left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Noszolyi-e, vagy cegei?

articole apărute despre aiud în alte limbi decât româna (maghiară, engleză etc)

Noszolyi-e, vagy cegei?

Mesajde robilix » Lun Mai 05, 2008 10:30 am

Szabadság, április 15, 2008

Noszolyi-e, vagy cegei?
Egy sajthoz kötődő gyermekkori emlékek

Gyermekkorom óta, amikor ismét megjelent Kolozsváron, a Deák Ferenc utcai Mioriţa üzletben „Năsal” néven a noszolyi sajt, szívesen és gyakran fogyasztottuk, rendszeresen vittük ajándékba, „hazai”-ként, külföldre szakadt rokonainknak, hiszen tudtuk, kedves gyermekkori emlékek fűződnek hozzá. Időközben megváltozott a sajt csomagolása és a minősége is, de még mindig emlékeztet a régire, megfelelő utóérlelés után.

Egy alkalommal vittem magammal Hamburgba, de csak ott bontottam ki és olvastam teljes elképedéssel a csomagolásba helyezett ismertető szöveget a „hagyományos román termékről”, amely magyarra lefordítva nagyjából a következőket tartalmazza: hatalmas és gazdag gróf uralkodott Cege környékén valamikor régen, ... egy nap néhány paraszt elemelt a sajtból, hogy legyen mit tenni az asztalra a puliszka mellé a gyermekeknek. Féltek, hogy rajtakapják őket, ezért a Noszoly közelében levő barlangban rejtették el a sajtot. Hetek múlva egyikük végre bemerészkedett a barlangba, hogy megnézze, mi lett a sajttal. Meglepetésére romlott sajt helyett még jó állapotban levőt talált, amely vöröses-sárga színe és erős szaga ellenére nagyon jó ízű volt. A gróf később megbüntette a törvényszegőket, de később ő kezdte sajtjait a barlangban tartani. Így született a noszolyi sajt, amellyel a gróf minden vendégét megkínálta, büszkélkedve páratlanul jó ízével. 1948-ban államosították a barlangot, 1954-ben a sajtot a barlang melletti épületben kezdték gyártani. Sem hőmérsékletszabályozásra, sem vegyszeres kezelésre nem volt szükség, a barlang kőzeteiben élő baktérium egymaga megteszi kötelességét, a közönséges sajtot az egész világon ismert specialitássá változtatja. A csodabaktérium neve Brevibacterium Linens. A baktérium a sajt felületén hat, átalakítja összetevőit, nincs szükség beoltásra, mint ahogy az a híres francia sajtoknál a gomba spóráival történik. Cegén csak egyszerűen a barlangban kell tartani a sajtot.

...

A noszolyi birtok utolsó tulajdonosa Schilling Ottó fia, János (1882–1948) Désen vármegyei ügyész, majd – mivel hatalomváltáskor nem tette le az esküt – gazdálkodó a birtokon. Az átmeneti visszacsatolás idején Szolnok-Doboka vármegye alispánja. Ezért, mint minden fő- és alispánt Erdélyben, hivatalból elítélték és a nagyenyedi fogházban halt meg 1948-ban.

...

Bővebben a Szabadság hónlapján
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare in alte limbi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |