left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Stiu ca se va reveni asupra ordinului

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Stiu ca se va reveni asupra ordinului

Mesajde robilix » Sâm Feb 05, 2011 11:01 am

Monitorul de Alba - 5 februarie 2011

Alba * Majoritatea administratiilor sint afectate de limitarea cheltuielilor
“Stiu ca se va reveni asupra ordinului”
Autor: Mihaela MORARU

Majoritatea administratiilor din Alba, fie ca este vorba despre cea judeteana sau despre cele locale, sint afectate de ordinul prin care sint limitate cheltuielile de personal. In unele localitati problemele sint foarte mari, dupa cum le-a catalogat presedintele CJ Alba - Ion Dumitrel, care s-a aratat convins ca se va reveni asupra sumelor alocate.

Desi are cea mai mare suma alocata la nivel de judet, aproape 69,4 milioane lei, nici Consiliul Judetean Alba nu se poate incadra in aceste cheltuieli maxime de personal, deoarece pe linga aparatul propriu si toate institutiile subordonate, de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului la Teatrul de Papusi “Prichindel”, din acest an trebuie sa includa in aceasta suma si cheltuielile cu personalul de la Spitalul Judetean Alba si de la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud.


“Nu avem foarte mari probleme, dar avem. La ora actuala nu ne incadram in suma, dar nu vor fi probleme. Eu stiu ca se va reveni asupra ordinului, adaptindu-l la calculele reale pe care finantele locale le-au facut la solicitarea noastra. Eu cred ca se va reveni. Daca nu se va reveni, va trebui pe parcursul anului sa ne facem ajustarile necesare. Nu avem nevoie de o suma mare”
a declarat Ion Dumitrel, fara a preciza insa de ce suma suplimentara ar fi nevoie.


Presedintele CJ a fost la fel de “secretos” si in privinta institutiilor in care ar putea fi “ajustat” personalul pentru incadrarea in suma maxima admisa pentru cheltuielile de personal. “Nu pot sa va spun acum, pentru ca sper sa nu fie nevoie. In mare stiu unde, dar nu pot sa va spun, pentru ca in momentul in care vom fi pusi in situatia sa luam o decizie, atunci o vom lua”, a spus presedintele CJ Alba.


Dumitrel a aratat ca s-a interesat si de situatia din judet, iar cei mai multi au probleme in special pentru ca trebuie sa plateasca si cadrele didactice din acesti bani. “Au probleme, dar asta se va rezolva. Au probleme foarte mari unii. Daca n-ar fi sa plateasca scoala sau daca noi n-ar trebui sa avem inglobate si salariile de la spital n-ar fi nici o problema”, a conchis Ion Dumitrel.


Primele victime


Primele victime, cel putin in judetul Alba, ale acestui ordin semnat de ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, si de ministrul adminsitratiei si internelor, Traian Igas, au fost 75 de asistenti ai persoanelor cu handicap din Aiud, carora li s-a desfacut contractul de munca.
“In urma analizei minutioase pe care am facut-o, am constatat ca majoritatea asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav din Aiud fac parte din familia persoanei ingrijite si deci au si obligatii morale fata de aceasta. Am considerat ca putem renunta la plata salariilor asistentilor personali, urmind ca persoanele cu handicap sa beneficieze de indemnizatie, care e echivalenta salariului net al asistentului personal, iar ajutorul de somaj de care vor beneficia cei in cauza chiar va suplimenta veniturile familiei”, a explicat primarul Horatiu Josan in fata consilierilor care au aprobat hotarirea Consiliului Local Aiud. Pentru ca economia la bugetul local sa fie si mai mare, consilierii au votat si inchiderea cantinei de ajutor social, beneficiarii acesteia urmind sa primeasca venitul minim garantat.
Horatiu Josan a declarat ieri ca aceste masuri s-ar putea sa nu fie suficiente. “Vom vedea ce va mai fi dupa ce incheiem contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru spital. Vedem ce se intimpla si cind incepe noul an scolar. Nu va ascund ca noi am facut deja demersurile preliminare la cele doua ministere pentru a ataca in contencios ordinul. Trebuie sa se revina asupra acestui ordin, ca nu se poate asa”, a spus primarul Aiudului. Totusi, el nu le-a dat sperante asistentilor persoanelor cu handicap ca ar putea fi reangajati in cazul in care se va reveni asupra ordinului. “Sa vedem daca putem sa-i reangajam. Vom face niste analize serioase si vedem ce reusim”, a declarat Horatiu Josan.


Cei din Alba Iulia au scapat


Aceeasi solutie au gasit-o si autoritatile din Alba Iulia, care au fost pe punctul de a desface contractele de munca ale peste 140 de asistenti ai persoanelor cu handicap. Hotarirea a ajuns pe masa consilierilor locali, dar a fost retrasa in ultima clipa de pe ordinea de zi pentru a se gasi alta solutie. “S-a ajuns la concluzia ca se facea o economie, dar care s-ar putea face si din alta parte, nu de la ei (...) Nu era o economie care sa fi justificat atita suferinta umana”, a declarat Delia Cristescu, sefa Serviciului de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Alba Iulia. Ea a explicat ca solutia gasita de Primaria Alba Iulia era similara cu cea din Aiud, adica persoana cu handicap ar fi urmat sa primeasca indemnizatie, iar asistentul ar fi primit in somaj, ceea ce pentru o anumita perioada ar fi fost mai avantajos pentru familia persoanei cu handicap. La Alba Iulia, ar fi urmat sa mai ramina angajati 26 de asistenti ai persoanelor cu handicap, cei care nu indeplineau conditiile legale pentru a intra in somaj. Deocamdata, vor ramine insa angajati toti cei 169 de asistenti ai persoanelor cu handicap din municipiu.


Tendinta periculoasa


Chiar daca Alba Iulia s-a razgindit, se pare ca solutia aleasa de edilii din Aiud este cea la care vor recurge cam toate primariile, ceea ce inseamna ca vom avea un nou val de someri, intr-un judet care este intre primele din tara din punctul de vedere al ratei somajului. In plus, Guvernul “isi fura singur caciula” si va cheltui mai multi bani, chiar daca vrea sa faca economii, pentru ca va trebui sa le plateasca acestor oameni indemnizatia de somaj. Pentru primarii, este mai rentabil sa plateasca indemnizatia persoanei cu handicap, chiar daca este la aceeasi valoare ca si salariul net al asistentului personal, pentru ca acestuia din urma trebuie sa ii achite si contributiile la stat. Totusi economia la buget nu este atit de mare, ci doar se reduce presiunea asupra capitolului de cheltuieli de personal. Pe de alta parte insa, cei doi ministri care au semnat ordinul reusesc sa ia niste oameni din rindul salariatilor si implicit al contributorilor la bugetul de stat si sa ii faca someri, “consumatori” ai bugetului de stat.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |