left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Securitatea si violarea corespondentei in judetul Alba ...

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Securitatea si violarea corespondentei in judetul Alba ...

Mesajde robilix » Lun Sep 06, 2010 11:05 am

Ziarul Unirea - 31 august 2010

Securitatea si violarea corespondentei în judetul Alba anilor '70-'80

Instaurarea şi mai ales menţinerea regimului comunist în România s-a făcut prin sprijinul necondiţionat al Securităţii, care încă de la înfiinţarea sa în 1948 a beneficiat de toate mijloacele necesare pentru "a apăra cuceririle democratice şi de a asigura securitatea Republicii Populare Române împotriva uneltirilor duşmanilor interni şi externi". După ce treptat duşmanii interni (partidele istorice, elitele, grupurile de partizani, etc.) au fost zdrobiţi, măsurile directe şi brutale ale Securităţii au fost înlocuite cu altele, urmărindu-se exclusiv exercitarea unui control absolut asupra populaţiei, singurul inamic pasibil al regimului. Într-adevăr, de-a lungul istoriei ei de cel puţin 41 de ani, Securitatea a apărat doar regimul comunist, nu ţara, majoritatea acţiunilor ei fiind îndreptate împotriva poporului român. Această realitate şi faptul că mare parte din clasa politică românească postdecembristă are rădăcini adânci în trecutul comunist, a făcut ca după momentul decembrie '89 să se încerce ţinerea sub tăcere a imaginii reale a Securităţii. Astfel se explică şi încrâncenarea arătată în ultimii 20 de ani de unii în apărarea temutei instituţii şi a regimului care a creat-o.
Pentru a ţine sub control populaţia, Securitatea a utilizat diferite mijloace de luptă, parte din ele cunoscute doar de cercetătorii fenomenului, deşi nu există familie în România, în afara categoriei privilegiaţilor (nomenclaturişti, activişti, securişti), care să nu fi suferit în trecut, sub o formă sau alta, de pe urma străşniciei impuse de comunism şi păzită riguros de Securitate. Astfel, printre mijloacele de luptă împotriva poporului român, alături de reţeaua informativă şi mijloacele de tehnică operativă, s-a numărat şi violarea secretului corespondenţei.
În judeţul Alba, Securitatea a deţinut un astfel de serviciu special de control şi cenzură a corespondenţei, cunoscut în ultimii ani ai regimului sub titulatura de Biroul Special "S", subordonat Comandamentului pentru Tehnică Operativă şi Transmisiuni. Până în august 1973 acesta această unitate specială purtase denumirea de Biroul "F".
Treptat, pe fondul creşterii nemulţumirii populaţiei faţă de scăderea nivelului de trai din România începând cu sfârşitul anilor '70, unitatea devine extrem de activă. Astfel, în judeţul Alba, un raport al acestui Birou Special "S", pe trimestrul I al anului 1980, consemna că activitatea sa se desfăşura "în baza planului de muncă trimestrial şi a planului de căutare a informaţiilor", în 4 centre urbane ale judeţului: Alba Iulia, Aiud, Sebeş şi Blaj. Unitatea era compusă din 12 securişti, dintre care 8 la Alba Iulia, 2 la Aiud şi câte unul la Sebeş şi Blaj, care pentru că aveau de interceptat o cantitate mare de scrisori, lucrau pe două ture la Alba Iulia şi pe o singură tură cu program de 1-2 ore în celelalte oraşe. Pe lângă securişti mai existau şi un număr de 31 de colaboratori şi surse care erau contactaţi zilnic pentru schimbul de material poştal şi o dată pe lună pentru instruire, educare, verificare şi dirijare. De asemenea, mai existau un număr de 32 de colaboratori-informatori folosiţi pentru cunoaşterea situaţiei operative din sectorul de exploatare poştală şi pentru prevenirea difuzării de înscrisuri cu conţinut duşmănos.
Activitatea biroului se desfăşura în sediul oficiului P.T.T.R. Tranzit, unde zilnic era controlat un volum mare de corespondenţă expediată şi primită (circa 53.000 de scrisori la Alba Iulia, 16.000 -18.000 la Aiud, 7.000-8.000 la Blaj şi Sebeş). Dat fiind un număr aşa de mare de scrisori, era imposibil ca toate să fie verificate, de aceea securiştii le aveau în vedere doar pe acelea primite sau expediate de persoanele aflate în atenţia Securităţii.
Şi aşa numărul lor era extrem de ridicat, spre exemplu în primele 3 luni ale anului 1980 nu mai puţin de 728 de persoane din judeţul Alba (339 Alba Iulia, 154 Aiud, 101 Blaj şi 134 Sebeş) erau vizate de organele de securitate. De la aceştia securiştii din Biroul Special "S" interceptaseră în această perioadă 8.629 scrisori (Alba Iulia-4.943, Aiud-2.484, Blaj-522 şi Sebeş-650), din care extrăseseră 248 note (115 Alba Iulia, 43 Aiud, 52 Blaj şi 38 Sebeş). Interceptarea corespondenţei nu se făcea întâmplător ci după sarcini bine trasate, cei care trebuiau controlaţi erau cunoscuţi atât după nume, prenume şi adresă, dar şi după scris, în acest sens existând printre securişti şi experţi grafologi.
Persoanele cărora li se controla corespondenţa aparţineau unor categorii socio-profesionale diverse, fiind în atenţia organelor de securitate din motive legate fie de trecutul lor, fie fiindcă erau sub supraveghere informativă, sau fie doar pentru vina de a coresponda cu străinii.
Din prima categorie au făcut parte Nicolae Haţegan şi Ioan Oargă, ambii din Alba Iulia, foşti deţinuţi politici, cu ani grei de închisoare efectuaţi în tinereţea lor, pentru vina de a fi încercat să adere în 1949 la grupul de partizani condus în Munţii Apuseni de maiorul Dabija, dar şi pentru legături cu Liga Anticomunistă din Alba Iulia.
De reţinut că ordinele de verificare a corespondenţei le dădeau ofiţerii de securitate care îi aveau în evidenţă. De exemplu, între 1 februarie 1972 şi 30 iunie 1972 lui Nicolae Haţegan îi fuseseră controlate scrisorile primite şi expediate, deoarece Securitatea era interesată "dacă întreţine relaţii prin corespondenţă cu persoane din alte localităţi", din ordinul personal al locotenentului-colonel Aurel Dudaş. Acesta dorea şi ca "scrisorile cu conţinut care interesează organele noastre să fie trimise în original". Interesant că în această perioadă, Nicolae Haţegan care lucra la IJCOOP Alba, fusese retrogradat din funcţia de şef de echipă, deoarece "colegii" de muncă au protestat la conducerea întreprinderii şi la Securitate pentru faptul că erau conduşi de un fost deţinut politic.
În cazul lui Ioan Oargă, locotenentul Pavel Radu fusese cel care dăduse în 1981 ordinul să-i fie controlată corespondenţa timp de 6 luni. De verificare nu scăpa absolut nimeni care coresponda cu străinii. Printre ei şi profesorul Rădulescu Alexandru din Alba Iulia, care în 1989 întreţinea o corespondenţă cu scriitorul portughez José, Saramango, cunoscut e adevărat şi pentru simpatiile lui de stânga. Astfel, toate scrisorile, scrise în limba franceză, au fost deschise de Securitate şi analizate atent pentru a nu conţine referiri defăimătoare la adresa regimului politic din România. De abia după aceea erau reintroduse în circuitul poştal.
Din toate aceste scrisori erau scoase materialele incriminatorii la adresa expeditorului sau destinatarului, care erau fişate şi raportate celorlalte departamente ale Securităţii. Astfel, raportul Biroului Special "S" Alba pe primul trimestru al anului 1980 consemna că: "În principal conţinutul semnalărilor s-au referit la:
llegături ale studenţilor străini care studiază în ţara noastră - 25 semnalări
lprobleme rezultate din activitatea elementelor ostile din rândul cultelor şi sectelor - 23
lstări de spirit şi comentarii în rândul populaţiei şi angajaţilor din unităţile socialiste cu privire la fenomene, legi, decrete şi alte măsuri întreprinse de conducerea de partid şi de stat - 33 semnalări
laspecte ce fac obiectul acţiunii Cununia - 20 semnalări
laspecte diverse - 70 semnalări".
Extrem de interesantă era şi modalitatea în care securiştii restaurau scrisorile pe care le deschiseră, având la dispoziţie un laborator bine dotat pentru genul acesta de acţiuni. În raportul amintit se preciza clar în acest sens că: "În privinţa operaţiunilor de laborator, reconstituirea trimiterilor poştale ce fac obiectul muncii noastre, raportez că aceasta se face cu simţ de răspundere, neexistând rebuturi sau deteriorări de materiale. În acest sens, nu sunt nici reclamaţii, sau sesizări din partea populaţiei către organele de partid".
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |