left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Iden lett volna 120 eves a nagyenyedi Iparos Onkepzokor

articole apărute despre aiud în alte limbi decât româna (maghiară, engleză etc)

Iden lett volna 120 eves a nagyenyedi Iparos Onkepzokor

Mesajde robilix » Vin Mai 30, 2008 9:27 am

Szabadság, május 28, 2008

Idén lett volna 120 éves a nagyenyedi Iparos Önképzőkör
Emberek, otthonok, sírok – virágzó kulturális élet 1888-tól a második világháborúig
2008. május 28.
DVORÁCSEK ÁGOSTON


Az Áprily-estek keretében múlt héten Józsa Miklós nyugalmazott magyartanár tartott érdekfeszítő előadást Lapok a nagyenyedi Iparos Önképzőkör történetéből címmel. Komoly kutatómunka eredményeként számolt be annak a szervezetnek a több évtizedes munkájáról, amely komoly szerepet töltött be Nagyenyed magyarságának kulturális életében. A 120 évvel ezelőtt alakult és majdnem hat évtizedig működő kezdeményezés hatása ma is érződik, tagjai anyagi hozzájárulásának köszönhetjük többek közt azt az előadótermet, amely nélkül aligha lennének színi előadások, koncertek és más ilyen jellegű rendezvények Nagyenyeden.

Az iparos önképzőkör megalapításának gondolata Gergelyi István veszprémi születésű, 24 éves szabósegédtől származott. A Közérdek című lap 1888. július 15-i számában felhívást intézett Nagyenyed város iparosaihoz, amelyben ezt írta: „Fel tehát ifjú társaim, egyesüljünk, gyűljünk össze mennél többen e zászló alá, melyen e jelszó díszlik: Egyetértés, Testvériség, Haladás, ne maradjon közülünk el senki, ha mind ott leszünk, a zászló diadalmaskodni fog.” Kezdeményezésére mintegy ötven iparos ifjú létesítette a kört, amelynek alapszabályt alkotó és választó közgyűlését 1888. augusztus 10-én tartották meg. A kör mecénása Fánta József fűszerkereskedő volt, aki megkedvelte a társaságot, csodálattal szemlélte tevékenységét. 1893-ban végrendeletében a körre hagyta főtéri házát: „A Nagyenyedi Iparos Önképző és Betegsegély Egyletnek hagyományozom Nagyenyeden a Főtéren lévő belső házas telkemet a házban levő arcképemmel együtt oly célból, hogy az írt egylet gyűlhelyét képezze; ezen alapítvány Fánta József nevet viselend és örök időkre szól.” Ezen kívül 6 000 forintot is a körnek adományozott.

A köri tevékenység rendkívül változatos volt, dalárdát hoztak létre, amatőr színjátszó társulat működött, téli felolvasó esteket szerveztek a Bethlen Kollégium tanárai segítségével, munkásgimnáziumi előadásokon népszerűsítették a legújabb tudományos és műszaki újdonságokat, sporttevékenységeket támogattak, kölcsönkönyvtárat, tekepályát és biliárdtermet rendeztek be.

1913. szeptember 13-án nagy pompával ünnepelte meg Nagyenyed az Iparos Önképzőkör 25 éves jubileumát. Az ünnep alkalmából meghívták a város minden intézményének képviselőit, hogy „emelje a jubileumnak nemcsak külső fényét, de kulturális erejével mintegy buzdítójává és támogatójává váljék egy kisebb körnek szép törekvéseiben... Kívánjuk, hogy az Iparos Önképzőkörben Enyed egész iparossága egyesüljön a léleknemesítő és ismeretszerzés szép munkájában.” Az ünnepség fénypontja a zászlóavatás volt. A zászló világos-lila alapú, nemzeti szegélyű anyagból készült, egyik oldalán „A Nagyenyedi Iparos Önképzőkör negyedszázados fennállásának emlékére 1888–1913.” felirattal, a másikon ezzel a jeligével: „Munkásság, haladás”, alatta lant és a Himnusz kezdő hangjegyei. A magyar motívumokban gazdag hímzés tervét Novotny Rezső építőmester készítette. Rúdja különösen szép: „A zászlórúd színes faberakásos, magyaros díszítése a magyar díszítőművészet valósággal remeke.” – írta a korabeli sajtó.

...

Bővebben a Szabadság hónlapján
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare in alte limbi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |