left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Balada romanului-robot

Articole care au aparut despre Aiud, despre aiudeni.

Balada românului-robot

Mesajde robilix » Sâm Apr 17, 2004 1:02 am

Aiudeanul - nr. 5, aprilie 2004

Balada românului-robot

Balada populară “Miorita” este consacrată ca o capodoperă fundamentală a folclorului românesc. Toată lumea cunoaşte continutul baladei care tratează tema mortii văzută ca o nuntă cosmică, o contopire cu elementele naturii. Ciobănaşul moldovean află că “cel ungurean şi cu cel vrâncean” vor să îl omoare şi îşi acceptă senin soarta ca pe un dat al Firii. Povestea este simplă şi impresionează prin atitudinea senină a flăcăului nostru fată de moarte. De-a lungul anilor de şcoală, “Miorita” apare obsedant în manualele de literatură, atribuirea unor noi sensuri crescând progresiv în intensitate.

De fapt, la o cercetare mai atentă a baladei, se observă cu uşurintă un mesaj criptic, ascuns, care trimite pulsatii negative către Creierul românesc. Metodologia şcolară de sorginte comunistă a adoptat cu uşurintă această operă literară, întrucât servea intereselor regimului dictatorial pe plan national. Prin reluarea la nesfârşit a studiului acestei balade, s-a continuat perversa şi lugubra operă începută la Piteşti: spălarea creierelor. “Miorita” induce ideea supunerii în fata sortii, indiferent de ceea ce îti rezervă aceasta, indiferent de capacitatea umană de a evita Răul. Din punct de vedere psihologic, încă de pe băncile şcolii, se urmăreşte transformarea românilor în ciobănaşul mioritic, marcat de laşitate, lipsă de protest ori de instinct de supravietuire. Să ne lovească cine ne-o lovi, să ne batjocorească cine ne-o batjocori, să ne scuipe cine ne-o scuipa, că noi stăm umili cu botul pe labe şi acceptăm mizeriile fără a opune rezistentă. Fatalişti, considerăm că îndeplinim, asemenea lui Hristos, al cărui model încercăm să-l urmăm, un sacrificiu. Problema este că noi nu putem salva lumea, deci sacrificiul românesc nu-şi află obiectul. Pentru ce se sacrifică românul-câine, românul-robot? Căci, de tras, trage la jugul sărăciei până când îi pleznesc venele şi moare la fel de sărac cum a trăit…

Singura concluzie pertinentă este aceea că românului i-a intrat în reflex să fie, asemenea ciobănaşului mioritic, o victimă. Românul de azi este un prefabricat căruia îi curg balele după o viată decentă, care îşi simte arestul în câine, dar care nu face nimic să-şi schimbe soarta. Cuşca şi lantul i-au devenit suficiente. În sine, este măcinat de valul nemultumirilor, dar, schelălăitul mut nu rupe lantul.

Românului-robot nu i se dă voie să-şi uite postura de altruist fără obiect. Turistul român cazat la Hotel Miorita nu uită, românul care ia cina la Restaurantul Miorita nu uită, cel care se relaxează cu prietenii pe o terasă savurând cognacul Miorita nu uită, cel care intră în Banca Miorita la fel şi exemplele mai pot continua. Miorita este parazitul care tronează confortabil organismul românesc. Rezultatul reiterării permanente a sacrificiului fără cauză? Umilintă, neputintă, mizerie şi frustrare. Cu supunere. La infinit.
Redactor-şef, Ada Tocaciu
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde ganganga » Lun Apr 26, 2004 11:00 pm

Ca bine graieste acest eseu-pamflet!
Dur, dar perfect adevarat.
Mi-a palcut in speta fraza:
Căci, de tras, trage la jugul sărăciei până când îi pleznesc venele şi moare la fel de sărac cum a trăit…
si sintagma:
altruist fără obiect

Trebuie fratilor sa ne transformam putin, sa ne luam in maini destinul si sa sucim acum ori niciodata gatul mioarei(placiditatii) care ne caracterizeaza.
E greu sa schimbi o mentalitate peste noapte...
...dar, daca asta nu se poate implini, daca miturile sunt definitorii, sa ne gandim mai bine la prelucrarea acestui mit, care indeamna la actiune-Baltagul lui M. Sadoveanu.Sa alegem mitul tarancii din munte, femeie pragmatica, energica si care se lupta cu nebuloasele si vrea ceva concret, clar, net.sa punem deci punctul pe i :!:
caut un drum intre naivitatea de a iubi totul si nenorocirea de a nu iubi nimic...
ganganga
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 168
Membru din: Joi Feb 20, 2003 6:07 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde Daria » Mar Mai 11, 2004 1:07 am

Revin la domnul Farkas, care ne-a explicat putin altfel "Miorita". Ciobanul nostru moldovean isi face doar un fel de testament in aceasta balada: "Si de-o fi sa mor"...Nu stim insa daca el va lupta sau nu, daca isi doreste sa moara, daca se resemneaza. Stim doar ca de va fi sa moara vrea sa fie ingropat in sanul naturii, "in dosul stanii". Domnul Farkas ne spunea ca balada se termina de fapt inainte de a incepe (intriga).
Daria
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 10
Membru din: Lun Mai 10, 2004 11:36 pm
Localitate: Calgary, Canada

Mesajde ganganga » Mar Mai 11, 2004 1:33 am

Draga Daria, astea sunt informatii culese din orele de romana, care au ca obiect de discutie lucruri plasmuite/nascocite( in acest caz ,de autorul popular), dar AICI accentul e pus putin altfel, e pus pe situatia REALA dintr-o ROMANIE care nu mai trebuie sa il puna in fata pe DACA, asta daca vrea sa mai existe...Daca te situeaza in POSIBIL, nu in REAL!!!!
caut un drum intre naivitatea de a iubi totul si nenorocirea de a nu iubi nimic...
ganganga
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 168
Membru din: Joi Feb 20, 2003 6:07 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde Daria » Mar Mai 11, 2004 5:23 am

Asa o fi, cum spui, dar atunci nu mai vad paralela cu "Miorita". Punem cam prea multe pacate pe seama bietului cioban moldovean, poate ca el e mai luptator decat cetateanul roman de rand, asa ca sa nu-l folosim drept emblema.
Daria
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 10
Membru din: Lun Mai 10, 2004 11:36 pm
Localitate: Calgary, Canada

Mesajde ganganga » Mar Mai 18, 2004 2:02 pm

Miorita si autorul popular cu ale lor, cu vremurile lor...situatia actuala ne cam jeneaza, ne cam face sa rosim( de efort din cauza muncii sustinute si rau platite-cand suntem in tara, si de jena - cand suntem in afara ei).Nu-i asa Daria?
Oricum am pune-o...literar sau ba...Romania e cam in fundul putului...mai vezi ici colo oameni cu initiativa, cu curaj, cu idei moderne, care vor sa urneasca romanimea...dar romanimea...ia-o de unde nu-i :roll: ...ca-i raspandita peste tot...(poate ca si asta parte are foloasele ei-nu zic nu :!: ).Chiar departe, suntem tot "de-ai casei", avem ceva al nostru.Suntem demni, orice am spune. Demni dar sub vremi.
caut un drum intre naivitatea de a iubi totul si nenorocirea de a nu iubi nimic...
ganganga
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 168
Membru din: Joi Feb 20, 2003 6:07 am
Localitate: Aiud, Romania


Înapoi la Articole, publicatii, ziare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |