Monitorul de Alba - 18 februarie 2011
Scapati de deseuri!
Anul 2010 a insemnat eliminarea a zeci de tone de deseuri Electrice, Electronice si Electrocasnice din judetul Alba. Chiar si asa, media europeana pe care Romania trebuie sa o atinga este destul de departe. Pentru anul 2011, campaniile nationale si locale vor continua, in conditiile in care pe intreg judetul Alba au fost autorizati patru agenti care pot prelua deseurile de acest fel.
Cantitatea medie de deseuri generate de romani este in continuare dintre cele mai mici din Uniunea Europeana, insa tara noastra se claseaza pe penultimul loc la nivelul blocului comunitar dupa proportia deseurilor care sint reciclate. In ceea ce priveste Deseurile Electrice, Electronice si Electrocasnice, prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat o serie de obligatii in ceea ce priveste gestionarea acestor deseuri. Potrivit Legii serviciului public de salubrizare a localitatilor, autoritatile locale au obligatia de a indeplini obiectivele de mediu impuse la nivel comunitar, in special acela de reducere a cantitatilor de deseuri depozitate la gropile de gunoi cu 35% pina in 2016. In plus, fiecare cetatean roman trebuie sa ajunga la o medie de aproape 5 kilograme de DEEE-uri pe cap de locuitor, in conditiile in care la aceasta ora se colecteaza aproximativ un kilogram.
Eforturi sustinute
La nivel local, pe linga campaniile derulate de la nivel national, autoritatile au organizat si alte programe prin care incearca sa colecteze astfel de deseuri. “Cantitatea de Deseuri Electrice si Electronice colectata in anul 2010 in judetul Alba este destul de importanta. Vorbim despre 41.410 tone din care numai 6.615 tone colectate in cadrul celor patru campanii trimestriale Marea Debarasare. Avem organizate cele cinci puncte obligatorii in orasele cu peste 20.000 de locuitori, respectiv Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebes si Cugir”, a explicat directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Alba. La aceasta ora, in judetul Alba functioneaza patru unitati autorizate sa colecteze astfel de deseuri, dar si o organizatie nonguvernamentala care se ocupa exclusiv cu preluarea unor astfel de deseuri si cu informarea cetatenilor privitor la importanta tratarii lor pe parti separate in unitati specializate.
Mai avem mult pina departe
Anual, Romania trebuie sa gestioneze eficient aproape 37 de milioane de tone de deseuri, adica aproximativ 100.000 de tone de deseuri pe zi. Aceasta cantitate ne plaseaza intr-o pozitie de mijloc daca ne raportam la statele Uniunii Europene. Din pacate insa, din acest total, autoritatile de mediu reusesc sa gestioneze asa cum prevede legislatia europeana o foarte mica parte, iar procesul de tranzitie prevazut sa se incheie in 2017 este departe de a fi in grafic. Potrivit Planului National de Gestiune a Deseurilor se estimeaza o crestere medie de 0,8% pe an a cantitatii pe tipuri de deseuri generate pina in anul 2013. De adaugat ca din totalul deseurilor municipale, aproximativ 40% reprezinta materiale reciclabile, din care numai 20% pot fi recuperate, nefiind contaminate.