left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Rectificare pozitiva pe ultima suta de metri

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Rectificare pozitiva pe ultima suta de metri

Mesajde robilix » Mar Ian 04, 2011 11:09 am

Monitorul de Alba - 4 ianuarie 2011

Rectificare pozitiva pe ultima suta de metri
Autor: Mihaela MORARU

Bugetul judetului Alba a fost rectificat pozitiv, pe ultima suta de metri, in cadrul unei sedinte extraordinare a CJ Alba, care a avut loc cu doua zile inainte de noul an. Consilierii au aprobat si alocarea unor sume de bani catre primariile din judet, singurul lor rol fiind practic de a valida lista aprobata de guvern.

Cu toate ca era vorba, pina la urma, de o formalitate - fara care insa nici un ban nu ar fi intrat in bugetul judetean sau in cele ale oraselor si comunelor din judet - lucrurile nu au mers deloc “ca unse”. De vina au fost o parte dintre consilierii PDL, care au absentat la ultima sedinta a CJ Alba de anul trecut.


Pentru adoptarea hotaririi referitoare la repartizarea sumelor alocate de guvern erau necesare 17 voturi, doar 16 reprezentanti ai puterii fiind prezenti in sala. Consilierii PSD si PNL ori au votat impotriva, ori s-au abtinut, asa ca hotarirea nu putea fi considerata ca adoptata. In aceste conditii, presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, i-a anuntat pe consilieri ca ii va convoca intr-o noua sedinta extraordinara in data de 31 decembrie, pentru ca altfel banii erau pierduti pentru judetul Alba.


Dindu-si seama ca in ultima zi a anului nu se vor stringe nici macar atitia consilieri citi erau atunci in sala, consilierul liberal Simion Cretu a anuntat ca este dispus sa isi reconsidere pozitia, deoarece votul sau initial a fost unul de principiu. Dar cum nu era vorba despre niste sume asupra carora consilierii judeteni sa aiba prea multe de spus si cum exista riscul ca acesti bani sa fie pierduti, a sugerat ca proiectul de hotarire sa fie supus din nou la vot.
La “a doua strigare”, exemplul lui Simion Cretu a fost urmat de inca doi consilieri judeteni, asa ca proiectul a fost aprobat si banii repartizati.


In fondul de rulment

Prin HG 1.379/28 decembrie 2010, s-au alocat bani pentru 40 de unitati administrativ teritoriale din judetul Alba. Banii provin din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru echilibrarea bugetelor locale.


Cei mai multi bani - cite 1,5 milioane lei - au fost alocati catre Consiliul Judetean Alba si Consiliul Local Alba Iulia. Urmeaza “in top” Consiliul Local Blaj cu 270.000 lei, Consiliul Local Valea Lunga cu 205.000 lei si, la mare distanta, Consiliul Local Dostat cu 80.000 lei. Cei mai putini bani, 8.000 lei, au mers catre consiliile locale din Jidvei si Sona. Totusi, autoritatile de aici pot fi mai multumite decit cele din alte peste 30 de localitati, care nu au primit nici un ban.


Pe de alta parte, printr-o alta hotarire, bugetul judetean a fost suplimentat cu peste 1,5 milioane lei, la capitolele sanatate si institutii de cultura. “Sint 15 miliarde primiti de la Casa de Asigurari de Sanatate pentru Spitalul Judetean Alba si Sanatoriul TBC Aiud. Mai sint niste mariri la venituri proprii la teatru si muzeu, cu 5.290 lei. Au incasat mai mult din bilete”, a mai precizat Marian Aitai.

“Sint bani din Fondul de rezerva al guvernului pentru echilibrarea bugetelor locale si sume defalcate din TVA. Este vorba despre 1,5 milioane lei, deci 15 miliarde lei vechi, pentru Consiliul Judetean Alba. Sint 40 de unitati administrativ teritoriale din judet care au primit acesti bani prin hotarire de guvern. Banii sint pentru cheltuieli curente si de capital si, conform ordinului ministrului de finante, de inchidere financiara. Adica banii pot sa intre in fondul de rulment, deci ii vor avea anul viitor pentru investitii”
a explicat directorul Directiei Dezvoltare Bugete din cadrul CJ Alba, Marian Aitai.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |