nu se face referire la absolvirea cursurilor în penitenciar. Diferenţa constă în faptul că aici vorbim despre elevi adulţi, astfel că învăţământul este unul pentru această categorie, programa fiind adaptată. De exemplu ora este de 45 de minute. Se încearcă aducerea celor închişi la un nivel educaţional care să le fie de folos în momentul liberării, astfel încât aceştia să aibă şansa de reintegrare în societate. Trebuie precizat că persoanele private de libertate nu sunt obligate să se înscrie la şcoală, acest lucru rămânând la latitudinea fiecăruia. Începând cu luna mai a anului trecut pentru deţinuţii elevi prezenţa la cursuri este obligatorie. Pe lângă faptul că sunt şcoliţi aceştia beneficiază, la absolvirea fiecărui an şcolar şi de reducerea cu 30 de zile din pedeapsă. Nu se mai acordă şi bani.
Cu toate acestea destul de puţini dintre cei încarceraţi aleg cursurile şcolii din penitenciar. Din cei 1.102 deţinuţi aflaţi la Aiud la data de 31 decembrie 2010, sunt elevi doar 84. La penitenciarul din localitate, din nefericire, rata analfabetismului este în jur de 60%. Tocmai de aceea, aşa cum ne-a precizat subcomisar de penitenciare, Domnica Nazare, şef Birou procesare şi implementare fonduri europene, sunt organizate cursuri de alfabetizare pentru cei care nu ştiu să scrie şi să citească. Şi la aceste cursuri participă doar cine vrea. Printre deţinuţii de la Aiud există persoane care au declarat că au făcut şcoală când de fapt realitatea e alta, iar unii chiar dacă au şcoală se descurcă greu cu scrisul şi cititul. Personalul încearcă totuşi atragerea lor, explicându-le cât de mult îi ajută şcolarizarea în interiorul locului de detenţie dar şi în afară: posibilitatea de a coresponda cu familia, de a citi reviste şi cărţi, de a-şi găsi mai uşor un loc de muncă etc. Pe parcursul anului trecut la programul de alfabetizare au participat un număr de 31 de cursanţi din rândurile deţinuţilor.
lDeţinut de la Aiud, student integralist la Universitatea “1 Decembrie 1918″ Allba Iulia
În anul şcolar 2009 – 2010, la Penitenciarul din Aiud au absolvit 76 de persoane private de libertate din cele 118 înscrise iniţial, diferenţa datorându-se în primul rând transferurilor impuse de reprofilarea unităţii, dar şi abandonului şcolar sau selecţionării pentru muncă. Anul trecut au absolvit 8 clase, fără a da însă examenul de capacitate deşi aveau această posibilitate, 8 persoane private de libertate. În prezent urmează cursurile primare şi gimnaziale în cadrul Şcolii cu clasele I – VIII nr. 4 din incinta unităţii un număr de 84 de persoane încarcerate: clasa I – 12, a II-a – 10, a III-a – 6, a IV-a – 8, a V-a – 12, a VI-a – 10, a VII-a – 9 şi a VIII-a – 17. Vârsta medie a elevilor este de 40 – 41 ani, cel mai vârstnic cursant, elev în clasa a II-a, având 56 de ani. În cazul în care elevii chiulesc de la ore aceştia se aleg cu rapoarte de incident care îi afectează, la fel ca şi pe cei care au diferite abateri de la regulile locului de detenţie, în cazul comisiilor de eliberare condiţionată, sau cu tăierea unor drepturi. Mai mult, la peste 20% de absenţe aceştia sunt exmatriculaţi. Există şi deţinuţi care, din diferite motive abandonează cursurile, anul trecut fiind înregistrate două astfel de cazuri. Aşa cum ne-a precizat directoarea şcolii din cadrul Penitenciarului din Aiud, Viorica Filimon, orele sunt ţinute de către 10 cadre didactice, dintre care 6 predau doar aici, iar 4 sunt cu completare de normă. Deţinuţii fac până şi o limbă străină, la nivel minim, respectiv franceza.
Dovadă că dacă vrei să faci şcoală, ai voinţă şi susţinere o poţi face inclusiv din închisoare ne este dată de un tânăr de 26 de ani, aflat în spatele gratiilor la Aiud. Acesta a fost închis pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, pedeapsa dată fiind de 10 ani. Pentru că a fost un deţinut model tânărul va fi liberat condiţionat anul acesta, la ispăşirea a două treimi din pedeapsă, în luna aprilie. Conducerea Penitenciarului Aiud, familia l-au sprijinit pentru înscrierea, pregătirea şi participarea la examenele Facultăţii de Ştiinţe, acesta ajungând student la specializarea Administrarea Afacerilor, pe un loc cu taxă. Financiar este ajutat de către familie, acesta trebuind să plătească atâta taxele de şcolarizare cât şi transportul de la locul de detenţie la universitate. Anul I l-a terminat cu bine, fiind integralist. Mai mult decât atât tânărul şi munceşte. Pentru că se liberează anul acesta, deţinutul va absolvi facultatea în libertate. Cu siguranţă o astfel de persoană are şansa să se reintegreze în societate şi să lase în urmă sistemul de detenţie pentru totdeauna. (L.I.)
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |