left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu Anania a ...

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu Anania a ...

Mesajde robilix » Joi Feb 03, 2011 11:05 am

Informatia de Alba - 2 februarie 2011

Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Anania a trecut la cele veşnice

Durere mare pentru credincioşii ortodocşi din Mitropolia Clujului dar şi pentru întreaga Biserică Ortodoxă. Mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Bartolomeu Anania, a trecut la cele veşnice luni seara, după o grea suferinţă.
Trupul său a fost depus luni seara la catedrala mitropolitană din Cluj, unde mii de credincioşi merg pentru a-şi lua rămas bun de la cel care le-a fost păstor timp de 18 ani.
Slujba de înmormântare a IPS Bartolomeu va avea loc joi, la ora 12.00, în Catedrala mitropolitană din Cluj. “Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia slujba de înmormântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Bartolomeu, care va avea loc joi, la orele 12.00, în Catedrala mitropolitană din Cluj. Împreună cu Întâistătătorul BOR, vor sluji ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi”, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvât al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.
Conform rânduielii Bisericii Ortodoxe, până la alegerea unui nou mitropolit, postul vacant de Mitropolit ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va fi preluat de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel Ciobotea.
„Vineri era liniştit, împăcat. Sunt sigur că a crezut cu toată puterea în cuvântul Domnului Iisus Hristos. Din tinereţe L-a slujit, a fost şi om de cultură, a fost om al lui Dumnezeu. Credem că domnul Iisus îl va aşeza în loc de lumină.Viaţa nu l-a iertat de greutăţi. A rezistat până acum, la cei 90 de ani, a lucrat, a slujit”, a declarat IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Alba Iuliei, unul din apropiaţii mitropolitului.

Viaţa Mitropolitului Bartolomeu Anania

Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, s-a născut în 18 martie 1921 în comuna Glăvile, judeţul Vâlcea. A urmat şcoala primară în satul natal, apoi cursul secundar l-a făcut la Bucureşti. S-a înscris la Seminarul Teologic Central din Bucureşti, ale cărui cursuri le-a urmat în perioada 1933-1941. A frecventat şi cursurile la liceele „Dimitrie Cantemir” şi „Mihai Viteazul”, la cel din urmă luându-şi bacalaureatul.
În anul 1935, minor fiind, s-a înscris în organizaţia “Mănunchiul de prieteni”, organizaţie legionară a tineretului şcolar. În anul 1936 era deja încadrat în “Frăţia de Cruce”, organizaţie superioară celei dintâi.
La 2 februarie 1942 s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, dându-i-se numele de Bartolomeu.
Ajunge apoi student la Facultatea de Medicină şi la Conservatorul de Muzică din Cluj în toamna anului 1944. Aici, ca preşedinte al studenţilor din Centrul Studenţesc „Petru Maior”, a organizat şi condus greva studenţească cu caracter anticomunist, contra guvernului condus de Petru Groza la 6 martie 1946. Din cauza organizării acestei greve a fost exmatriculat de la cele două facultăţi.
Îşi continuă studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Andreiană din Sibiu, obţinând titlul de licenţiat în teologie în 1948.
Deţine până în anul 1958 diferite funcţii: inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc, asistent la catedra Istorie Bisericească Universală la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, decan al Centrului de Îndrumare Misionară şi Socială a Clerului şi Director al Bibliotecii Patriarhale.
În anul 1958 este arestat, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944 şi este condamnat de către Tribunalul Militar Ploieşti la 25 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”.
Şi-a ispăşit pedeapsa în închisoarea de la Aiud la secţia „politici”. În 1964 a fost eliberat, împreună cu alţi deţinuţi politici, în urma unui decret dat de autorităţi de desfiinţare a detenţiei politice.
În anul 1966 a fost trimis de către Biserica Ortotoxă Română în SUA, unde a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române: secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc şi Director al Serviciului „Publicaţii”.
Reîntors în ţară, este pus director al Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, între anii 1976-1982.
În anul 1982 se va retrage la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica scrisului. Operei sale scriitoriceşti, deosebit de bogată, va adăuga una de excepţie: diortosirea şi adnotarea Sfintei Scripturi, după Septuaginta. Această lucrare o va elabora şi desăvârşi după alegerea ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, eveniment ce a avut loc la 21 ianurie 1993, după moartea arhiepiscopului Teofil Herineanu.
În toamna anului 2005, după decesul mitropolitului Antonie Plămădeală, a iniţiat ruperea episcopiilor din nordul şi centrul Ardealului de sub jurisdicţia scaunului mitropolitan de la Sibiu. Pentru combativitatea sa, mulţi l-au poreclit „leul Ardealului”.
În data de 2 martie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat pe arhiepiscopul Bartolomeu la rangul de mitropolit al Mitropoliei Clujui, Albei, Crişanei şi Maramureşului. A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006 de către un sobor de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist.
În 2006, Mitropolitul Bartolomeu Anania a participat la sfinţirea Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh” din Alba Iulia din zona de la Schit.
Deşi era la o vârstă înaintată, la alegerile desfăşurate în data de 12 septembrie 2007, pentru alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după moartea patriarhului Teoctist, a obţinut 66 de voturi în Colegiul Electoral Bisericesc, faţă de 95 de voturi obţinute de mitropolitul Daniel Ciobotea , care astfel a fost ales succesor al Patriarhului Teoctist.
Încă de tânăr s-a afirmat în literatură, făcându-şi debutul în anul 1936 la revista “Vremea”, apoi la revista “Dacia Rediviva”. După ani a colaborat la revistele: “Gazeta Literară”, “Luceafărul”, “Magazin Istoric”, “Ateneu” şi altele.
Din punct de vedere al scrisului duhovnicesc, din multele lucrări amintim “Filele de acatist” , “Acţiunea catolicismului în România interbelică” – penultima lucrare, “Cartea deschisă a Împărăţiei”, o tâlcuire competentă a Sfintei Liturghii izvorâtă din experienţa de bun orator a Înalt Preasfinţiei Saleblicat, şi ultima apariţie – “Memorii” în 2008,în care-şi descrie viaţa în toate etapele ei, articole cu caracter teologic, predici, note şi comentarii.
Vorbind de activitatea sa de dramaturg, trebuie menţionate operele: “Mioriţa”, “Meşterul Manole”, “Du-te vreme, vino, vreme!”, “Păhărelul cu nectar” (fantezie pentru copii), “Steaua Zimbrului” sau “Poeme cu măşti”.
Pentru activitatea sa ecleziastică a fost distins cu: Crucea Patriarhală – Bucureşti, Ordinul Sfântului Mormânt al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel al Patriarhiei Antiohiei.
Începând cu data de 22 noiembrie 2010 a fost Membru de Onoare al Academiei Române.

Cine îi va urma pe scaunul mitropolitan de la Cluj?

Trecerea la cele veşnice a primului mitropolit ortodox din Cluj a deschis şi problema succesiunii în scaunul de ierarh. În acest moment, există trei nume vehiculate. Primul este cel al arhiepiscopului ortodox de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ.
Unele voci susţin că ar fi normal ca IPS Andrei să devină mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, bazându-se pe faptul că Alba Iulia a fost scaun mitropolitan în Evul Mediu, iar unul dintre cei care au susţinut mitropolia ortodoxă a Bălgradului (vechea denumire a Albei Iulii), a fost domnitorul Mihai Viteazu.
Celelalte două variante pentru scaunul mitropolitan de la Cluj ar fi PS Irineu Bistriţeanul şi PS Vasile Someşanul, ambii episcopi vicari ai Clujului.
Alegerea noului mitropolit va fi făcută de către un colegiu electoral, format din membrii Adunării Electorale Arhieparhiale a Vadului, Feleacului şi Clujului, din reprezentanţii în Adunarea Naţională Bisericească ai arhieparhiei de Alba Iulia şi ai celorlalte eparhii sufragante şi din câte doi reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ teologic din cuprinsul Mitropoliei.

Sorin Poparadu
PrintFriendly
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |