left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Ecologizarea zonei turistice a Aiudului

Aiudul e plin de monumente istorice, multe dintre ele insa nu sunt cunoscute.

Credeţi că autorităţile locale din Aiud ar trebui să se implice financiar în dezvoltarea turismului în zonă?

da
16
100%
nu
0
Niciun vot
 
Voturi totale : 16

Autoritatile ne raspund?...

Mesajde levynagy » Mar Noi 11, 2003 3:26 pm

Da... Astept si eu un raspuns autorizat de la cineva care se ocupa cu asta prin specificul slujbei sale (si e platit pentru asta), desi cred ca nici in felul asta nu vom afla mai multe adevaruri decat cele pe care le stim deja...unii. :roll:
In search for the truth...
Avatar utilizator
levynagy
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 179
Membru din: Mar Noi 19, 2002 2:32 am
Localitate: New York City, NY, USA

Mesajde ioan » Vin Dec 12, 2003 8:25 pm

Repetam si in decembrie intrebarea : este Aiudul un oras poluat?
Noi credem ca avem motive de ingrijorare.
Tacerea, (si) in cazul acesta, nu e de aur .
Avatar utilizator
ioan
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 873
Membru din: Sâm Dec 28, 2002 6:01 pm
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde levynagy » Sâm Dec 13, 2003 1:54 pm

De vreme ce angajatul Primariei pe probleme de ecologie este trimis sa premieze "cea mai frumoasa gradina" din oras, in timp ce el (poate fi si o "ea") gasise numeroase nereguli in administrarea pamanturilor (unele cumparate pe o suma derizorie) sau a constructiilor in Aiud si in imprejurimile sale (sefi mari de institutii poseda terenuri ilegale, cel mai cunoscut caz fiind...in rezervatia Cheilor Aiudului - si nu e vorba de cabana!!!). Lucrurile astea trebuie spuse de catre persoane oficiale pentru a fi rezolvate, pentru ca altfel vom ramane cu faptul de a stii si cu constiinta faptelor altora, in timp ce faptasii dorm linistiti...

Cat despre poluarea Aiudului, hm...nu a fost atat de poluat ca in prezent nici cand se lucra la I.M.A., pe vremuri, la capacitate maxima! Dar persoana care se ocupa de indicele de poluare la fabrica nu este lasata sa-si faca meseria. De ce oare?...
In search for the truth...
Avatar utilizator
levynagy
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 179
Membru din: Mar Noi 19, 2002 2:32 am
Localitate: New York City, NY, USA

Mesajde ioan » Vin Iun 25, 2004 10:44 am

Nu stiu cati dintre voi citesc "paginile aiudene", motiv pentru care am postat aici un articol interesant, despre lumea in care traim, articol scris de dl.Ladislau Lorincz :

Mediul în care traim

In pofida tuturor progreselor tehnicii, si în mileniul trei omul continua sa ramâna dependent de resursele regenerabile ale Pamântului (Terrei) si în primul rând de productivitarea primara, a carei prima etapa este reprezentata de fotosinteza, proces care obtine energia (radianta) din Soare (de la o distanta considerabila, fara cablu, gratuit) si printr-un sir de procese biochimice din substanta anorganica se produc substante organice din care se alimenteaza si se dezvolta toata Biosfera în splendoarea ei.

În mod normal pe un teritoriu dat exista o relatie de interdependenta între toate speciile de vietuitoare care coexista într-un echilibru perfect. Dincolo de indivizii care se asociaza în populatii, de speciile care formeaza regnul animal si cel vegetal, exista o entitate mult mai vasta, un adevarat organism, care este Biosfera- formata din totalitatea organismelor vii- a întregii planete.

Acest fapt de însemnatate fundamentala leaga strâns pe om de ansamblul lumii vii -Biosfera-, din care el nu constituie decât un element, - fara îndoiala un element important-zice el-, este totusi doar o simpla veriga dintr-un ansamblu complex, din care fac parte o multime de componente. Prin urmare omul nu poate iesi de sub tutela Biosferei, fiind un produs al acesteia.

Ecologia este ramura biologiei,(cu alte cuvinte -bucataria Naturii-) care studiaza raporturile reciproce dintre vietuitoare, cât si raporturile acestora cu mediul abiotic (lipsit de viata) în care evolueaza ele, ne învata ca aceste comunitati biologice au o viata proprie si ca ele functioneaza ca entitati bine definite, supuse unor legi care determina evolutia si buna functionare a Biosferei în ansamblu. Cea mai importanta trasatura a acestui complex este echilibrul biologic, care în mod normal functioneaza perfect de sute de milioane de ani. In cazul ca apare o interventie - cum este cea antropica (provocata de om)- acest echilibru se poate perturba, consecintele fiind imprevizibile, daunatoare de obicei.

In Biosfera toate speciile sunt importante din punct de vedere ecologic, au rolul lor bine determinat în functionarea perfecta a sistemului. Numai interesele antropice egocentriste, -de multe ori în necunostinta de cauza- considera unele specii daunatoare. In Biosfera asa ceva nu exista! Multe specii contribuie la limitarea numerica a altor specii, de exemplu pasarile rapitoare limiteaza populatiile de rozatoare, care la rîndul lor dauneaza agriculturii. Alte specii (exemplu buruienile) constituie rezervele genetice ale Biosferei. Toate populatiile de vietuitoare în dinamica lor au o oscilatie numerica, -crestere si descrestere,- în principiu însa ramîn în echilibru în ansamblul lor.

Sa analizam cîteva specii de pasari asa zis -"daunatoare"- si sa luam de ex. ciorile (Familia Corvidelor). de la noi. In ornitofauna zonei noastre sunt prezenti mai multi reprezentanti ai familiei, dintre care întâlnim mai des urmatoarele specii:
1. Cioara de semanatura (Corvus frugilegus frugilegus L.),
2. Cioara griva (Corvus corone cornix L.),
3. Stancuta (Corvus monedula soemmerringii L.).

Sa vedem ce spune ornitologia (ramura biologiei care se ocupa cu studiul pasarilor) despre aceste pasari.

l. Cioara de semanatura este a pasare omnivora, consuma în primul rând insecte si mamifere rozatoare, tot felul de resturi organice, numai în lipsa alimentelor de origine animala (proteine) consuma vegetale. De exemplu, în cadrul unor observatii efectuate la 348 continuturi stomacale la pui de cioara, s-a constatat ca au consumat 4373 insecte, din care 3886 daunatoare în agricultura, 373 neutre, 144 folositoare si în total 750 gr vegetale (boabe de cereale). Vara consumul de insecte ajunge la 100%. Global compozitia hranei cantitative pe tot parcursul anului este urmatoarea: 59.1 % hrana de origina animala, 40.9% de orig. vegetala. Din activitatea de hranire 47% este folositoare, 33.1% este neutra si 19,6% daunatoare agriculturii. Se poate considera ca aceste pasari aduc mai multe foloase omului decît daune.
2. Cioara griva este tot omnivora, meniul ei este variat, se compune din ramasite alimentare aruncate de oameni, mortaciuni, pui de iepuri si fazani, oua de pasari (potarniche, prepelite), melci, insecte, seminte de tot felul inclusiv de cereale. Aceasta specie este neutra, cantitativ 50% foloase si daune-50%, dar calitativ prin consumul de mortaciuni si resturile organice contribuie în mare masura la împiedecarea raspîndirii epidemiilor.
3. Stancuta este o pasare sedentara, traieste în apropierea omului, este omnivora, hrana se aseamana cu cea a ciorii de semanatura, însa consuma mai multe insecte în decursul anului (coropisnite, lacuste, carabusi, gîndacii de colorado, greieri, soareci de cîmp), si consuma toate resturile organice în jurul caselor si gradinilor. Se poate considera ca aduce mai multe foloase decît daune omului.

In populatiile de ciori din jurul localitatii Aiud predomina ciorile de semanatura, apoi urmeaza stancutele si în numar mai mic ciorile grive. Aceste pasari au un rol ecologic bine determinat, mai presus de interesele antropice, marunte. Ele traiesc în colonii mari, acopera un teritoriu vast în cautarea hranei. Dimineata se pot observa stolurile deasupra orasului, cînd pornesc în cautarea hranei si apoi seara când se întorc la locurile de înnoptare. Nu ne putem inagina ce servicii fac ele prin consumul de substante organice si mortaciuni aflate peste tot, nemaivorbind de punctul unde se aduna gunoiul la marginea orasului. Prin aceasta activitae aceste pasari împiedeca raspândirea epidemiilor (!).

Locurile de cuibarit si de înnoptat a acestor pasari au fost distruse dupa revolutia din 1989, prin taierea fara sens a plopilor din Aiud si împrejurimi (!), fapt care a produs o perturbare a echilibrului ecologic, a dinamicii acestor populatii. Nemaivorbind de faptul ca arborii sunt mari producatori de oxigen, si frunzele lor filtreaza aerul atmosferic, ceea ce este foarte important în viata unui oras. In tarile din Uniunea Europeana se duce o lupta apriga pentru salvarea fiecarui arbore. Este nevoie de acordul Comisiei pt. Ocrotirea Naturii (!) în caz ca se taie chiar si un singur arbore!

Multa lume în necunostinta de cauza afirma foarte categoric, ca aceste pasari (ciorile) sunt daunatoare. Fara sa poata da o explicatie logica. (influenta lui Hitschock?) Si de aici pot proveni o serie de greseli privind atitudinea noastra (!) fat? de mediul în care traim si fata de speciile cu care convietuim de fapt, contribuind la alterarea lui. Se iau decizii pripite, de multe ori în necunostiinta de cauza, incompatibile cu normele Europene (!), si etica secolului XXI.

"Fiecare individ are dreptul la viata, cu conditia sa lase si pe altii sa traisca"- zice un aforism vechi chinezesc. Cu problemele echilibrului biologic si ecologic, numai specialistii au menirea sa se ocupe, si asta cu mare precautie. La noi functioneaza în cadrul Academiei de Stiinte -Comisia pentru Ocrotirea Naturii, care coordoneaz? aceste probleme. (Presedintele comisiei este si presedintele Societ?tii Ornitologice Române (1990), academicianul dr. Dan Munteanu). Aceste probleme trec peste granitele politice, privesc interesele Biosferei în totalitatea ei.

Trebuie retinut faptul, ca într-un teritoriu dat, calitatea mediului oglindeste totdeauna calitatea oamenilor care îl locuiesc, nu în ultimul rînd al conduc?torilor. Iar pentru a avea o atitudine corespunzatoare, respect si responsabilitate fata de Natura, fata de aceasta planeta minunata, primul pas este sa învatam sa fim constienti (macar) de inconstienta noastra!

Ladislau Lorincz
biolog
(membru fondator al SOR)
(pagini-aiudene online
PUBLICATIE LUNARA.APARE SUB EGIDA CASEI DE CULTURA "LIVIU REBREANU" AIUD Nr. 4(12) / anul II / serie noua)
Avatar utilizator
ioan
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 873
Membru din: Sâm Dec 28, 2002 6:01 pm
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde ioan » Mie Noi 03, 2004 12:48 am

Dupa catva timp intrebarea (asa ca sa vad cate s-au schimbat):
Este Aiudul un oras poluat?
(Repetam si in decembrie (2003) intrebarea )
Avatar utilizator
ioan
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 873
Membru din: Sâm Dec 28, 2002 6:01 pm
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde claudiu » Sâm Iul 30, 2005 8:49 pm

Comparativ cu celelate orase eu zic ca nu.
"The only thing that ever really frightened me during the war was the U-BOAT peril" -Sir W.Churchill
Avatar utilizator
claudiu
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 464
Membru din: Vin Noi 15, 2002 4:42 pm
Localitate: Cluj Napoca, Romania

Re: Ecologizarea zonei turistice a Aiudului

Mesajde Carina26 » Lun Iul 04, 2011 10:32 pm

Eu cred ca se poate face treaba cu oamenii de acolo...bunicii mei au locuit acolo si erau niste oameni extraordinari! Sper ca autoritatile sa ia masuri cu privire la ecologizarea acestei zone mirifice, trebuie sa se intample asta!
Carina26
Nou venit!!!
Nou venit!!!
 
Mesaje: 2
Membru din: Lun Iul 04, 2011 5:35 pm
Localitate: Strada Ion Minulescu, Bucuresti, Romania

Re: Ecologizarea zonei turistice a Aiudului

Mesajde mctzoana » Mar Mar 20, 2012 11:54 am

Toti ne dorim un oras curat, iar bani de la primarie au fost alocati pentru ecologizare, numai pe hartie, in realitate s-au cheltuit in alte scopuri
mctzoana
Nou venit!!!
Nou venit!!!
 
Mesaje: 2
Membru din: Mar Mar 20, 2012 11:08 am

Anterior

Înapoi la Turismul in Aiud

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |