left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Urme ale papuasilor din Noua Guinee, la Aiud

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Urme ale papuasilor din Noua Guinee, la Aiud

Mesajde robilix » Sâm Ian 31, 2004 3:23 am

Ulpia Jurnal - 30 ianuarie 2004

Urme ale papuasilor din Noua Guinee, la Aiud

Unul dintre fiii Aiudului a reusit sã realizeze la doar 25 de ani ceea ce putine persoane au fãcut la sfârsitul secolului al XIXlea. El a explorat locuri ce pânã atunci nu au mai fost cãlcate de alti europeni.

Fenichel Samuel care s-a nãscut la 1868 a ajuns în tinuturile virgine din Muntii Finisterre-Papua Noua Guinee. Acesta este si motivul pentru care în prezent la Aiud existã lucruri unice în Europa, reprezentând cultura papuasilor.

Putinã lume care trece prin Aiud dar din pãcate chiar si putini aiudeni cunosc faptul cã Strassburgul de pe Mures, asa cum era una dintre denumirile vechi ale municipiului, a dat în decursul secolelor ilustre personalitãti care si-au înscris numele cu litere adânci în cultura nationalã si internationalã. Unul dintre acesti oameni este Fenichel Samuel care, nãscut la 1868 într-o familie de negustori, a fost la numai 25 de ani printre primii exploratori europeni ai tinuturilor din Papua - Noua Guinee, mai precis Muntii Finisterre.

Aiudeanul a plãtit cu viata pasiunea pentru explorãri, istorie si etnografie. Pentru o perioadã scurtã de timp Fenichel Samuel a lucrat cu eminentul profesor si arheolog Grigore Tocilescu, dar la numai 25 de ani dupã o sedere de 14 luni în Noua Guinee el s-a stins din viatã în 11 martie 1893.

Impresionant este faptul cã în scurta perioadã cât Fenichel a stat în exotica tarã el a reusit sã trimitã la Aiud un numãr impresionant de piese si colectii adãpostite la aceastã orã de muzeele din Aiud, dar si din strãinãtate. Ele sunt obiecte cu valoare de unicat. Astfel, la muzeul de Istorie din Aiud poate fi admiratã una dintre putinele colectii de etnografie si artã popularã papuase din Europa dar si exceptionale piese si colectii apartinând domeniului stiintelor naturii. La aceastã orã, la Aiud, existã 38 de piese autentice reprezentând etnografia si arta popularã a papuasilor din Noua Guinee. Între ele se regãsesc unelte, arme, obiecte de port si de podoabã, de uz gospodãresc si instrumente muzicale. Pot fi admirate, tot aici, spatule din os si din piatrã, arcuri, lãnci si sãgeti papuase, o fustã din fibre vegetale si celebra Okama, o tobã folositã la diverse ceremonii.

Exemplarul de Okama din Aiud este unic în muzeele europene. Un alt instrument unic este Orlan-Ai sau hârâitoarea cu zurgãlãi de lemn, gãsitã doar în Papua. Doar 35 de Orlan-Ai sunt cunoscute în colectiile muzeelor din lume. 27 dintre acestea se pãstreazã în colectiile Fenichel din Budapesta, unul în Aiud si restul în alte muzee cu colectii etnografice.

Într-una din scrisorile în care vorbea despre piesele de etnografie, cu care se pregãtea sã vinã în tarã, Fenichel spunea cã sunt în numãr de peste 10.000. Dupã moartea sa, doar 3.200 de obiecte au ajuns în Europa. Lor li sau adãugat circa 4.000 de exemplare de fluturi, 2.000 de gândaci, aproximativ 20.000 exemplare de scoici si melci si peste 200 de pãsãri, reprezentând 95 de specii din care trei exemplare inedite. Din tot acest inventar, aiudeanul Fenichel a trimis o parte muzeului si oamenilor care l-au ajutat în orasul sãu natal.

Dorel LAZÃR
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde JustAngel » Sâm Ian 31, 2004 3:46 pm

Auzit, citit, nu am vazut inca.
Sper sa le vad.
Avatar utilizator
JustAngel
Moderator - aiudeni in strainatate
Moderator - aiudeni in strainatate
 
Mesaje: 245
Membru din: Sâm Mar 29, 2003 3:11 pm
Localitate: Vancouver, Canada

Mesajde arty fact » Sâm Ian 31, 2004 9:26 pm

Mi se pare ciudat, pt ca nici eu nu am vazut asa ceva... cel putin elementele "vestimentare" exotice ar fi fost usor de remarcat!
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde sabu » Mie Feb 04, 2004 12:40 am

mdea ... niciodata n-am auzit asa ceva :) oricum as fi chiar curios sa vad si eu unde sunt expuse , daca sunt expuse .
i dont like mondays
Avatar utilizator
sabu
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 521
Membru din: Mie Noi 20, 2002 7:19 pm
Localitate: cluj napoca


Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |