left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Reabilitare de 7 milioane de euro

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Reabilitare de 7 milioane de euro

Mesajde robilix » Joi Noi 18, 2010 9:38 am

Monitorul de Alba - 18 noiembrie 2010

Multi bani europeni pentru Colegiul “Bethlen Gabor” din Aiud
Reabilitare de 7 milioane de euro

Peste 5 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi alocate pentru reabilitarea Colegiului National “Bethlen Gabor” din Aiud. Este vorba despre cel mai mare proiect REGIO pe infrastructura educationala contractat in Regiunea Centru, in valoare totala de aproape 7 milioane de euro, contractul de finantare fiind semnat ieri.

Dupa cum au precizat reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, Colegiul National “Bethlen Gabor” va beneficia de peste 23 milioane lei finantare nerambursabila pentru reabilitare si modernizare, valoarea totala a proiectului fiind de 29,65 milioane lei.
Proiectul de “Reabilitare structurala si reparatii capitale la Colegiul National <<Bethlen Gabor>> din Aiud, judetul Alba”, a fost depus in 2009 la sediul ADR Centru.


Proiectul urmareste imbunatatirea calitatii infrastructurii de educatie si asigurarea unui proces educational la standarde europene prin modernizarea Colegiului National “Bethlen Gabor” din Aiud, unitate de invatamint cu predare in limba maghiara.

Puternic degradat

“Colegiul National <<Bethlen Gabor>>, unul dintre cele mai reprezentative grupuri scolare din Transilvania, este alcatuit dintr-un ansamblu de 8 cladiri si scolarizeaza anual, cu ajutorul a 58 de profesori, peste 500 de elevi. Trei dintre cele 8 cladiri ale colegiului, aflate intr-o stare avansata de degradare, reprezinta obiectul de reabilitare al proiectului, respectiv cladirea principala, scoala primara si internatul de baieti. Igrasia, infiltratiile, tencuiala deteriorata, lumina redusa, grupurile sanitare insuficiente si necorespunzatoare, instalatia termica degradata din 1979 au justificat depunerea acestui proiect si solicitarea a 23,47 milioane lei fonduri nerambursabile, la care Consiliul Local Aiud va contribui cu 479.000 lei. Timp de 48 luni, din bugetul proiectului, se vor realiza lucrari de interventii la structura celor 3 cladiri, se va reface instalatia electrica, termica, de gaze naturale si de apa-canal. Prin proiect se vor efectua lucrari de arhitectura si finisaje exterioare si interioare, se va restaura si inlocui mobilierul, va fi amenajata curtea interioara si vor fi dotate 17 sali de clasa cu echipamente IT si alte 10 sali de clasa si laboratoare vor obtine echipamente moderne”, au aratat reprezentantii ADR Centru, precizind ca finantarea proiectului se va face prin domeniul major de interventie 3.4 al programului Regio.

Multe proiecte

Directorul ADR Centru, Simion Cretu, a declarat ca acest domeniu a fost unul dintre cele mai solicitate din punctul de vedere al cererilor de finantare depuse. “Posibilitatea de a studia intr-o scoala cu sali de studiu, internat si echipamente moderne va atrage cu siguranta mai multi elevi la acest colegiu, dar pentru anul 2010, la nivelul UE reprezinta conditii normale de studiu. Acesta este primul contract de reabilitare a unui colegiu semnat la nivelul judetului Alba, fiind in acelasi timp si un proiect reprezentativ pentru municipiul Aiud. Contractul semnat astazi (n. r. - ieri) pentru aceste investitii este cel mai important, pe acest domeniu de finantare, pina in acest moment, la nivelul Regiunii Centru. Fondurile ce vor fi alocate vor fi suficiente pentru crearea unui mediu propice si atragator de studiu, necesare pentru pregatirea fortei de munca viitoare, pentru imbunatatirea gradului si calitatii educatiei oferite. Prin echipa de care dispune, ADR Centru va incerca sa ofere beneficiarului, pe parcursul procesului de implementare, sprijinul necesar pentru a duce la bun sfirsit acest proiect,” a afirmat Simion Cretu, dupa semnarea contractului.

La evenimentul de la Alba Iulia au participat si Bárná Tánczos - secretar de stat in Ministerul Agriculturii, fost secretar de stat in MDRT in momentul depunerii cererii de finantare de reabilitare a acestui important liceu din centrul Transilvaniei, Idiko Szocs - director al Colegiului National ‘’Bethlen Gabor’’ Aiud, Kato Bela - episcop vicar al Eparhiei Reformate de Ardeal (Cluj Napoca) si Adalbert Krecsák - viceprimarul municipiului Aiud.
Pina la ora actuala, pe acest domeniu au fost semnate 11 contracte de finantare, cu exceptia acestui proiect, prin care 14,6 milioane euro vor fi alocati pentru reabilitarea scolilor din judetele Regiunii Centru. Alte 12 proiecte, aflate in faza de precontractare, vor semna in perioada urmatoare contractele de finantare prin care vor primi peste 11 milioane de euro pentru reabilitarea si dotarea unitatilor de invatamint.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |