left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Simbolul reconcilierii din Aiud a fost distrus

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Simbolul reconcilierii din Aiud a fost distrus

Mesajde robilix » Mie Mai 19, 2004 1:44 am

Andi Laslau

Simbolul reconcilierii din Aiud a fost distrus


Elevii Colegiului „Bethlen Gábor” au incercat sa reinvie povestea salciilor

Doi copaci plantati in memoria revolutiei maghiare din secolul al XVIII-lea au fost smulsi din radacini de persoane necunoscute. Profesorul de fizica Augustin Dvorácsek de la Colegiul „Bethlen Gábor” din Aiud a relatat pentru cititorii EVZ legenda salciilor de pe malul Piriului Ormenis, despre care se crede ca ar fi crescut din ciomegele cu care elevii colegiului i-ar fi alungat pe austrieci.

„Sint un simplu dascal intr-o scoala mare dintr-un oras mai mic, pe care insa noi il consideram «buricul Pamintului». Si avem cu ce ne mindri. Aici a studiat matematicianul Farkas Bolyai, tatal lui János Bolyai, cel care a pus bazele geometriei neeuclidiene sau Alexander Csoma de K?rös, cel care a intocmit cu aproape doua secole in urma primul dictionar tibetano-englez. In colegiul nostru s-au efectuat experimente de fizica inca in secolul al XVII-lea, s-a editat primul tratat de medicina (1747), de mineralogie (1786) si s-a infiintat primul muzeu de stiintele naturii (1796) din tara”, scrie profesorul Dvorácsek intr-o epistola adresata cotidianului nostru.

Colegiul a avut o istorie zbuciumata

Colegiul „Bethlen Gábor” a fost infiintat la Alba Iulia in anul 1622, din ordinul principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen. Datorita tolerantei protestante, la aceasta institutie au invatat alaturi de elevii reformati si copii catolici, ortodocsi, greco-catolici, unitarieni sau mozaici. Cladirea din Alba Iulia in care a functionat colegiul a fost devastata in cursul invaziei tataro-turce din 1658, cind orasul a fost pustiit. Din acest motiv, la ordinul principelui Michael Apafi I, colegiul a fost mutat la Aiud, unde se aflau majoritatea domeniilor donate scolii de catre principele Bethlen. Renasterea inceputa in 1662 a avut insa o existenta efemera.

Bitele elevilor au prins radacini

Principele Francisc Rákóczi a demarat un razboi de eliberare de sub austrieci, la care au participat si maramuresenii condusi de haiducul Grigore Pintea. Revolta s-a sfirsit insa cu infringerea rebelilor. Chiar daca cetatenii Aiudului au simpatizat cu Rákóczi, profesorii si elevii colegiului au ramas neutri. Ei au privit neputinciosi flacarile si macelul din timpul invadarii orasului de catre trupele colonelului Tiege, petrecuta in duminica Rusaliilor din 1704. Acestea fapte au declansat setea de razbunare a elevilor. Tinerii au tabarit peste austrieci cu bitele pregatite pentru impiedicarea extinderii focului, iar invadatorii au fost luati prin surprindere si s-au retras spre Turda. Elevii i-au gonit citeva leghe, pina dincolo de Miraslau. Se spune ca, dupa ce au scapat de invadatori, elevii si-au infipt ciomegele linga malul Piriului Ormenis.

Conform traditiei, bitele din lemn de salcie au prins viata devenind peste ani copaci. Doua din salciile crescute atunci au fost vazute si de scriitorul Jókai Mór, care a vizitat zona in 1853. El a fost foarte impresionat de legenda, incit a inclus-o in nuvela «Cele doua salcii din Aiud», opera literara care, pentru elevii maghiari din orice colt al lumii, are o valoare similara cu „Hanul Ancutei” al lui Sadoveanu. Maghiarii privesc aceasta legenda ca pe o poveste romantica, iar salciile au o valoare care ar putea fi echivalata cu mitul germanic Lorelei sau cel englez al Cavalerilor Mesei Rotunde.

Comemorare umbrita de gesturi extremiste

La trei secole de la evenimentele amintite, in zilele de 24-25 aprilie, elevii si dascalii actuali au organizat conferinte stiintifice, expozitii de sculptura si fotografii, concursuri de istorie, spectacole de dans si de teatru. In cadrul manifestarilor, a fost dezvelit bustul regelui englez George I, care in anul 1716 a ordonat bisericilor anglicane o colecta pentru refacerea scolii din Aiud. De asemenea, profesorii si elevii au hotarit sa planteze doua salcii, pe locul unde se spune ca ar fi crescut acestea. „Dupa slujba de comemorare am depus coroane de flori pe monumentul elevilor cazuti in luptele de acum 300 de ani. Apoi un grup restrins a plecat sa planteze doua salcii pe malul legendarului piriu, in ideea ca peste o suta de ani se vor gasi altii care sa preia stafeta”, povesteste profesorul Dvorácsek.
Bucuria nu a durat insa prea mult. „Cele doua vlastare plantate cu deosebita grija de actualii dascali si elevi ai colegiului au fost smulse de miini si minti care nu pot si nu vor sa inteleaga reconcilierea. Pe aceste plaiuri, de-a lungul secolelor au fost multe victime: romani, maghiari, germani, evrei, tigani. Dar copacii …, ei ce ti-au facut?”, isi incheie profesorul epistola.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |