left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Culinaria

Avetzi un hobby pe care vretzi sa-l impartashitzi cu restul lumii. Aici este locul in care il putetzi face cunoscut

Mesajde arty fact » Lun Dec 22, 2003 10:04 pm

pretty please, cand ai timp scrie aici si cateva retete de aperitive- absolut necesare la orice party!
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde stefania » Mar Dec 23, 2003 12:21 pm

vrei sa le scriu aici sau ar fi mai bine pe privat :?
nu cred ca intereseaza pe altcineva inafara de tine retete, aici :twisted:
scuze pentru ca nu pot reveni cu detalii despre d-na din Aiud, dar chiar nu am apucat sa deschid revistuta, sorry!
STEFY
Avatar utilizator
stefania
Membru Senior
Membru Senior
 
Mesaje: 327
Membru din: Mie Noi 20, 2002 12:31 pm
Localitate: Bucuresti, Romania

Mesajde Rami » Mar Dec 23, 2003 7:45 pm

pe mine ma intereseaza .. ca mi dor de o mancare traditionala romaneasca ! :D
orizont.designrevolution.ro
Avatar utilizator
Rami
Membru Senior
Membru Senior
 
Mesaje: 317
Membru din: Mar Noi 18, 2003 12:03 am
Localitate: Cluj-Napoca, Romania

Mesajde arty fact » Mie Dec 24, 2003 1:04 am

Stefy, mersi de felicitare, la fel ii multumesc si lui Ioan si lui Dancor (am ceva prieteni pe aici!:-)). Le-am primit si m-am bucurat de ele.Acum am terminat de trebaliut cu facutul turtei dulci si casutza miroase a miere si cuisoare. Sotiorul a monopolizat bucataria, asa i-a placut sa taie forme cu paharul, iar eu am presarat bombonele colorate si minuscule deasupra. Aici e o traditie ca de Craciun sa se faca piparkakku, adica un soi de turta dulce si din moment ce suntem aici am facut si noi, insa dupa o reteta a vecinei mele, doamna Domnica Nagy (AIUD), a carei delicatese le savuram inca de mica. Si uite asa am imbinat noi traditii cu amintiri din copilarie...

Pt pofticiosi, iata reteta:

Turta dulce cu miere

Ingrediente: 4 linguri miere, 1/2 lingurita de cuisoare pisate, 2 lingurite scortisoara, 1 pahar (100 ml) ulei, o lingura smantana, 1 praf copt, 250 gr zahar. Compozitia se mizeaza cu mixerul (evident!), pana cand zaharul se topeste.
Se inglobeaza faina cat cuprinde si se framanta pana cand rezulta un aluat suficient de consistent, dar nu f tare. Acesta se pune pe o farfurie la rece (intr-un spatiu racoros) timp de 1/2 ora. Apoi se intinde cu sucitorul/facaletzu' sau mestacau' ;-) ca o foaie de taitei si se taie cu forme diverse (pahar, stelute de metal, etc). Se aseaza in tava unsa cu ulei, nu inainte de a fi uns turtitele cu ou (batut prealabil cu o furculita) si de a le fi ornat cu bilute mici decorative si colorate (cu care ornam si torturi, etc ... stiti voi :-)).Se lasa in cuptor (preincalzit) pana devin rumene si mirosul irezistibil va scoate din minti! ;-)

Pofta foarte buna! :P
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde sabu » Mie Dec 24, 2003 3:23 am

cremes :

se cumpara un cremes si se mananca

:)
i dont like mondays
Avatar utilizator
sabu
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 521
Membru din: Mie Noi 20, 2002 7:19 pm
Localitate: cluj napoca

Mesajde arty fact » Mie Dec 24, 2003 3:43 pm

Hahahah, good one, Sabu! :-)
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde Rami » Vin Dec 26, 2003 12:34 am

mersi ff mult ..
si pt. sabu .. sa itzi stea in gat Cremesul !:D
:p
orizont.designrevolution.ro
Avatar utilizator
Rami
Membru Senior
Membru Senior
 
Mesaje: 317
Membru din: Mar Noi 18, 2003 12:03 am
Localitate: Cluj-Napoca, Romania

Mesajde arty fact » Vin Dec 26, 2003 11:57 am

Lasa Rami, ca s-or fi gasit ceva dulciuri si la Amman, nu? :-) Chiar, ai putea sa ne descrii ce gusturi predomina in materie de hrana in Iordania?
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde Rami » Vin Dec 26, 2003 12:52 pm

din fericire pt. omenire .. in iordania .. sunt de 4 ori mai multe tipuri de dulciuri ca in romania .. sunt fff variate . si fff multe gusturi .. ceva incredibil ..
nu am zis ca nu gasesc :D dar pur si simplu mi`e dor de o tarta romaneasca mi`e dor de clatite :D si de multe chestii mi`e dor :D
mama imi face ff des clatite :D
cum scotea na .. eu o umpleam si o papam repede ..
:D
orizont.designrevolution.ro
Avatar utilizator
Rami
Membru Senior
Membru Senior
 
Mesaje: 317
Membru din: Mar Noi 18, 2003 12:03 am
Localitate: Cluj-Napoca, Romania

Mesajde arty fact » Vin Dec 26, 2003 6:09 pm

Asa se papa cla-urile. Abia ies din tigaie si se sta la coada... :-)

Poti sa dai cateva denumiri de prajituri, patiserie...? Asa, ca unda de exotic.
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde Rami » Vin Dec 26, 2003 11:58 pm

da .. am sa itzi dau niste denumiri :
-Knafe, e ceva prajitura cu branza se mananca f calda se gaseste in 2 tipuri: khshne si na3me
-Halawath Juben
-Harise
-Awama
-Gataef
-Baglawa
-Warbat
Toate dun ff bune
cel mai mult imi place Knafe si Arise
orizont.designrevolution.ro
Avatar utilizator
Rami
Membru Senior
Membru Senior
 
Mesaje: 317
Membru din: Mar Noi 18, 2003 12:03 am
Localitate: Cluj-Napoca, Romania

Mesajde arty fact » Sâm Dec 27, 2003 9:11 pm

Ah, ce interesant suna... parca doar ceva de mai sus imi aduce aminte de "baclavaua" noastra... preluata de la turci... preluata de la altii ?! Poate descrii fiecare din prajiturile de mai sus cu ce este... cu ce se face...:-)
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde Rami » Sâm Dec 27, 2003 9:24 pm

e cam greu .. eu trebe sa intreb pe matusi . .sa vad ca eu n ustiu ..
oricum din intamplare .. e un var de al meu .. langa mine si imi zice
Halawath Juben : Branza, ceva .. nuci .. verzi ., zahar
Harise:ceva .. nuci .. verzi, iaurt, zahar si sos de zahar
Awama:e facumt 90% din sos de zahar e veca material facut ca o minge mica .. si umpluta cu sosul de zahar .. si pe dinafara unsa..
Gataef:aluat si frishca si sos de zahar
Baglawa:paste fainoase frishca si sos de zahar
Warbat:paste fainoase frishca si sos de zahar
orizont.designrevolution.ro
Avatar utilizator
Rami
Membru Senior
Membru Senior
 
Mesaje: 317
Membru din: Mar Noi 18, 2003 12:03 am
Localitate: Cluj-Napoca, Romania

Mesajde arty fact » Sâm Dec 27, 2003 9:41 pm

Cam multicel zahar... :-) Apropos, voi consumati acolo zahar alb, rafinat sau zahar natural, extras din trestie, sfecla,etc? Tin minte in vremuri comuniste in Ro, toti se plangeau de zaharul "murdar", maroniu... hehe, fratilor: ala e natural si nerafinat si prin urmare mai sanatos! Aici, in Finlanda e cel mai scump si se vinde abia in cutii mici (ajunge la 4 euro o punguta de 300 gr , cred),pe cand zaharul "alb, curat" e 1, 16 euro. :twisted:
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde sabu » Dum Dec 28, 2003 2:18 am

stim arty fact (adica cel putzin eu stiu) asa e si la noi . ala maro e mai scump dar nu am vazut in nici un loc in aiud (deshi nu am cautat) ;) oricum am citit in formula as despre efectele zaharului rafinat ... foarte "benefice" . dar mai ales ale aspartanului . chestia ce se baga in produsele "light" :D
i dont like mondays
Avatar utilizator
sabu
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 521
Membru din: Mie Noi 20, 2002 7:19 pm
Localitate: cluj napoca

Mesajde Rami » Lun Dec 29, 2003 6:46 pm

da .. arabilor le place mult zahar in prajituri.
chiar azi am intrebat-o pe matusa mea .. ce zahar folosim .. si mi-a zis ca e natural ..
aici eu nu stiu pretzuri .. ca eu nu cumpar zahar .:P
dar .. stiu ca ei cumpara cu saculetul de 5 kg.
orizont.designrevolution.ro
Avatar utilizator
Rami
Membru Senior
Membru Senior
 
Mesaje: 317
Membru din: Mar Noi 18, 2003 12:03 am
Localitate: Cluj-Napoca, Romania

Mesajde stefania » Lun Ian 05, 2004 12:12 pm

eiiii... dragii mei, iata ca am ajuns si eu pe aici.
nu stiu de ce primele mele cuvinte sunt adresate acestui subiect :? :twisted: , poate ca sa nu imi pierd ideile.
spuneti si voi cum au iesit pana la urma mesele de sarbatori, cate Kg in plus aveti, ce veti face in sensul asta, chestii de astea? :twisted:
eu sunt cam pierduta in spatiu, chiar daca e deja prima mea zi de munca, de abia de aici incolo pot spune ca ma voi odihni. :shock: de abia astept sa treaca ziua de azi si sa ajung acasa. :!:
nu pot sa spun ca am mancat prea mult, cu toate ca sunt f. pofticioasa, poate si datorita faptului ca au fost preparatele mele, dar voi lua masuri oricum, cu niste lactate degresate si cu niste greph-uri.
Rami, suna periculos de tentant dulciurile de acolo, bine ca nu imi sunt la indemana, ca nu stiu cum as fi aratat in cateva luni :!: :twisted:
turta dulce o voi incerca si eu, Arty, te voi anunta cum a iesit.
STEFY
Avatar utilizator
stefania
Membru Senior
Membru Senior
 
Mesaje: 327
Membru din: Mie Noi 20, 2002 12:31 pm
Localitate: Bucuresti, Romania

Mesajde arty fact » Lun Ian 05, 2004 11:19 pm

Cum ne simtim post- Christmas? Plini cu sunca nedigerata, pe care o mai eliminam cu ajutorul ceaiurilor bune pt stomac. :mrgreen:
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde Rami » Mar Ian 06, 2004 1:03 pm

da . .sunt periculoase .. in 2000 cand am venit in iordania .m-am ingrasat cel putzin 10 kg. :D eram un adevarat monstru ..:D dupa ce am venit din iordania am luat masuri ..de precautzie ..
ce sa zic . .acuma sunt la regim non stop ..
asha ma mentzin eu aci....:DDD
orizont.designrevolution.ro
Avatar utilizator
Rami
Membru Senior
Membru Senior
 
Mesaje: 317
Membru din: Mar Noi 18, 2003 12:03 am
Localitate: Cluj-Napoca, Romania

Mesajde Horvath » Mie Noi 30, 2005 9:00 pm

Atentie la sarea de lamaie. este foarte periculoasa.
eu ca bucatar sef folosesc foarte multa lamaie. de exemplu la saramura de cod sau macrou folosesc foarte multe citrice pe langa morcov ceapa si alte legume authtone.
trebuie sa te feresti pe cat posibil de chimicale sau chiar de legume tratate genetic.
chestia cu zaharul alb si cel maroniu este valabil si la paine.
ich weis, was zuviel ist, das ist zuviel.
Avatar utilizator
Horvath
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 533
Membru din: Joi Feb 27, 2003 3:42 pm
Localitate: Poltersdorf

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Hobby

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |