left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Spitale mai sarace cu 348 de paturi

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Spitale mai sarace cu 348 de paturi

Mesajde robilix » Vin Mar 25, 2011 10:45 am

Monitorul de Alba - 25 martie 2011

Spitale mai sarace cu 348 de paturi
Autor: Mihaela MORARU

Spitalele din judetul Alba vor ramine cu un numar total de 1915 paturi, cu 348 - adica 15,4% - mai putine decit in prezent. Decizia a fost luata de Ministerul Sanatatii si a fost comunicata ieri, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Judetean Alba, de catre presedintele institutiei Ion Dumitrel si liderul Sanitas Alba, Marius Sepi.

La cererea consilierilor judeteni, presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, le-a prezentat cele mai noi evolutii in privinta reorganizarii spitalelor din judet. “Noi am avut, luni seara, o discutie pe care am cerut-o noi, consiliul judetean, alaturi de colegii de la prefectura, Casa de Asigurari de Sanatate, Directia de Sanatate Publica, conducerile spitalelor din cele trei orase si primarii din respectivele orase. Toti au fost prezenti, plus reprezentantii sindicalistilor (...) Una dintre concluzii a fost ca, in urma aprobarii unor hotariri de consiliu local, sa decida care parte din spatii merg la caminele de batrini si care parte ramin cu destinatia de asistenta medicala. Cele trei spitale ar urma sa devina sectii externe ale Spitalului Judetean Alba (...) Apoi, cu aprobarea CJ Alba se va face o propunere de reorganizare care va fi trimisa la Ministerul Sanatatii. Trebuie sa va spun ca, fata de luni seara, ieri (n.r. - miercuri) a aparut o problema. Numarul de paturi s-a redus la 1.915 si actele normative respective ne spun ca, in numarul acesta de paturi, la nivel de judet, se poate organiza si distribui cum hotarim noi la nivel de judet, respectiv DSP, CAS si administratia locala. Propunerea noastra, pe care am discutat-o impreuna si cu sindicatele si cu reprezentantii administratiei locale, este ca in cadrul acestui numar de paturi sa se dimensioneze corect cite ramin, de exemplu, la Ocna Mures pe fiecare sectie care este viabila, cite paturi ramin la Baia de Aries si cite la Zlatna, urmind sa propunem concret ministerului organizarea. Normal, dupa toate reglementarile aparute nu ar trebui sa fie o problema in a ni se aproba ceea ce cerem noi. Urmeaza ca noi, Consiliul Judetean Alba, in sectiile pe care le luam si le dimensionam, pe partea de punere la punct si de dotare sa facem ceea ce am inceput sa facem deja in spitalul judetean”, a sintetizat Ion Dumitrel situatia actuala si pasii care sint de urmat.


Solutie de compromis


Liderul Sanitas Alba, Marius Sepi, a luat si el cuvintul in fata consilierilor judeteni, pentru a le arata cum s-a ajuns la aceasta solutie de compromis si, mai ales, pentru a le cere sustinerea pentru aceasta varianta.
“Noi avem de ales intre un program hotarit deja la Bucuresti de ministrul sanatatii - de formare a unei retele de azile de batrini, pentru care exista finantare externa - si a nu mai avea nimic in rest. De la a lasa toata populatia din cele trei orase si zonele arondate fara nici un fel de asistenta medicala, pentru ca asta era de fapt propunerea, am tot dezbatut, am luat bob cu bob, cite paturi, cit personal, cita finantare, cu oamenii care se pricep din sistem si am ajuns la o concluzie, prin care sa protejam cele doua deziderate: populatia sa poata sa acceseze in continuare servicii medicale si colegii sa nu isi piarda locurile de munca. Toate calculele astea s-au facut. Problema este ca inca nu avem o garantie suta la suta ca propunerea noastra va sta in picioare. Care este propunerea? Cele trei localitati sa acceseze acest program pentru ca, pina la urma, vin niste bani in judetul nostru, dar la fel de puternic sa ne batem cu totii - si aici eu cred ca ar trebui sa trecem peste orgolii - si sa sustinem aceasta varianta, adica cele trei localitati, bineinteles la dimensiunile care sint reale si eficiente, sa asigure in continuare asistenta medicala pentru populatia de acolo, mai ales ca sint trei zone foarte sarace. Aceasta este varianta pe care inclusiv noi cei de la sindicate, impreuna cu factorii de decizie am convenit. Daca va iesi aceasta varianta, eu va asigur ca putem sa rezolvam si pacientii si personalul. Daca vom asita la tot felul de orgolii va asigur (...) cei de la Bucuresti abia asteapta sa nu fim unitari in asa fel incit sa ne alegem cu spitale inchise”, a declarat Marius Sepi. Acesta nu s-a aratat la fel de optimist ca presedintele CJ Alba in privinta acceptarii acestei variate de catre minister. “Din pacate, eu personal, inca nu simt o garantie ca la Bucuresti cineva va reusi sa il sensibilizeze pe domnul ministru”, a declarat liderul Sanitas Alba.


El a subliniat ca, “dupa ce ca trei ani consecutiv, in fiecare an, judetul Alba a pierdut paturi, miercuri a aparut pe site-ul ministerului un ordin, in urma caruia din 2.263 de paturi, in judetul Alba mai ramin 1.915 paturi bugetate”. El a atras atentia asupra termenului de “bugetate” si a subliniat ca, daca se vor atrage fonduri externe sau daca administratiile locale vor dori sa sustina sistemul sanitar, nu va fi nici o problema in privinta suplimentarii numarului de paturi.

Atentie la “tepe”!
“Stati ca acum continua comasarea. Ministerul vrea in continuare sa comaseze Abrudul cu spitalul judetean, ceea ce este o aberatie, dar incercam sa le dovedim ca nu au dreptate, ci avem noi. Si va mai spun inca un lucru. Au scos pe site lista cu posturile vacante din spitale, din toata tara. In judetul Alba, dintr-o data au aparut 533 de posturi vacante. Stiti ce a uitat sa spuna ministrul? Ca nu sint bugetate. Va rog frumos sa nu cadeti in capcana sa lasati oamenii sa semneze cum ca vor sa fie redistribuiti in Aiud sau unde cred ei ca isi gasesc post, pentru ca este o mare capcana, o teapa. Ar fi ca o demisie. Mi-am dat demisia de la Zlatna ca vreau sa ma mut la Alba. Cind o sa mearga la Alba o sa ia negatie, pentru ca spitalul judetean, chiar daca are pe site nu stiu cite posturi, sint nebugetate”, a tinut sa transmita Marius Sepi.
Adauga comentariu adauga comentariu Trimite unui prieten trimite articolul prin e-mail Versiune printabila versiune printabila
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |