left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Judetul Alba va fi paralizat de greva generala pe termen...

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Judetul Alba va fi paralizat de greva generala pe termen...

Mesajde robilix » Dum Mai 30, 2010 4:22 pm

Ziarul Unirea - 28 mai 2010

Începând de luni, 31 mai,
Judetul Alba va fi paralizat de greva generala pe termen nelimitat

Sindicaliştilor le-a ajuns "cuţitul la os" şi au hotărât să declanşeze greva generală pe termen nelimitat, conform deciziei luate de cele 5 mari confederaţii sindicale din România: CNS Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, CSDR, BNS şi CNS Meridian, rezultă dintr-un comunicat de presă al Cartel Alfa. Protestul este determinat de măsurile de austeritate anunţate de Guvern. În acest context, de luni, 31 mai, va fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, salariaţii din principalele sectoare bugetare (învăţământ, sănătate şi administraţie publică), sectoare economice şi servicii urmând să întrerupă lucrul. Acţiunea lor va fi susţinută şi de o grevă de solidaritate desfăşurată în celelalte sectoare bugetare şi economice.
"Aceste acţiuni sunt un test al maturităţii întregii societăţi civile româneşti de a se opune unor mentalităţi dictatoriale care doresc crearea unei Românii a corupţiei şi a furtului acoperit de legi strâmbe. Societatea civilă trebuie să se opună aruncării în sărăcie a majorităţii cetăţenilor şi menţinerii bunăstării doar pentru privilegiaţi. (...) Guvernanţii şi parlamentarii trebuie să îşi asume conscinţele agravării crizei", se mai arată în comunicat.
Şi dascălii, membri ai Sindicatului Învăţământ Alba, vor declanşa greva generală începând de luni, 31 mai, a anunţat prof. Ioan Stanca, preşedintele ales al SIA, pe baza referendumului efectuat în rândul cadrelor didactice. Motivul principal al protestelor este legat de anunţata reducere a salariilor cu 25 la sută, măsură care "a umplut paharul" nemulţumirilor de până acum ale dascălilor. El a precizat că nu vor face grevă Grupul Şcolar "Horea, Cloşca şi Crişan" Abrud, Şcoala nr. 3 Cugir, şi unităţile de învăţământ din zonele Teiuş, Ocna Mureş şi Baia de Arieş. Pentru că data declanşării grevei coincide cu singura zi în care absolvenţii de liceu puteau susţine proba scrisă a evaluării competenţelor lingvistice la limba modernă, prof. Ioan Stanca susţine că proba nu va avea loc la liceele din Câmpeni şi Aiud. Liderul sindical este însă contrazis de prof. Cornel Sandu, inspector şcolar general al IŞJ Alba: "Examenul de bacalaureat se va desfăşura în toate unităţile liceale din judeţ. Înţeleg nemulţumirile sindicaliştilor, dar în acelaşi timp vreau să le mulţumesc şi cadrelor didactice care au înţeles că nu trebuie să fie afectaţi copiii".
Pe de altă parte, prof. Petre Damo, vicepreşedinte ales al SIA Alba, a participat, la Bruxelles, la reuniunea la vârf a unei structuri sindicale-sociale (JSC IC) sub patronajul Confederaţiei Sindicatelor Europene (ETUC), la care au luat parte reprezentanţii marilor confederaţii europene.
Prof. Petre Damo este singurul reprezentant din Europa Centrală şi de Est membru în Comitetul de Iniţiativă al Conferinţei Sociale Reunite Europene (JSC IC), alături de lideri ai unor confederaţii din Belgia, Franţa, Italia, Germania. În cadrul reuniunii, el a prezentat situaţia sindicală şi socială din România în contextul actualei crize, cât şi acţiunile sindicale ale SIA.
Pe data de 1 iunie, la Alba Iulia se va organiza un mare miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului, fiind aşteptaţi să participe peste 1.000 de angajaţi de la instituţiile de învăţământ din tot judeţul, sindicalişti din sănătate şi alte sectoare bugetare, precum şi din alte domenii de activitate.
În contextul grevei generale, prefectul Ştefan Bardan a invitat parlamentarii şi liderii sindicatelor reprezentative din judeţ la o întrevedere care va avea loc sâmbătă, 29 mai, ora 11.00, la sediul Prefecturii. "Întrucât Guvernul României pregăteşte măsuri menite să reducă deficitul bugetar al României şi să relanseze economia ţării, este nevoie ca şi la nivelul judeţului Alba dialogul social să se amplifice, pentru a fi căutate şi dezbătute soluţii la actualele probleme cu care se confruntă societatea românească", se arată într-un comunicat al Prefecturii Alba.
Robert GHERGU
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |