left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Nagyenyed

articole apărute despre aiud în alte limbi decât româna (maghiară, engleză etc)

Nagyenyed

Mesajde robilix » Lun Mai 05, 2008 10:33 am

Szabadság, április 16, 2008

Nagyenyed
Reneszánsz Áprily-est a költészet jegyében
CIKK: BAKÓ BOTOND

A legutóbbi Áprily-estet a Reneszánsz Év, a Magyar Költészet Napja (április 11.) és az Erdélyi Magyar Közművelődés Napja (április 12.) alkalmából szervezte meg a református Vártemplom tanácstermében a Fehér Megyei RMDSZ, az EMKE és az egyház képviseletében Pópa Tibor református lelkész Nagyenyeden.

A Reneszánsz Év alkalmából Józsa Miklós nyugalmazott magyartanár Janus Pannoniusra, az első magyar humanista világi költőre emlékezett átfogó előadásában. Kardos Tibortól idézett: „Egyetlen magyar nyelvű verssor sem maradt utána, mégis a magyar líra első nagy korszakos alakja. Életében igen magas tisztségeket töltött be: volt esztergomi érsek, pécsi püspök, váradi őrkanonok, a királynő főkancellárja, főkincstartó, diplomata. Mindemellett végig jeles költő, és költészetének csúcsát éppen utolsó magyarországi korszakában érte el. Epigrammákat írt és maradandót alkotott az elégia műfajában is.” 1472-ben, március 27-én, harmincnyolc éves korában halt meg. Végső nyughelye Mátyás király engedélyével Pécs lett. Sírkövére a Mikor a táborban megbetegedett című elégiájának utolsó négy sorát vésték. Bajusz Katalin óvónő Janus Pannonius verseiből olvasott fel, László István informatikus pedig a költő olaszországi útjának képeivel színesítette az előadást. Győrfi Dénes főkönyvtáros elmondta: a Dokumentációs Könyvtárban föllelhető, Janus Pannonius latin nyelvű verseskötetének első magyarországi kiadásának egyike, amit jutalomkönyvként kapott egy nagyenyedi diák. A könyvtár átfogó gyűjteményét Teleki Sámuel állította össze még 1784-ben, de megtalálható a költő rézbemetszett képének egy másolata is 1865-ből.

...

Bővebben a Szabadság hónlapján
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare in alte limbi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |