left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Sanatatea nu poate fi masurata contabil!

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Sanatatea nu poate fi masurata contabil!

Mesajde robilix » Mar Feb 22, 2011 12:01 pm

Ziarul Unirea - 22 februarie 2011

Sănătatea nu poate fi măsurată contabil!

Reforma în sistemul medical nu înseamnă închiderea unităţilor medicale

Guvernul condus de PD-L încearcă din nou să scoată bani, reducând nivelul de trai din România. Noua propunere a Ministerului Sănătăţii, prin care se intenţionează “reformarea” sistemului prin închideri sau comasări de spitale nu face decât să agraveze situaţia în acest domeniu. Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii lista unităţilor medicale pe care intenţionează să le desfiinţeze sau să le comaseze.
La nivel naţional 71 de spitale ar trebui transformate în cămine de bătrâni, iar 111 ar putea fi “lipite la întâmplare” de unităţi medicale din aceeaşi regiune. Judeţul nostru este afectat în special în zona montană. Astfel, la noi ar trebui ca Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud şi Spitalul Orăşenesc Abrud să fie comasate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, în timp ce Spitalul Orăşenesc Câmpeni va “înghiţi” Spitalul de Boli Cronice din oraş. În plus, ar trebui ca Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş, Spitalul Orăşenesc Zlatna şi Centrul de Sănătate Baia de Arieş să fie transformate în azile de bătrâni, la nici un an după ce au fost “pasate” în ograda şi aşa săracă a administraţiei publice locale, adică în grija consiliilor locale respective!
Declaraţiile potrivit cărora se încearcă o eficientizare a sistemului nu sunt susţinute de realitate, având în vedere că printre victimele acestei reforme sunt şi unităţi medicale unde se investesc sume semnificative pentru modernizare şi dotare. Un astfel de caz este la Abrud, unde se derulează două programe de reabilitare din fonduri europene şi guvernamentale. Comasarea spitalului din Abrud cu Spitalul judeţean ar putea perturba procesul de absorbţie a acestor fonduri, caz în care modernizarea acestei unităţi ar fi mult întârziată.
Dacă populaţia activă va avea posibilitatea de a se trata în străinătate, începând cu anul 2013, chiar în condiţiile în care nu vor fi recuperate toate costurile pentru tratamente, este evident că pentru spitalele româneşti vor rămâne numai cazurile sociale, iar Spitalul Judeţean Alba va fi asaltat de astfel de situaţii. În loc să fie un centru medical modern şi funcţional, această unitate, care are un manager nou şi care ar trebui să se orienteze spre performanţă, va deveni un fel de azil al celorlalte azile din judeţ. Grupul nostru de consilieri judeţeni solicită conducerii Consiliului Judeţean Alba să prezinte viziunea administraţiei publice locale asupra îmbunătăţirii actului de sănătate şi să prezinte strategia necesară pentru a transforma Spitalul Judeţean Alba într-o unitate medicală de elită, unde să se implementeze un program coerent de investiţii în echipamente şi aparatură performantă. Consiliul judeţean trebuie să gândească şi un program de atragere a personalului, astfel încât unitatea medicală etalon a judeţului să dispună de resurse umane competente, calificate şi cu un înalt grad de profesionalism. De altfel, acum, după ce Spitalul Judeţean Alba are un nou manager, ne aşteptăm ca acesta să-şi prezinte public, cât mai curând, obiectivele şi programul managerial care să ducă la îmbunătăţirea activităţii în spital.
PNL Alba cunoaşte faptul că managerii unităţilor spitaliceşti şi conducerea unităţilor administrativ teritoriale din judeţul nostru au pregătit o contrapropunere la varianta Ministerului Sănătăţii, conform căreia Spitalele din Aiud şi Câmpeni vor prelua sub formă de secţii externe unităţile medicale de Pneumoftiziologie şi respectiv Boli cronice. S-a propus şi ca Spitalele din Abrud şi Ocna Mureş să fie menţinute, în timp ce unitatea medicală din Zlatna ar putea fi arondată Spitalului judeţean Alba. Tot în acest fel, la Ocna Mureş şi la Baia de Arieş ar putea fi înfiinţate centre pentru vârstnici. Conducerea Consiliului Judeţean şi Prefecturii Alba trebuie să informeze corect populaţia şi partenerii de dialog social care este viitorul acestor unităţi medicale.
Orice propunere de reformă a sistemului medical necesită mai mulţi paşi. Este necesară o consultare a tuturor factorilor implicaţi, iar autorităţile locale trebuie să informeze Bucureştiul că desfiinţarea şi comasarea spitalelor se face de la bază către vârf. Nu poţi decide la Bucureşti ce se întâmplă într-un judeţ sau altul. Este posibil ca unele unităţi medicale să nu-şi mai justifice rostul, dar sunt şi spitale pe care trebuie să le protejăm, pentru că altfel vom ajunge să nu mai avem unde să tratăm pacienţii. Iar aceasta ar însemna ca, pentru o economie care nu reprezintă nici 20 de milioane de lei pe ţară, sute de mii de oameni – numai în zona Munţilor Apuseni fiind afectaţi peste 30.000 de cetăţeni – să fie nevoiţi să-şi caute sănătatea, şi dreptatea, la sute de kilometri de casă.
La nivelul Biroului Politic Judeţean al PNL Alba s-au stabilit câteva măsuri, care vor fi aplicate pentru a clarifica situaţia în domeniul sănătăţii, la nivelul judeţului nostru. În primul rând, deputaţii noştri vor susţine o moţiune simplă asupra Sănătăţii, la adresa întregului Guvern, deoarece este vorba despre aplicarea unei politici publice complet greşite. Pe de altă parte, Grupul consilierilor judeţeni liberali va solicita conducerii Consiliului Judeţean Alba să-şi precizeze politica şi planul de măsuri pentru creşterea calităţii actului medical în unităţile medicale din judeţ, inclusiv sprijinul preconizat pentru autorităţile locale din oraşe şi comune în acest domeniu. Vizăm şi convocarea Ligii Aleşilor Locali liberali pentru adoptarea unei poziţii comune asupra intenţiilor de blocare a asistenţei medicale prin închiderea de spitale. Nu în ultimul rând, suntem decişi să susţinem protestul medicilor de familie, deoarece tracasările la care aceştia sunt supuşi duc la scăderea asistenţei sanitare în prevenţie şi intrarea în colaps a întregului sistem medical.
Simion CREŢU
vicepreşedinte PNL Alba
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |