left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Presiunile si tensiunile i-au inhibat pe grevisti

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Presiunile si tensiunile i-au inhibat pe grevisti

Mesajde robilix » Mar Iun 01, 2010 1:02 am

Ziarul Unirea - 1 iunie 2010

În judeţul Alba
Presiunile si tensiunile i-au inhibat pe grevisti
24 la sută din personalul din învăţământ s-a aflat în grevă

Ieri, 31 mai, 1.498 de angajaţi ai învăţământului preuniversitar judeţean au declanşat greva generală, din care 1.167 de cadre didactice, 90 - personal didactic auxiliar şi 209 - personal nedidactic, iar 4.739 de salariaţi nu au participat la protest, ne-a declarat prof. Cornel Sandu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba. Astfel, din cei 6.237 de salariaţi au făcut grevă doar 1.498, reprezentând 24,01 la sută. În peste 70 de instituţii de învăţământ nu s-a întrerupt deloc activitatea didactică, dar au existat şi două unităţi şcolare unde toată lumea s-a aflat în grevă, la Gârda - 35 de angajaţi, respectiv la Poiana Vadului - 26, în timp ce în zona Sebeş numai o singură persoană a intrat în grevă generală la Şcoala nr. 1. La Alba Iulia, grădiniţele şi-au suspendat ieri activitatea, porţile de acces în curtea unităţilor preşcolare fiind închise, ca la Grădiniţele nr. 8 şi nr. 9.
lSindicaliştii renunţă rând pe rând la protest
Preşedintele zonei Alba Iulia a Sindicatului Învăţământ Alba, prof. Stela Curta, a declarat că în urma referendumului privind calendarul mişcărilor sindicale şi-au exprimat opţiunea 1.145 de membri de sindicat, din care 717 au fost de acord cu declanşarea grevei generale, iar 428 au fost împotrivă. Până ieri, însă, la data demarării efective a protestului, sindicaliştii au început să renunţe la grevă: la Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" s-au retras 6 sindicalişti din 44, la Colegiul Tehnic "Dorin Pavel" - 10 membri din 56, la Liceul Sportiv - 18 din 19 (doar liderul sindical se mai află în grevă), Colegiul Tehnic "Apulum" - 56 din 56 de sindicalişti. Liderul sindical Stela Curta crede că s-au făcut "presiuni de catifea" asupra profesorilor de limbi moderne, deoarece cei mai mulţi dintre sindicaliştii care au renunţat la protest au fost dascăli de engleză şi franceză, fiind probabil cooptaţi pentru susţinerea examenului de bacalaureat, ca să nu fie afectaţi copiii. "Toată lumea ar trebui să înţeleagă că &Â171;materia primă&Â187; a dascălilor sunt copiii, iar atunci când e grevă ei sunt cei care sunt afectaţi. Dacă lucram la şaibe şi la piuliţe, le abandonam acolo şi gata", a spus liderul sindical.
Dacă salariile se vor reduce cu 25 la sută, un profesor debutant va rămâne "în mână" cu 590 de lei, iar o femeie de serviciu care lucrează de peste 20 de ani în învăţământ, va mai primi doar 474 de lei, a declarat prof. Ioan Stanca, preşedintele ales al SIA. "Ceea ce cred că nu ştiu profesorii este că vor fi reduse şi sumele alocate pentru perioada concediului de odihnă, ajungându-se ca un dascăl să se descurce cu circa 15 lei pe zi, dacă scădem cheltuielile lunare de întreţinere. Ca să nu mai vorbim de faptul că deocamdată nici măcar nu se ştie dacă există sau nu banii respectivi sau ni se vor achita eşalonat", a declarat liderul SIA. Totodată, el apreciază că ordinul emis de ministrul Educaţiei în 27 mai 2010 prin care s-au modificat calendarul şi metodologia de bacalaureat este "ilegal", fiind "cel mai periculos precedent de la revoluţie încoace, deoarece dreptul la grevă al sindicaliştilor poate fi anihilat, astfel că suntem la un pas de un stat totalitarist şi dictatorial", susţine prof. Ioan Stanca. Având în vedere că blocarea bacalaureatului a eşuat, sindicaliştii se gândesc să renunţe la continuarea grevei generale, dar o decizie în acest sens va fi comunicată astăzi, 1 iunie, la mitingul din faţa Prefecturii Alba.
lBacalaureatul s-a desfăşurat în condiţii normale
Ieri, la proba scrisă de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă străină au fost aşteptaţi să participe în total 3.970 de elevi, din care 3.053 la limba engleză, 860 - limba franceză şi 57 la limba germană, ne-a declarat inspectorul şcolar Dan Cherecheş, membru în Comisia judeţeană de BAC. De exemplu, la Colegiul Naţional "HCC" au susţinut proba 169 de elevi la engleză, 28 la franceză (4 la BAC-ul francofon) şi 3 la germană (de la Şcoala "Sf. Iosif"), altor 30 de elevi recunoscându-li-se proba (18 - engleză, 7 - franceză, 5 - germană). La Colegiul Tehnic "Apulum", au fost înscrişi 200 de liceeni la engleză (6 din serii anterioare) şi 17 la limba franceză. De altfel, prin ordinul amintit, ministrul Daniel Funeriu a prelungit perioada de susţinere a acestei probe până în 25 iunie, termenul iniţial fiind 4 iunie.
Robert GHERGU
lCadrele medicale din judeţ s-au solidarizat cu greviştii din învăţământ
Ieri a fost ziua marii greve în România când diferite categorii sociale şi profesionale, fie că au ieşit în stradă, fie că au purtat banderole albe şi şi-au văzut de muncă, fie că au protestat în curţile unităţilor unde sunt angajaţi, şi-au strigat nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate pe care Guvernul le va lua. În judeţul Alba, situaţia a fost aceeaşi la fel ca în toată ţara. Aproximativ 500 de angajaţi ai unităţilor sanitare din judeţ au făcut pichete de grevă, solidarizându-se astfel cu sindicaliştii din învăţământ care au intrat în grevă generală. Concret, asistente medicale, infirmiere, îngrijitoare şi medici (puţini la număr) au ieşit, între orele 10.00 - 12.00, în curtea spitalelor "înarmaţi" cu pancarte pe care erau scrise lozinci precum: "- 25% speranţa de viaţă"; "Nu acceptăm condamnarea la sărăcie"; "Noi ne apărăm drepturile, nu privilegiile"; "Nu vrem să vindem sănătate" etc., exprimând astfel modul în care va arăta viitorul după aplicarea măsurilor drastice. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba s-au strâns în jur de 230 de sindicalişti din Sănătate, restul de până la 500 ieşind în curţile celorlalte spitale din Alba. Chiar dacă au pichetat, activitatea medicală nu a fost afectată, cel puţin la spitalul judeţean, unde, după cum ne-a declarat managerul unităţii, Doru Drăgan, aceasta s-a desfăşurat normal, fiecare pacient al spitalului primind asistenţa necesară. Aşa cum ne-a precizat liderul Sanitas Alba, Marius Sepi, angajaţii din sistem sunt nemulţumiţi atât de tăierea salariilor cu 25% cât şi de faptul că actualii guvernanţi nu au dorit nicio negociere şi au fost reticenţi la dialog. Preţ de câteva minute, alături de protestatarii de la Spitalul Judeţean Alba s-a aflat şi preşedintele ales al Sindicatului Învăţământ Alba, Ioan Stanca, venit să le mulţumească acestora pentru solidaritate. Protestele sindicaliştilor din Sanitas Alba vor continua, în jur de 200 de oameni urmând să participe astăzi la mitingul organizat în faţa Prefecturii Alba.
lAmbulanţierii vor protesta până pe 4 iunie
Şi angajaţii de la Ambulanţa Alba s-au alăturat profesorilor şi cadrelor medicale. Aproximativ 50 de ambulanţieri, asistente şi medici ai serviciului au protestat în curtea unităţii. Atât pe clădire cât şi pe fiecare din ambulanţe au fost lipite afişe pe care erau scrise cuvintele "protest naţional". Nemulţumirile sunt aceleaşi, modalitatea de protest este însă alta. Lucrătorii de la Serviciul de Ambulanţă vor continua să îşi exprime nemulţumirile faţă de măsurile anticriză până pe data de 4 iunie. Pe parcursul acestor zile vor fi tratate doar urgenţele, nu se vor face însă externări şi nu se vor elibera certificate de deces.
lProtest la Penitenciarul din Aiud
În rândul protestatarilor din judeţul Alba s-au aflat şi 38 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Aiud. Aceştia au ieşit în curtea interioară a lăcaşului de detenţie, în intervalul orar 7.00 - 15.00, manifestându-şi astfel nemulţumirea faţă de măsurile Guvernului Boc. Aceştia au asigurat, conform legii, 30% din activitate, paza închisorii şi supravegherea deţinuţilor funcţionând însă normal. Un număr de 10 angajaţi ai penitenciarului aiudean vor participa mâine la mitingul din faţa Prefecturii Alba. (L.I.)
lFinanţiştii în grevă japoneză
Ieri a fost ziua în care bugetarii au recurs la diferite acţiuni de protest, dorind ca astfel să-şi manifeste nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a le reduce salariile cu 25 la sută. La Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice a judeţului Alba, sindicaliştii din cadrul instituţiei şi administraţiilor financiare au fost solidari cu cei ce au oprit munca, ei fiind în grevă japoneză, ne-a declarat Nicolae Iordache, liderul Sindicatului Liber "Finanţe". A fost dificil pentru finanţişti să renunţe la alţi bani şi să intre în grevă, ştiind că le vor fi diminuate salariile cu 25 la sută. Astăzi, aproape 30 de persoane din cadrul sindicatului finanţiştilor vor participa la mitingul de protest împotriva măsurilor de austeritate luate de guvernanţi, organizat în faţa Prefecturii Alba.
lGrevă pe ici pe colo
La Casa Judeţeană de Pensii Alba, unde sunt două sindicate ale salariaţilor, 44 din cei 73 de angajaţi au fost ieri în grevă toată ziua şi prin urmare nu au fost pontaţi. În cadrul instituţiei sunt 3 ghişee de relaţii cu publicul şi la două au fost înlocuite persoanele care îşi desfăşurau activitatea acolo, acestea declarând că sunt în grevă. La casierie ghişeul era deschis. Am întâlnit la CJP Alba o situaţie mai specială. Mulţi angajaţi au semnat că sunt de acord cu acţiunea de protest, nu că sunt în grevă, iar mai târziu nu au înţeles dacă trebuie să lucreze sau nu, dacă vor fi sau nu pontaţi. La ghişeele Casei Judeţeane de Pensii Alba, activitatea a decurs normal, s-au primit dosare, chiar dacă puţine persoane au apelat la serviciile instituţiei. Conducerea CJP Alba ne-a declarat că doreşte ca cei care le trec pragul să fie ajutaţi, nu alungaţi de la ghişee. (A.D.T.)
l Funcţionarii APIA au întrerupt munca
La APIA Alba, 94 de angajaţi membri ai Sindicatului APIA Alba au fost ieri în grevă de solidaritate şi au întrerupt munca. Doar o parte dintre ei au preluat cererile pentru subvenţii la ovine, pentru că era ultima zi în care acestea mai puteau fi aduse de fermieri, ne-a informat Daniel Cristea, liderul sindical al unităţii. La DADR Alba a fost ieri grevă japoneză, la care au participat membri de sindicat.
l 100 de grefieri solidari
Circa 100 de grefieri de la Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia, Curtea de Apel Alba Iulia şi de la judecătoriile din judeţ au declanşat ieri o grevă de solidaritate cu colegii din ţară, care nu a afectat însă desfăşurarea activităţii instanţelor. "Cei circa 100 de grefieri din Alba care au semnat listele de grevă au asigurat o treime din soluţionarea dosarelor aflate ieri pe rolul instanţelor, iar programul arhivelor a fost redus la o oră şi jumătate, între 10.00 şi 11.30", a precizat Raul Ban, liderul sindical al Sindicatului Liber din Justiţie "Grefierul" Alba Iulia afiliat la Federaţia Sindicală Projust. (I.P.)
l Poliţiştii din cadrul SNPPC Alba îşi cer azi drepturile în stradă
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) filala Alba s-a alăturat ieri mişcărilor de protest din ţară. În semn de solidaritate faţă de acţiunile colegilor bugetari, toţi membrii SNPPC Alba au venit la serviciu cu banderole albe pe braţ. Azi, 1 iunie, poliţiştii din cadrul SNPPC vor participa la mitingul de protest din faţa Prefecturii Alba, ne-a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, agentul principal de poliţie Iulia Haţegan. (N.I.T.)
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |