left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Vor fi sau nu comasate si reorientate spitalele din judet

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Vor fi sau nu comasate si reorientate spitalele din judet

Mesajde robilix » Vin Ian 07, 2011 11:24 am

Ziarul Unirea - 7 ianuarie 2011

Vor fi sau nu comasate şi reorientate spitalele din judeţul Alba?

Conducerea Sanitas susţine că lista unităţilor vizate se cunoaşte deja, lucru neconfirmat de Direcţia de Sănătate Alba

La sfârşitul anului trecut, la sediul Ministerului Sănătăţii, a avut loc o videoconferinţă la care au participat reprezentanţi ai ministerului în frunte cu ministrul de resort, Attila Cseke, preşedintele Federaţiei Sanitas din România, iar din teritoriu prefecţii, preşedinţii consiliilor judeţene şi şefii direcţiilor de sănătate publică. În cadrul acestei întâlniri ministrul Sănătăţii a comunicat câteva dintre deciziile pe care le-a luat guvernul în ultima şedinţă, printre acestea numărându-se şi cea de comasare şi reprofilare a unor unităţi spitaliceşti. Reacţiile au apărut imediat la nivelul judeţelor şi implicit în Alba unde planează întrebarea: se va face sau nu comasarea şi reorientarea şi care sunt spitalele vizate. În timp ce directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Adrian Teodoru, susţine că pentru judeţul nostru nu s-a făcut nicio propunere de spital, liderul Federaţiei Sanitas Alba, Marius Sepi, afirmă că pe masa ministrului Sănătăţii se află o listă cu unităţile sanitare care vor suferi modificări. “Au existat discuţii pe această temă cu reprezentanţii ministerului Sănătăţii, care aşteaptă propuneri din teritoriu. La noi în judeţ nu se pune până acum problema. Ministrul Sănătăţii a precizat că va mai avea loc încă o videoconferinţă în care se vor face nominalizări însă, după părerea mea, nu e cazul la noi, lucru ce a reieşit şi din discuţiile avute cu primăriile”, a precizat dr. Adrian Teodoru. Preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, ec. Gheorghe Ştef, a precizat că a avut loc o întâlnire la Prefectura Alba unde s-a discutat despre această comasare însă nu s-a luat nicio decizie. Pe de altă parte, Marius Sepi a declarat că “vor să facă această comasare, reorientare fără să ne consulte, la fel cum au fost luate anul trecut deciziile privind reducerea numărului de paturi. Dacă nu se ştie încă nimic, atunci de ce o delegaţie a conducerii spitalului din Ocna Mureş se află astăzi (n.r. 5 ianuarie) la Ministerul Sănătăţii?”.
lDouă spitale pe lista de comasare şi patru pe cea de reorientare
Ministrul Sănătăţii a precizat la videoconferinţa de sfărşit de an că marea majoritate a situaţiilor de reorganizare vor viza comasări administrative a unor spitale şi doar câteva se vor preta la reprofilări în cămine de bătrâni, unităţi medico-sociale, ambulatorii sau centre de performanţă. La nivelul judeţului Alba ar urma să fie comasate două unităţi sanitare, respectiv cele de TBC. Astfel, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud ar urma să treacă administrativ la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi Spitalul TBC din Câmpeni să fie comasat cu cel orăşenesc din localitate. Liderul Sanitas Alba consideră că nu e normal ca Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud să ţină de cel judeţean, având în vedere distanţa, şi că acesta trebuia comasat cu Spitalul municipal Aiud.

Alte patru unităţi spitaliceşti şi anume cele din Baia de Arieş, Ocna Mureş, Abrud şi Cugir, urmează să fie transformate în unităţi medico-sociale. Pentru a afla părerea celor care au, de anul trecut, aceste spitale în administrare, am luat legătura cu primarii localităţilor menţionate. Niciunul dintre aceştia nu este de acord cu tranformarea spitalelor, fiecare dintre ei considerând nejustificată această reorganizare.
“Ministerul Sănătăţii a transformat spitalul din Baia de Arieş în Centru de Sănătate care acum asigură asistenţa sanitară continuă de prevenire, diagnostic şi tratament, precum şi cea de urgenţă a unui număr de 12 mii de locuitori. Pe o suprafaţă destul de extinsă nu există o altă unitate sanitară, cea mai apropiată fiind cea de la Câmpeni. Dacă se doreşte crearea unui cămin de îngrijiri pentru persoane vârstnice, noi putem pune la dispoziţie, lucru deja transmis Ministerului Sănătăţii, o locaţie similară cu cea în care funcţionează centrul. În cel mai rău caz am accepta să fie transformat într-un centru multifuncţional”, ne-a declarat Gheorghe Bora, primarul din Baia de Arieş. Nici edilul şef din Ocna Mureş nu este încântat de ideea de a transforma spitalul orăşenesc. “Ar fi păcat ca acest spital să nu mai existe, pentru că deserveşte 30 de mii de suflete. Unitatea sanitară a fost modernizată cu aparatură şi nu se pune problema de medici. Aici îşi desfăşoară activitatea 145 de oameni. Nu e suficient că avem inundaţii, surpări acum ni se mai ia şi spitalul. E chiar de plâns, se va izola total oraşul, nu ne mai rămâne decât să ne mutăm de pe hartă”, a precizat cu amar, primarul Augustin Drăguţ.
Edilul Cugirului, Adrian Teban, a spus răspicat că nu va fi de acord cu această transformare. “Am fost fraieriţi cu descentralizarea, toate aceste spitale au fost trecute la administraţia locală cu gândul de a fi desfiinţate. Nu vom fi de acord cu reorientarea, spitalul din Cugir este o prioritate pentru noi. Vrem să investim, resurse sunt şi se găsesc, vrem să avem o unitate sanitară în localitate. De 6 ani de zile primăria a plătit utilităţile de la spital şi a dat bani şi pentru aparatură şi echipament medical. La noi se merge pe ideea: în loc să sprijini sistemul, îl subminezi. Imaginaţi-vă ce se va întâmpla cu bolnavii cronici din Cugir, cu copiii, femeile gravide, cu acele cazuri asupra cărora trebuie să se intervină de urgenţă. La preluarea spitalului am stabilit un plan de acţiune care vizează atragerea de medici şi repararea şi modernizarea acestuia. Avem depus un proiect pe fonduri structurale pentru dotarea Ambulatoriului. Dacă unitatea medicală se află pe lista celor care urmează să fie organizate înseamnă că aceste lucruri sunt lipsite de importanţă pentru cei care vor să taie tot, fără ca măcar să ţină cont de nevoile unei comunităţi”.
Cel de-al patrulea spital care ar putea să fie reorientat este cel de la Abrud, aflat în “ograda” primarului Tiberiu Raţiu. Domnia sa, la fel ca şi ceilalţi trei edili, susţine că spitalul trebuie să rămână aşa cum e acum. “Au fost investiţi şi se investesc bani mulţi în această unitate sanitară. Pentru refacerea Ambulatoriului s-au cheltuit 2 milioane de lei, urmând ca în acest an alte 2 milioane să fie folosite pentru anvelopare, pentru asigurarea confortului termic. Din punct de vedere al corpului medical, avem inclusiv anestezist, astfel că numai naşterile s-au triplat aici. Nu există datorii la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba”, a declarat Tiberiu Raţiu.
Iată că autorităţile locale de la noi din judeţ se opun la ceea ce vrea Ministerul Sănătăţii să facă. În momentul de faţă cei care răspund de spitalele din Alba sunt primăriile, respectiv Consiliul Judeţean Alba şi practic fără ca ei să îşi dea acordul acest lucru nu poate fi făcut în baza legilor existente. Însă se pot da ordonanţe care să dea frâiele din nou în mâinile Ministerului Sănătăţii şi atunci să vezi… Vom vedea dacă planurile de reorientare şi comasare se vor materializa. Ce e mai bine de făcut? Să ţinem cât mai multe spitale, chiar dacă unele nu sunt eficiente sau să le comasăm? Cum ar putea să fie eficientizată acordarea asistenţei medicale pacienţilor şi reducerea pierderilor de bani din sistem? Sunt întrebări care şi-ar putea găsi răspunsul dacă s-ar comunica deschis, transparent, între toţi factorii implicaţi. Sistemul sanitar de la noi din ţară e în ultima fază a bolii şi doar cu un tratament adecvat, administrat în timp se mai poate reface. (L.I.)
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |