left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Din iulie, painea se va scumpi cu 25%

Situatia Romaniei in general, politica, social, evenimente curente din Romania.

Din iulie, pâinea se va scumpi cu 25%!

Mesajde robilix » Mar Iun 05, 2007 8:43 am

Ulpia Jurnal - Marţi, 5 iunie 2007

Din iulie, pâinea se va scumpi cu 25%!

Preţul de pornire aproape dublu la grâu - 0,7 lei/kg

Preţul pâinii va creşte cu până la 25% începând cu luna viitoare, principala cauză fiind producţia mică de grâu care se va obţine în acest an, dar şi preţul energiei electrice, au afirmat reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

Potrivit acestora, imediat după primele zile de recoltă, la începutul lunii iulie, se va vedea realitatea cu privire la producţia de grâu. Estimările producţiei de cereale arată că în acest an România nu va realiza mai mult de 2,2 milioane tone, faţă de necesarul de cel puţin 3,8 milioane tone de grâu. Producţia va fi, în cel mai bun caz, în medie 2.000 kilograme la hectar.

În judeţul Alba, raportat la anul trecut, producţia de cereale va fi cu mult mai mică, estimează specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Alba.

Din datele prezentate de DADR Alba, am selectat, pentru exemplificare, câteva estimări la principalele culturi agricole cu o mai mare pondere ca suprafaţă în judeţ. Astfel, la grâu - 22181 hectare cultivate, este estimată o recoltă totală de 48266 de tone. Prin comparaţie, anul trecut, de pe suprafaţa totală de 25138 hectare de grâu, producţia obţinută de judeţul nostru a fost de 65343 de tone, ceea ce înseamnă că anul acesta recolta de grâu va fi cu mult mai mică.

Pe acelea şi coordonate, însă în ceea ce priveşte recolta de orz, acum suprafaţa totală cultivată în judeţ însumează 1631 hectare, estimându-se o producţie totală de 2735 de tone, în timp ce, anul trecut, orzul s-a cultivat pe 1878 hectare, producţia totală fiind de 5217 de tone. Vom încheia cu date comparative, referindu-ne la ovăz: de pe cele 2043 hectare cultivate se estimează o producţie totală de 2531 tone, în condiţiile în care, anul trecut, de pe 2035 hectare recolta a fost 2950 tone.

Dacă rezultatele de anul trecut reprezintă o certitudine, acum ne putem baza, deocamdată, doar pe estimări, iar până va ajunge noua recoltă în hambare pot interveni mulţi factori care să modifice datele problemei.

În cadrul Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, s-a decis ca preţul de pornire la vânzarea grâului trebuie să fie de 0,7 lei pe kilogram, aproape dublu faţă de 2006, de 0,65 lei/kg la orz şi de 0,9 lei/kg la rapiţă. Interesant este că piaţa liberă a adoptat aceste preţuri cu mult înaintea acestei conferinţe. În judeţul Alba de exemplu, în urmă cu două luni, preţul mediu de vânzare a cerealelor în pieţe şi târguri era cel pe care l-a propus, acum câteva zile, Conferinţa Naţională a Agricultorilor.

Astfel, la nivelul lunilor aprilie-mai grâul se vindea cu 0,7lei pe kilogram, orzul cu 0,8 lei kilogramul, iar porumbul 0,7 lei kilogramul.

Potrivit specialişltilor, producţia diminuată de grâu din acest an va fi principala cauză a scumpirii pâinii, în cel mult o lună. De altfel, reprezentanţii producătorilor agricoli au prevăzut de mult că grâul va fi puţin şi de slabă calitate, fapt pentru care, adăugând aici şi scumpirea energiei electrice, se prevede ca pâinea să se scumpească cu până la 25%.

Dorel LAZăR
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Situatia actuala, politica, sociala din Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |