left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Borbath Karoly szamuzetesei

articole apărute despre aiud în alte limbi decât româna (maghiară, engleză etc)

Borbath Karoly szamuzetesei

Mesajde robilix » Lun Mai 05, 2008 10:38 am

Szabadság, április 19, 2008

Borbáth Károly száműzetései
„A bujdosásban is bujdosnunk kell...” (Mikes)
CIKK: JÓZSA MIKLÓS

Huszonnyolc évvel ezelőtt, 1980. április 20-án halt meg tragikus hirtelenséggel Borbáth Károly történelemprofesszor. Akárcsak földijére, Hermányi Dienes Józsefre, rá is illett az „ambuláns bibliothéka” elnevezés. A kolozsvári egyetemi tanárnak nagyon meg kellett szenvednie azért, hogy igen sokat tudott, és makacsul ragaszkodott a történelmi igazsághoz. Ezért lett osztályrésze a Mikes Kelemen-i sors: a bujdosásban is bujdosnia kellett.

Dr. Borbáth Károly az alsó-háromszéki Vargyason született 1931. január 12-én unitárius vallású, földműves családban. Elemi iskolai tanulmányait abban az iskolában végezte, amely ma az ő nevét viseli. Innen került a székelykeresztúri Unitárius Kollégiumba, ahol hamar felfigyeltek rendkívüli észbeli adottságaira. Földije, barátja és osztálytársa, Szabó Gyula író szerint „Életének egyik legboldogabb napja 1942. szeptember 14-én volt, amikor a székelykeresztúri gimnázium hűvös termének tehetségkutató melegében ott ült az ismeretlen, habár hozzá igen hasonló gyermektársak között – s a még ismeretlenebb tesztlapok között.” Innen indul el „...a jövő felé, amelyben a legfelsőbb tanulmányok elvégzése után egyetemi tanár és a történelemtudományok doktora lett, hogy végül visszaérkezzék a földhöz.”

Miután kolozsvári egyetemi tanszékétől megfosztják, a nagyenyedi Bethlen Dokumentációs Könyvtárba helyezik át, ahol 1968-tól 1977-ig hűségesen szolgálja a tudomány ügyét. Mint a hatalmas kollégiumi könyvtár igazgatója, valósággal beássa magát az értékes gyűjteménybe. Szállása a több mint hűvös, sokszor teljesen fűtetlen olvasóterem egyik, tárlókkal elkülönített szeglete, fekhelye egy internátusi vaságy, benne ócska derékaljjal, kemény párna, szürke lópokróc. Kőrösi Csoma Sándor-i életmód ez! De soha nem panaszkodik, hiszen ott van körülötte az erdélyi tudományosság szelleme. „Szobatársai” Apáczai Csere János, Ajtai Abód Mihály, Bod Péter, Bethlen Gábor, Apafi Mihály, gróf Mikó Imre, „a könyvtár-homályban / öreg könyvekbe bűvölt szellemek.” Éjszakákon át olvas, kutat, hogy minél több titkot megfejthessen. Barátai kéziratait olvassa, az Enyeden fellelhető adatokkal kiegészíti. Részben ezzel is magyarázható, hogy életművének papírra vetett töredéke a mai napig kiadatlan, befejezetlen vagy megíratlan maradt. Ő másokért élt! Kezdetben még hetente feljár Kolozsvárra, ápolja kapcsolatait a „kincses város” magyar tudományos életének jeles személyiségeivel, barátaival. Forrásmunkákkal látja el őket, melyeket hátizsákjában visz-hoz.

...

Bővebben a Szabadság hónlapján
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare in alte limbi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |