left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

In memoriam Avram Cristea

discutii despre activitatile culturale aiudene

In memoriam Avram Cristea

Mesajde ioan » Mar Mai 22, 2012 1:13 pm

AVRAM CRISTEA - Repere biografice

DATA ŞI LOCUL NAŞTERII : 13 iulie 1945,com.Şibot,jud.Alba
PĂRINŢII: Cristea Ioan şi Cristea Ana, ţărani, religie ortodoxă
ISTORIC EDUCAŢIONAL:
- 1968-1973 –Universitatea “Babeş-Boliay” Cluj;Facultatea de filologie, specialitatea limba şi literatura română. Licenţa – iulie 1973
(1963-1966 – Universitatea din Timişoara, Institutul Pedagogic de 3 ani, facultatea de filologie)
- 1972 – obţinerea gradului didactic de definitivare în învăţământ, în 1977-gradul didactic II şi în 1982 gradul didactic I)
- 1976 titlul de « Profesor evidenţiat »
ACTIVITATEA DIDACTICĂ : prof. Sc. Gen Roşcani, reg.. Hunedoara (1967), inspector metodist la Secţia de Învăţământ a raionului Ilia (noi. 1967), instructor la Consiliul Judeţean al Pionierilor Alba (1868), profesor la Grupul Şcolar Metalurgic Alba Iulia (1979), director la Grupul Şcolar Metalurgic Alba Iulia (1980), profesor la Liceul « HCC » Alba Iulia (1985), inspector şcolar de specialitate la ISJ Alba (1986), inspector şcolar general adjunct (1990) profesor liceul « HCC » Alba Iulia (1991), consilier-şef teritorial al Ministerului Culturii pentru judeţul Alba (1993), profesor la Colegiul Naţional « HCC » până la pensionare în 2006.

- Organizează ca inspector şcolar de specialitate Olimpiada naţională de limba română „Mihai Eminescu” şi concursul pentru limbile maghiară şi germană ce au avut loc în aprilie 1988 la Alba Iulia şi Blaj;
- În calitate de secretar de la înfiinţare a Asociaţiei Folcloriştilor şi Etnografilor din judeţul Alba organizează Colocviile de etnografie şi folclor de nivel naţional: ediţia I în 2004, ediţia a II-a în 2005 şi ediţia a III-a cu tema „Creştinismul popular între teologie şi etnologie” în 2006 a cărui lucrări au fost publicate într-un număr triplu al revistei Dicobolul ( 100-101- 107, apr.-mai-iun. 2006) ; difuzat în timpul colocviilor. Ediţia a IV-a a colocviilor cu tema « Etnologia şi imagologia în memoria culturală europeană » cu participare naţională şi internaţională a avut loc în 9 iunie 2007 a căror lucrări au fost publicate în volumul « Prin alţii spre sine. Etnologie şi imagologie în memoria culturală europeană » difuzat în ziua desfăşurării colocviilor.
- Preşedinte apoi secretar al Alianţei pentru Pace din România, fliala Alba;
- Preşedinte a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, filiala Alba Iulia de la înfiinţare, calitate în care a organizat în întâlniri, manifestări, spectacole şi activităţi de formare la Alba Iulia cu participarea reprezentanţilor din Basarbia şi Bucovina de Nord; deplasări în interes cultura la Cernăuţi şi Chişinău.
- A înfiinţat Asociaţia „Horia, Cloşca şi Crişan” a elevilor şi profesorilor pe lângă colegiul cu acelaşi nume din Alba Iulia care are ca scop şi conduce cenaclul elevilor editând 7 numere ale revistei „Gând tineresc” cu care a obţinut locul de laureat pe ţară în 2004, conduce trupa de teatru şi a organizat spectacole şi recitaluri de poezie.
- Director al zonei Sebeş-Cugir în cadrul proiectului PHOENIX finanţat de Consiliul Judeţean Alba prin Asociaţia « Datini străbune » (2006) şi în cadrul proiectului CASA MEMORIEI CULTURALE din 2007, proiecte ce au avut ca scop înfiinţarea expoziţiilor etnografice la nivelul comunelor, revitalizarea unor tradiţii şi introducerea expoziţiilor în circuitul cultural-turistic al judeţului.

PUBLICAŢII
Coautor la auxiliare didactice:
Literatura română. Compendiu. Alba Iulia , 1999
Eminescu, azi în şcoală, Alba Iulia, 2000
Arghezi, azi în şcoală, Alba Iulia, 2003
Literatura română. Compendiu. Manual suport pentru Bacalaureat şi Testare naţională, Alba Iulia 2006
Autor la lucrări de specialitate publicate:
Obiceiuri de iarnă pe Valea Mureşului Mijlociu. Studiu şi antologie de colinde, Alba Iulia, 1998
Obiceiuri şi datini din judeţul Alba. Schiţă monografică, Alba Iulia 2007
Coautor:
Volumul colectiv de folclor “Merge dorul şi răsare”, Alba Iulia, 1975
Volumul colectiv de folclor “Florile dalbe, flori de măr”, Alba Iulia, 1991

Contribuţii la cercetări ştiinţifice :
Volumul colectiv 1484 COLINDE CU TEXT ŞI MELODIE, coordonat de conf. univ. Ioan Bocşa, Ed. Media Musica a Academiei de muzică “Gheorghe Dima “ din Cluj Napoca, 1999
Eseul PECETEA TRAGICĂ A EROULUI LITERAR AVRAM IANCU (cu aplicaţie la piesa “Avram Iancu de Lucian Blaga) în vol. “Iancu Avram – altar de glie”, Alba Iulia 2002 – premiu pentru eseu la Concursul Naţional “Iancule . Crai Luminat”
- Fragmente din studiul privind obiceiurile de iarnă au apărut şi în STUDII ŞI COMUNICĂRI DE ETNOLOGIE, ce apare la Sibiu sub egida Academiei Române (tom VIII,1994,serie nouă pp. 155-160)
Activitate jurnalistică
- Redactor şef adjunct la revista de etnografie şi folclor “Vatra Străbună”, Alba Iulia (1991-1992) din care au apărut 4 numere.
- Realizează emisiunile de limba română, folclor şi literatură între 1995-1998 la Radio XXI Alba Iulia.
- Din 2002 este redactor colaborator la RADIO REÎNTREGIREA al emisiunilor sptămânale: Rugul aprins (literatură), Floarea Darurilor (etnografie şi folclor), rubrica bisăptămânală Revista revistelor culturale iar din august 2006 rubrica Datini străbune (tradiţii).
- Colaborează la revista « Credinţa străbună » şi sporadic la ziarele şi revistele din Alba Iulia
- Secretar general de redacţie al Revistei GÂND ROMÂNESC începând cu numărul 13, revistă la care coordonează şi secţiunea de folclor

(dupa : http://avramcristea.ro/)

Avram Cristea in presa

Avram Cristea şi-a dedicat viaţa elevilor şi formării lor ca oameni, dar şi tradiţiilor pe care le-a studiat şi le-a respectat. Acesta şi-a conturat de-a lungul anilor personalitatea complexă cu ajutorul experienţei acumulate în mijlocul oamenilor. A fost ani de zile profesor de limba şi literatura română, însă a simţit o chemare aparte spre viaţa satului şi tot ce ţine de acesta.
...
Avram Cristea a publicat folclor literar în mai multe culegeri. A avut o activitate jurnalistică bogată şi şi-a adus contribuţia la numeroase cercetări ştiinţifice. Este preşedintele Asociaţiai Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina“, filiala Alba Iulia. A înfiinţat Asociaţia „Horia, Cloşca şi Crişan“ a elevilor şi profesorilor pe lângă colegiul cu acelaşi nume din Alba Iulia.

Activitatea sa profesională a fost una bogată şi s-a derulat în mare parte în jurul a tot ceea ce a însemnat tradiţie şi folclor. Mânat de amintirile copilăriei şi-a îndreptat atenţia spre obiceiuri şi tradiţii, studiindu-le îndeaproape, infirmând prejudecăţile oamenilor.

„Simplu fapt că am trăit la sat şi că vorbesc despre viaţa la sat nu înseamnă să susţin întoarcerea la primitivism. Nu e vorba de aşa ceva ci de respectul pe care ar trebui ca fiecare dintre noi să îl aibă faţă de valori. Satul, avea, spre deosebire de societatea contemporană, capacitatea de regenerare, revenire“, a explicat Avram Cristea. Ani de zile, profesorul a aprofundat obiceiurile şi tradiţiile din judeţ, care ulterior au devenit lucrări şi volume cunoscute.

Tradiţia se pierde din cauza nepăsării

Primul volum al autorului Avram Cristea apare în 1998, însă cel mai cunoscut şi căutat este „Obiceiuri şi tradiţii în judeţul Alba“. Profesorul luptă cu prejudecăţile oamenilor convins fiind că tradiţiile s-au păstrat într-o formă sau alta. „Pierderea tradiţiei sub tăvălugul acesta al globalizării, dar şi a nepăsării pentru identitatea etnică şi culturală mă îngrijorează. Tradiţiile au ţinut de fiecare epocă în parte şi de fiecare perioadă. Ele nu s-au pierdut ci altele le-au luat locul, având aceaşi bază. Din antichitate în preajma sărbătorilor se făceau urări, lucru care se face şi astăzi. Deci esenţa s-a păstrat într-o formă sau alta“, a explicat profesorul.

Totodată acesta vorbeşte şi despre faptul că toată lumea consideră că folclorul dispare. „Total fals. Tinerii cercetători din ziua de astăzi demonstrează cu multe documente personale, că mai avem tradiţie“, a spus folcloristul. Acesta susţine că sub influenţa mass-mediei cântecul liric este doar imitat, iar folclorul se manifestă la un nivel superficial, însă consideră mai există oameni care păstrează acea formă originală a acesuia. Îi apreciază din acest punct de vedere pe interpretul Grigore Leşe, dar şi pe Ioan Bocşa.

De ce aţi ales să vă dedicaţi o mare parte din viaţă studiului tradiţiei?
A.C.: „Prin părinţii mei am apucat să trăiesc în acea comunitate tradiţională cu munca câmpului, cu sărbătorile care era respectate. Simplu fapt că am trăit aceste vremuri şi că vorbesc despre ele nu înseamnă să susţin întoarcerea la primitivism. Nu e vorba de aşa ceva ci de repectul pe care ar trebui ca fiecare dintre noi să îl aibă faţă de valori. Satul avea spre deosebire de socitatea contemporană, capacitatea de regenerare, revenire. Obiceiurile reprezentau mai demult codul bunelor maniere, care astăzi s-a cam pierdut“.

Există vreo diferenţă între elevii de atunci şi cei de acum?
A.C.: „Sigur se întâmplă ceva cu generaţiile actuale. Vina este multimplă pornind de la familie, şcoală, societate şi până la prejudecata că tineretul este pierdut. Un dascăl bun trebuie pornească de la premisa că acel copil este bun. El îi poate ajuta să ajungă la valori şi să selecteze“.

Ce-i place: „Îmi place tot ceea ce este frumos. Iubesc natura, copii şi oamenii cucernici. Iubesc tradiţia şi satul, dar asta nu înseamnă că doresc întoarcerea la privitimism. Susţin tot ceea ce este bun şi bine pentru oameni şi natură“.

Ce nu-i place: „Nu îmi place mizeria pe care o face omul naturii. Nu îmi place duşmănia şi ura. Nu mi-a plăcut niciodată violenţa sub orice formă, fie ea verbală sau fizică“.

(sursa : http://www.adevarul.ro/locale/alba_iuli ... 82277.html)
Fişiere ataşate
DSC07323.jpg
Imagine de la expozitia de fotografie Avram Cristea realizata de Fundatia Inter-Art Aiud la Muzeul National al Unirii Alba Iulia, 2011
foto Alba24.ro
Avatar utilizator
ioan
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 880
Membru din: Sâm Dec 28, 2002 6:01 pm
Localitate: Aiud, Romania

Înapoi la Cultura in Aiud

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |