left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Erdelyi magyar kozmuvelodesi szamvetes

articole apărute despre aiud în alte limbi decât româna (maghiară, engleză etc)

Erdelyi magyar kozmuvelodesi szamvetes

Mesajde robilix » Lun Apr 14, 2008 8:36 am

Szabadság, április 14, 2008

Erdélyi magyar közművelődési számvetés

Szombaton a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében tartotta meg évi közgyűlését az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). A rendezvényen jelentős döntések születtek: határozattá emelték azt a kezdeményezést, amelynek értelmében megreformálják az egyesület elnökségi összetételét és munkáját, a visszavonuló Kötő József elnök helyébe megválasztották Dáné Tibor Kálmánt, és április 12-ét Erdélyi Magyar Közművelődési Napnak nyilvánították, amikor majd minden évben méltó módon engednek teret a megmérettetésnek és elismerésnek a különböző hazai régiókban tevékenykedő tagok, csoportok számára. Délután a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes külsőségek közepette kiosztották az EMKE 2008-as díjait azoknak a személyiségeknek, akik munkájukkal hozzájárultak a romániai magyar közművelődési élet megtartásához, gazdagításához. Képünkön Soó Zöld Margit látható, aki grafikusi és festőművészi érdemeiért, közösségi munkájáért részesült hivatalos elismerésben és nyíltszíni tapsban.

Kötő József elnöki beszámolójában áttekintette az alapításának 123. és újjáalapításának 17. évében járó EMKE tevékenységét, amely mindvégig az önazonosság és a regionális kultúra megőrzésére irányult. 1991-től az addigi építő szakaszt új követte, amelyben a szétzúzott polgári gondolkodás értékrendjét kellett feltámasztani, intézményrendszert és infrastruktúrát kellett javítani, meg kellett felelni a modernizáció kihívásainak. Az ernyőszervezetté átalakult EMKE ma több ezer magyar civil szervezetet koordinál. Tavaly magyarországi alapítványi támogatásokból 10 millió forintot osztott ki a magyarházlánc kiépítésére (Nagyenyeden, Zilahon, Besztercén, Vajdahunyadon, Szilágysomlyón, Visón, Désen stb.). Fontos megvalósítás volt Kolozsváron a Szabédi-ház újjáépítése, ahol az Erdélyi Magyar Irodalom Kézirattára működik, valamint a Györkös-Mányi Albert Emlékház korszerűsítése, amely továbbra is sokféle kulturális eseménynek nyújt otthont. Kötő József hivatalosan is bejelentette: többé nem kívánja betölteni az elnöki tisztséget, és idejét a tudományos munkának, a színháztörténetnek szenteli, de tapasztalatával, tanácsaival és lelkesedésével segíti az EMKÉ-t. Az alapszabály módosítása nyomán megszűnt az ügyvezető elnöki funkció, és létrehozták a tanácsosi tisztséget.

...


Bővebben a Szabadság hónlapján
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare in alte limbi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |