left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Groapa comuna continand 7 schelete reinhumate

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Groapă comună continând 7 schelete reînhumate

Mesajde robilix » Mar Noi 25, 2003 2:16 pm

Unirea - 25 noiembrie 2003

La Penitenciarul Aiud a fost descoperită o
Groapă comună conţinând 7 schelete reînhumate

• Se presupune că oamenii reîngropaţi acolo au murit în condiţii neelucidate, cu mai bine de 50 de ani în urmă

Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Penitenciarului Aiud, magistrat Viorel Comăniţă, ieri dimineaţă s-a descoperit, pe raza teritorial administrativă a închisorii, o groapă comună de dimensiuni 1/1,70 m, în care se aflau mai multe schelete umane. Magistratul Comăniţă ne-a declarat că muncitorii care efectuau lucrări de consolidare a zidului penitenciarului (săpau gropi pentru montarea unor stâlpi de susţinere) au sistat lucrul şi au fost anunţate poliţia, procuratura şi medicina legală. Medicul legist prezent la faţa locului ne-a informat că în groapa comună descoperită lângă zidul penitenciarului se află, după toate probabilităţile, între 4 şi 7 schelete reînhumate (schelete umane care au fost dezgropate din locul în care au fost în­humate iniţial şi îngropate ulterior în groapa comună des­coperită). Deocamdată au fost descoperite 4 cranii umane. Medicul legist a precizat că oasele aparţin unor oameni care au murit de mai bine de 50 de ani, iar pe osatură nu s-au descoperit urme de violenţă.

Demn de menţionat faptul că scheletele (reînhumate) au fost descoperite în zona intersecţiei spre Ciumbrud, destul de departe de celebrul cimitir în care erau îngropaţi deţinuţii decedaţi în perioada instaurării dictaturii comuniste în România, Râpa Robilor. Supoziţia că, pe locul în care a fost descoperită ieri groapa comună, să fi fost - chiar şi acum 50-100 de ani - un cimitir, a fost infirmată de istoricii aiudeni. Potrivit in­formaţiilor pe care le deţinem, în incinta Penitenciarului Aiud, din 1948 încoace, au existat doar trei chilii în care se oficiau slujbe religioase (eventual) pentru cei decedaţi. Cei morţi în închisoare erau înhumaţi în cimitirul Râpa Robilor, de la marginea Aiudului, unde erau aruncate, în gropi comune, trupurile celor care mureau în închisoare, din cauza torturilor şi a condiţiilor inumane de detenţie, în perioada de instaurare a regimului comunist. Nu se ştie numărul lor. Numele lor, nici atât. Se ştie numai că, atunci când se săpa câte un mormânt nou în cimitir, se întâmpla ca lopeţile groparilor să se lovească de osemintele câte unui astfel de nefericit.

Acum, prin strădania foştilor deţinuţi politici, Râpa Robilor este străjuită de un impresionant monument acoperit cu marmură albă, numit "Calvarul Aiudului". Pereţii interiori ai monumentului sunt tapetaţi cu numele - câte se cunosc - ale celor ucişi în detenţie, în timp ce la baza monumentului se găseşte un osuar, în care sunt depozitate osemintele, pe măsură ce sunt recuperate din fostele gropi comune. Fără a ne lansa în alte supoziţii, vă reamintim că Penitenciarul Aiud a fost construit acum 207 ani, de Maria Tereza.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Florin ROMAN
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde arty fact » Mar Noi 25, 2003 5:37 pm

Un articol interesant, insa stirea fierbinte nu se potriveste cumva cu detaliul istoric care vrea sa-i adauge piper: concluzia cu Maria Tereza ne indeparteaza cu gandul de la o posibila crima neelucidata inca la faptul ca - o, bine macar ca s-a construit mamutul de Calvaria, un alt monument istoric aiudean. Daca s-ar ajunge vreodata la decizia de a se darama si penitenciarul, marturie atat de neplacuta a ceea ce a fost Aiudul, parca vad ca s-ar gasi fani pt care o cladire construita de Maria Tereza e mai importanta decat faptul ca uitarea e un leac si constructia a ceva mai util ar aduce si ceva lumina, chiar si sufletelor sacrificate acolo (si care nu cred ca ar fi incantate sa se continue istoria unei puscarii, aducatoare mereu de chin si frustrari...). :(
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde JustAngel » Mar Noi 25, 2003 10:19 pm

Impuscati mesagerul!
Ca de obicei Arty nu atingi fondul problemei. Era un articol despre niste morti fara nume, care nu se stie cum au ajuns acolo. Atat. Crezi ca se va darama Penitenciarul Aiud? Esti naiva. Cei care sunt acolo o merita. Stiu ei de ce. Cei care au fost acum 50-60 de ani sunt martiri. Nu au fost de acord cu comunistii. Asta este viata. Au avut principii.
Avatar utilizator
JustAngel
Moderator - aiudeni in strainatate
Moderator - aiudeni in strainatate
 
Mesaje: 245
Membru din: Sâm Mar 29, 2003 3:11 pm
Localitate: Vancouver, Canada

Mesajde arty fact » Vin Noi 28, 2003 3:48 pm

Daca cineva a tins deja o latura a problemei, eu incerc sa cercetez ceea ce nu s-a scris, etc. La fel faci si tu, Angel, completezi ceea ce nu a scris reporterul sau eu. Asta reprezinta un dialog si cam lipseste pe Aiudonline, ceea ce inseamna ca e bine ca fiecare sa abordeze partial si sa lase si altuia ceva de remarcat. ;-)
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania


Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |