left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Erdelyi oskultura-kutatok nyomaban Uj-Guineaban

articole apărute despre aiud în alte limbi decât româna (maghiară, engleză etc)

Erdelyi oskultura-kutatok nyomaban Uj-Guineaban

Mesajde robilix » Vin Mai 30, 2008 9:24 am

Szabadság, május 21, 2008

Erdélyi őskultúra-kutatók nyomában Új-Guineában
Két kolozsvári filmes a pápuák földjén
2008. május 21.
ÖRDÖG I. BÉLA


Xantus Gábor ismert dokumentumfilmes és fia, Áron, az ausztráliai természetkutató, gyűjtő és főmuzeológus, dr. Hangay György szakmai segédletével ez év márciusában filmes expedícióra indult két erdélyi felfedező, természetkutató és etnográfus, a nagyenyedi Fenichel Sámuel (1868–1893, meghalt Stephansortban, Új-Guinea) és a tasnádi Biró Lajos (1856–1931, Budapest) nyomdokain. A produkció szakmai érdekessége, hogy egy 21. századi csúcstechnikájú Cinealta kamera vizsgázott elsőízben a trópusi klímában, és hogy a film különleges részleteit Xantus Áron, az expedíció filmoperatőre 16 mm-es színes filmanyagra is rögzítette. A kolozsvári filmes stáb áprilisban érkezett haza, most folyik a gyűjtött filmanyag feldolgozása.
Az expedíció két célt tűzött maga elé. Az egyik Fenichel Sámuel jó ideje jeltelen sírjának felkutatása volt, a megemlékezés szándékával – halálának 115. évfordulóján. Ezzel párhuzamosan Fenichel és a későbbiekben őt követő Bíró Lajos Pápua Új-Guineában végzett tudományos kutatásainak filmes feldolgozását végezték el.

...

– Milyen hazai üzenetet vitt magával az expedíció?

– Utunk fontos érzelmi vonulata volt, hogy amikor közöltük a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiummal és Rácz Levente városi tanácsossal, mire is készülünk, ők összeállítottak egy kis jelképes csomagot, arra kérve bennünket, hogy azt vigyük magunkkal, és helyezzük el Fenichel Sámuel sírjában. Faragott tölgykazettáról volt szó, melyre rávésték: „Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed, 2008”. A dobozban pedig elhelyeztek egy rög földet Fenichel Sámuel szülői házának kertjéből, néhány tégla- és cserépdarabot a ház maradványaiból, és egy szépen kivitelezett angol–magyar írást arról, hogy ki volt, honnan indult és hová érkezett Fenichel Sámuel. Mi a dobozt magunkkal vittük, és amikor a sírkövet fölállítottuk, bozótvágó késsel ezt is beástuk a sírba. De előtte megmutattuk a helybélieknek a tartalmát, hogy a kíváncsiság ne ösztökélje őket a kiásásra. Ez volt Nagyenyed üzenete. Külön köszönet érte Rácz Leventének, Szőcs Ildikónak, a kollégium igazgatójának, és más tanároknak is, akik nagy segítségünkre voltak az út megszervezésében és a film elkészítésében: Bakó Botondnak, Lőrincz Lászlónak, Dvorácsek Ágostonnak.

...

Bővebben a Szabadság hónlapján
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare in alte limbi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |