left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Foglalkoztatja a varoskep az enyedi magyar alpolgarmestert

articole apărute despre aiud în alte limbi decât româna (maghiară, engleză etc)

Foglalkoztatja a varoskep az enyedi magyar alpolgarmestert

Mesajde robilix » Joi Iul 10, 2008 8:53 am

Szabadság, június 23, 2008

Foglalkoztatja a városkép az enyedi magyar alpolgármestert
2008. június 23

Rácz Leventével, Fehér megye RMDSZ elnökével a pénteki enyedi tanácsülés után politikai egyezségekről és a magyar közösség számára sikerrel végződött alpolgármester-választásokról beszélgettünk. 31 tanácsosi helyet sikerült elérni a megyében, de a nagyenyedi alpolgármesteri tisztséget is megszerezték. Az eddig beérkezett jelentések alapján a szövetség alpolgármesteri tisztséget nyert Torockón, Marosnagylakon, Felvincen és Búzásbocsárdon.

Természetesen a helyzet nem minden esetben megnyugtató: a szervezet a szórványban egyre inkább elöregedő választói háttérrel rendelkezik. A múlt választások óta sokan elhaláloztak vagy elköltöztek jobb munka- és életlehetőségek reményében. Ezért nem sikerült helyet szerezni a megyei tanácsban, amely az elkövetkező időszakban igen fontos lett volna. Fehér megyében sokan sajnos román pártok listáján indultak, például Magyarlapádon, Magyarbecében, Torockón, Nagyenyeden. Úgy tűnik, hogy ez a jelenség erősödik. Felvincen és Búzásbocsárdon viszont egy tanácsosi hellyel többet szerzett a szövetség.

Kivételes jelentőségű a sikeres nagyenyedi alpolgármesterválasztás. Itt a liberális párt képviselőivel együtt az RMDSZ 3 tanácsosával, többségi szavazattal nyerte el a tisztséget. Egyfajta folytonosság alakult ki a múlt választások óta. A személyt illetően ez most megszakadt, hiszen Kováts Krisztián munkatársi összeférhetetlenség miatt nem vállalta a további tevékenységet. Ezért a tisztséget a szintén tanácsosi helyet nyert Krecsák Albert 57 éves vegyészmérnök kapta meg. Rácz Levente szerint 2004-hez képest az alpolgármester személyét illetően a román pártok képviselői elfogadóbbak voltak, úgy tűnik, hogy egy mentális gátat romboltunk le.

Felújítják az enyedi várat

Krecsák Albert alpolgármestert első gondolatairól kérdeztük néhány órával megválasztása után. Köszönőbeszédében az új alpolgármester, a történelmi gyökereknek megfelelően, románul, magyarul és németül szólt a tanácshoz.

– Próbálok az egész tanács felé nyitni és együttműködni mindenkivel pártállástól függetlenül. Ott kezdem majd, ahol a szakmámmal kapcsolatos problémák jelentkeznek. Minden gondolatom a városképpel kapcsolatos. Első megbeszélést rögtön a választás után az Utilitas vezetőjével, Szabó Bálinttal folytattunk, akivel az enyedi vár felújításának megvalósíthatósági tanulmányát tárgyaltuk meg, amelyre a pénzt az RMDSZ megyei szervezete harcolta ki a kormánytól. Nemsokára következik egy másik fontos tanácskozás a Bethlen Kollégium épületeinek sorsáról, ahol minden érdekelt féllel tárgyalni fognak.

Az új alpolgármester szeretné elmélyíteni a kapcsolatot az enyedi magyar üzletemberekkel és vállalkozókkal, akik jelentős közvéleményformáló szereppel rendelkeznek. Szeretné minden munkájából a maximumot kihozni. Csendes, szerény, kitartó, következetes munkása volt eddig is az enyedi tanácsnak. Most új szerepkörében sokkal többet tehet közössége és városa hasznára.

Bővebben a Szabadság hónlapján
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare in alte limbi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |