Seară Inter-Art la New York
În perioada 9-13 septembrie, ICR New York vă invită la cele două vernisaje care vor avea loc la Misiunea Permanentă a României la ONU, în data de 9 septembrie, 2013, de la ora 6 PM și în ziua de 13 septembrie, ora 7 PM la galeria ICR New York, din 200 East 38th Street (colț cu 3rd Avenue.
Cele două vernisaje aduc în spațiul cultural new-yorkez un proiect amplu construit de Fundația Inter-Art de a promova artiștii români de mail-art, alături de artiștii din întreaga lume interesați de acest tip de expresie artistică.
ICR New York este co-organizatorul primului vernisaj, alături de Misiunea Permanentă a României la ONU, care a inițiat și găzduit prima expoziție de mail-art la ONU, în martie 2009.
Expoziția de mail-art, găzduită de ONU, reprezintă un record mondial și o premieră mondială absolută: 322 de artiști din 110 țări de pe toate continentele, au răspuns invitației transmise de Fundația Inter-Art și au trimis lucrări pentru acest proiect pus sub semnul unei generoase solidarizări între națiuni, culturi de pe toate meridianele lumii și problematica mondială legată de prezervarea apei și consolidarea unei civilizații responsabile față de această bogăție naturală, indispensabilă vieții.
Expoziția ”Națiuni-Apă-Culturi/ Nations-Water-Cultures” relaționează proiectele artistice de acțiunile globale. 44 de artiști români participă la această expoziție demnă de Cartea Recordurilor, prezenți cu lucrările lor în catalogul excepțional editat în România de editura Altip, subvenționat de Consiliul Județean de Cultură Alba. În afară de creațiile mail-art ale artiștilor români, catalogul prezintă toate lucrările expuse la Națiunile Unite de toți artiștii care și-au trimis picturile, gravurile, desenele și fotografiile, din 110 țări, incluși în cea mai mare expoziție de mail-art care a existat vreodată, o uriașă simeză transcontinentală.
Al doilea eveniment, ce va avea loc în galeria ICR New York și în sala Auditorium a aceluiași institut, prezintă creația recentă a artistului plastic Ștefan Balog: pictură pe pânză sub titlul ”Alte realități”/ ”Other Realities”, artă grafică ”Abstract dreams” și sculptură ”Three-dimensional surrealism”.
După vernisajul acestei expoziții, publicul va urca la etaj, în sala Auditorium, unde va avea loc un recital de poezie în limba franceză și română, din volumul poetului Ioan Hădărig ”Poemul tăcerii”/”Poeme du silence”, versiunea în limba franceză fiind realizată de doamna Marilena Hădărig. Cartea apărută în condiții excepționale la editura Altip din Aiud însoțește poemele marcate de memorabile metafore vizuale de ilustrațiile de o mare expresivitate, create anume pentru volum de artistul Stefan Balog. Prefața volumului este semnată de Diana Câmpan. Alegerea limbii franceze pentru acest recital nu este întâmplătoare fiind un omagiu adus americanilor născuți în Comunitatea Europeană, ce trăiesc la New York și tuturor institutelor de la New York ce fac parte din marea familie EUNIC. Cu acest prilej, au fost invitate toate aceste institute culturale pentru a se întâlni cu reprezentanții Fundației Inter-Art. Trebuie amintite câteva din expozițiile internaționale inițiate și realizate de această Fundație cu o dinamică intercontinentală. În SUA, sunt de amintit expozițiile de la Woodrow Wilson Center, din 2011, cea de la Kutztown, din 2011, expoziția de la ONU, din 2009. În Franța, Inter-Art a expus la Pole Lardy Vichy. La Maison du Patrimoine, în Chatel Montagne. În luna martie, anul acesta, Inter-Art a avut o mare expoziție la Parlamentul European, la Bruxelles, în Belgia, unde au fost expuse lucrările a 82 de artiști din 52 de țări și creațiile a 16 tineri sub 16 ani din cinci țări. Inter-Art a realizat, în perioada 2006-2013, opt ediții ale unei tabere de creație internaționale, la care au fost prezenți 166 de participanți din 7 țări. Un catalog excepțional însoțește prezența la New York a celor doi reprezentanți Inter-Art, invitați de Institutul Cultural din New York. Acest catalog ne prezintă condiția unor creatori profund legați de obârșii, doritori să medieze prin arta lor un acces al publicului din toată lumea la frumusețea locurilor și a oamenilor din România. Catalogul de mail-art pune în valoare, totodată, patrimoniul natural, arhitectural și cultural al orașului Aiud și județului Alba, prin descrierea cetăților de la Alba Iulia, Sebeș, Câlnic, Râmetea, a mănăstirilor de la Râmet și Sub Piatră, a Munților și peisajelor din lanțul Șureanu și Apuseni, a peșterilor Scărișoara și Poarta lui Ionele.
Recitalul susținut de poetul Ioan Hădărig va avea ca fundal o ilustrație muzicală ce face parte din CD-ul ”Almost Dream” ce însoțește volumul bilingv ”Poemul tăcerii/ Poeme du silence”. Acest CD cuprinde muzică folk compusă de Marius Moga pe versurile scrise de poetul Ioan Hădărig, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Expoziția artistului Ștefan Balog va fi găzduită de Galeria de artă a ICR New York vreme de patru săptămâni.
Scriitoarea Doina Uricariu, directoarea Institutului Cultural din New York, va prezenta acest eveniment cultural ce împletește poezia cu artele plastice (ut pictura poesis) și poezia muzicii cu muzica poeziei. În același timp, publicul va avea un contact direct cu una dintre cele mai dinamice Fundații culturale din România, reprezentate la New York de poetul Ioan Hădărig, Directorul artistic al Fundației Culturale Inter-Art și Ștefan Balog, fondatorul fundației Inter-Art, al Galeriilor Inter-Art și al Muzeului de artă contemporană Inter-Art din Aiud.
Ioan Hădărig este licențiat în sociologie al Universității 1 Decembrie din Alba Iulia, având un master în Literatură și cultură românească în context european. A publicat volumele de versuri ”Iubirea pe o cruce de nisip” (1996), ”Lupta nebunului cu valul” (2002), ”Apocalipsa după Ioan” (2007), ”Trupul amantului ucis” (2008), ”Atingerea singurătății” (2012) și ”Poemul singurătății” (2013). El este directorul Companiei de Teatru Aiud, manager al Centrului Cultural Liviu Rebreanu din Aiud, având o personalitate complexă și o generoasă deschidere spre toate artele și orizontul artistic modern, național și universal.
Ștefan Balog a urmat cursurile Școlii de Arte din Alba-Iulia și ale Universității Americane din București, secția de artă și arhitectură. A studiat gravura cu maestrul Kantor Janos și filosofia artei cu maestrul indian Chiru Chakravarty. A avut expoziții personale numeroase în România și în Ungaria, Egipt, India, Austria, Finlanda. Are lucrări în muzee, galerii și colecții particulare în treizeci de țări.
Marcela Hădărig este licențiată a Facultății de Filologie-istorie a Universității din Timișoara, specialitatea franceză-română. După 1990 are o activitate intensă de traducător din poezia lui Blaga și a poeților români contemporani. A tradus următoarele antologii de poezie: ”Dans la parole, neuf poetes d’Aiud” (1998), publicată la Munchen, ”Des mots batis en silence” (2006) și ”Poemes du silence” (2013).
Friday, September 13th, 2013 / 7 p.m.
Romanian Cultural Institute - New York / Auditorium Hall
200 East 38th Street, NY 10016 (at 3rd Avenue)
A r t e x h i b i t i o n
ŞTEFAN BALOG : Other realities
B o o k p r e s e n t a t i o n
IOAN HĂDĂRIG : Poem of silence
CD Musical project
MELODIS FOLK : Almost dream
http://icrny.org/447-Inter-Art_Evening_in_New_York.html
http://alba24.ro/foto-cea-mai-mare-expo ... 35552.html
http://www.ziarulunirea.ro/foto-cele-ma ... 16307.html
http://www.aiudinfo.ro/institutul-cultu ... -2233.html
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 855&type=1
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 855&type=1