left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Folyamatos fejlodesben a nagyenyedi Bethlen Gabor Kollegium

articole apărute despre aiud în alte limbi decât româna (maghiară, engleză etc)

Folyamatos fejlodesben a nagyenyedi Bethlen Gabor Kollegium

Mesajde robilix » Lun Mai 05, 2008 10:49 am

Szabadság, április 30, 2008

Folyamatos fejlődésben a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium
Beszélgetés dr. Demény Piroska nevelési aligazgatóval
CIKK: SIMON ZSUZSANNA

Milyen legyen a 21. század iskolája? Mit tanítson? Milyen ismereteket, műveltségelemeket, értékeket közvetítsen? Milyen kompetenciák fejlesztésében segítsen, és főként hogyan? Ezek a kérdések gyakran felmerültek az elmúlt évtizedek oktatáspolitikájában. Egyre erősödött az a szemlélet, hogy a részletes tárgyi tudásnál sokkal fontosabb az a tudás, amely a minden iránt nyitott, tanulni vágyó, információt felkutató, megtaláló és alkalmazó egyén jellemzője. Olyan készségek-képességek kellenek ehhez, amelyek ösztönöznek, és feltételt teremtenek a tudás mindenkori frissítésére, az élethosszig tartó tanulásra. Az információs társadalomban a tudásszerzés helyszínei is megváltoznak. A formális tanulás nagy része már nem az iskola falain belül zajlik, az informális tanulás szerepe felértékelődik. Elkerülhetetlen az iskola válasza erre a folyamatra: a tanulásszervezési módok, a pedagógus-szerep, a tanórai módszerek változásaival, a tanulói kompetenciafejlesztés új útjaival.

Demény Piroskát, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium nevelési aligazgatóját arról kérdeztem, mennyire érzékeli a pedagógiai kihívásokat és a változásokat a nagyenyedi alma mater, és mit tesznek tanulói kompetenciafejlesztés és eredményesség erősítése érdekében.

– Hadd térjek ki előbb arra milyen az ideális iskola. Ha visszagondolunk saját diákkorunkra, avagy pedagóguspályánk oktatási intézményeire, valószínűleg nem kell sokat töprengenünk azon a kérdésen, hogy mi jellemzi a jó iskolát. A gyerekek azonnal megmondják, hogy miért szeretnek (vagy éppen nem szeretnek) iskolába járni. Szerintem a jó iskola legfőbb kritériuma a gyermekközpontúság, amely családias, nyugodt iskolai légkört, gyermekszerető pedagógusokat, az iskolába szívesen járó tanulókat, alkotásra serkentő, motiváló környezetet jelent. Az is kritérium, hogy jó pedagógusok tanítsanak az iskolában, azaz szakmailag maximálisan felkészültek legyenek, és lelkesedéssel, pedagógiai elhivatottsággal végezzék munkájukat. Mindezektől függ ugyanis az oktatás-nevelés minősége, a magas szakmai színvonal, az igényesség biztosítása.

– Hogyan segíti a kollégium vezetősége a pedagógusok szakmai felkészülését?

– Európai Uniós csatlakozásunk, illetve a nálunk is egyre inkább begyűrűző Bologna-i folyamat új kihívások elé állítja a pedagógustársadalmat. Ebből a felismerésből kiindulva az iskola vezetősége több olyan továbbképzést szervezett tavaly, amelyek a pedagógusok módszertani megújulását és modern ismeretekkel való felvértezését segítették elő. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), illetve a gyulafehérvári Tanítók Háza közreműködésével folytattuk az óvónő, illetve tanítók Magister nevű képzésének megszervezését. Így Fehér megye magyar óvónőinek és tanítóinak lehetőségük nyílt magyar nyelvű továbbképzésen részt venni Nagyenyeden. Az Apáczai Közalapítvány egymillió forintos támogatásának köszönhetően képzésünket kiterjeszthettük a magyar nyelven tanító tanárokra is. A támogatásnak köszönhetően neves anyaországi és erdélyi szakembereket hívhattunk meg képzéseinkre. Így lehetett vendége a kollégiumnak Vekerdy Tamás neves pszichológus, Falus Iván és Kotschy Beáta a budapesti ELTE, Ludányi Ágnes és Szilágyi István az egri Főiskola, Nanszákné Cserfalvy Ilona a debreceni főiskola tanárai. A decemberben zajló iskolai csendes napok rendezvényein sem feledkeztünk meg a tanárokról: a budapesti Jesenius Továbbképző Központ előadói: Béres Tamás, Kodácsy Tamás és Simon Eszter vallásos témákkal kapcsolatos előadásokat tartottak tanároknak, diákoknak egyaránt. Az elő adásokat érdekfeszítő megbeszélések követték.

Pedagógus-továbbképzésben nincs hiány
Kollégáink aktívan bekapcsolódtak a megye által meghirdetett továbbképzésekbe is: az osztályfőnöki munkával kapcsolatos kurzust Vass Tünde kolleganőnk tartotta és 41 pedagógus vett részt rajta. A gyulafehérvári December 1 Egyetem közreműködésével kétmodulos tanári továbbképzésre került sor a nagyenyedi Bethlen-kollégiumban. Ezen az Nagyenyed és Marosújvár környéki pedagógusok nagy számban vettek részt: iskolánkból 10-en. Idén is folytatni kívánjuk szakmai továbbképzéseinket: együttműködünk a Magyarországi Drámapedagógiai Társasággal, a budapesti Alela Műhellyel, akikkel közösen pályázunk. Ezek a pályázatok lehetővé teszik pedagógusaink számára az állandó fejlődést. A jó munkalégkör és a megfelelő nívójú tanítás a tanulói teljesítményekben is érzékelhető: diákjaink jó eredményekkel térnek vissza a különböző megyei, illetve országos, nemzetközi vetélkedőkről. Gondolok itt a tantárgyversenyekre, matematikavetélkedőkre, vers- és prózamondó versenyekre, illetve a diáktudományos ülésszakokra. A diákok sikere az iskola elismertségét, jó hírét öregbíti.

– Az is lényeges jellemzője egy iskolának, hogy milyen jellegű és mélységű tudást nyújt. A tanintézmény felkészít-e a következő iskolai fokon való továbbtanulásra, illetve mennyire alkalmazható a megszerzett tudás az életben, ad-e alapot a későbbi boldoguláshoz?

– A Bethlen-szellem olyan erős, életre szóló kötődést jelent, amely összehozza, s – a líceumi évek befejezése után – gyakran visszahozza diákjainkat a régi iskolába. Ilyenkor örömmel hallgatom beszámolóikat: nagyon sokan egyetemet végeztek, doktoráltak, néhányan külföldi egyetemeken tanítanak. Ami viszont számomra a legfontosabb: hogy mindannyian becsületes és elégedett emberekké váltak. Ezért gondolom azt, hogy igenis a kollégium felkészítette őket az életre a tanórákon és az iskolán kívüli tevékenységeken egyaránt.

– Milyen iskolán kívüli tevékenységeket szerveznek a kollégiumban?

– Minden korosztálynak megvan a maga kis programja. Szülők igényeit felmérve vezettük be az elemi osztályok számára a délutáni korrepetálást, a tanítói felügyelettel történő tanulást. Így a kisdiák már az iskolában megtanulja a másnapi leckét, elvégzi a házi feladatokat, s utána megy haza. Kisdiákok számára működtetjük heti rendszerességgel a Mesekuckó tevékenységeit. A furulyaoktatás, úszás, táncház, kórus és a népi gyermekjátékok, a cserkésztevékenységek mind gyermekeink személyiségének testi és lelki fejlődésének zálogai.

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban a tavalyi tanév kulturális eseményei a tanár – diák – szülő kapcsolat harmonikusabbá tételét célozták meg. Ezt a célt szolgálták iskolán kívüli rendezvényeink. Iskolánk hagyománnyal rendelkező eseménye a gólyák irodalmi bemutatkozása, illetve a gólyabál. Ennek a megszervezésénél a IX. és XII-es osztályfőnökök segédkeztek. Zenés-táncos vidám műsorral fogadtuk a fiatal „gólyákat”, ők pedig versmondással és általános műveltségi vetélkedővel bizonyították: megérdemlik a BGK-s diák jelzőt.

Az erdélyi református iskolák tanévnyitóját tavaly Nagyenyeden ünnepeltük. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Papp Géza Püspök, illetve az erdélyi református iskolák képviselői. A tavaly a nagyenyedi kollégium, pontosabban az iskola református vallástanárai vállalták el a vallás tantárgyverseny országos szakaszának lebonyolítását is.

...

Bővebben a Szabadság hónlapján
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare in alte limbi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |