left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

"Blitzkrieg" american in Irak: Soc si teama

Situatia Romaniei in general, politica, social, evenimente curente din Romania.

"Blitzkrieg" american in Irak: Soc si teama

Mesajde robilix » Sâm Feb 15, 2003 5:16 pm

Am primit un articol interesant pe email.

---------------------------------------------------------------------------------

"Blitzkrieg" american in Irak: "Soc si teama"


Planul "Rapid Dominance"

"Rapid Dominance" este denumirea codificata a planului american de invadare a Irakului. Washingtonul are in vedere pentru noul conflict militar din Golful Persic recurgerea la un "blitzkrieg" - "razboi fulger" - asemanator celui utilizat in 1939 de Germania la ocuparea Poloniei. Un "blitzkrieg" care sa limiteze cat mai mult pierderile americane, ca si eventualele proteste internationale contra razboiului. "Blitzkriegul" american tine seama de "lectia japoneza": efectul bombelor nucleare de la Hiroshima si Nagasaki, din 1945. Pana la lansarea bombelor, japonezii erau gata de orice sacrificiu pentru razboi. Dupa exploziile nucleare, efectul lor psihologic a fost atat de devastator, incat Japonia s-a predat imediat si neconditonat Statelor Unite. Acest efect este urmarit acum si in Irak. Pentagonul va lansa contra Irakului "bombardamente de saturatie" de o asemenea amploare, incat numarul de rachete care vor lovi tintele irakiene - intr-o singura zi - va depasi numarul total de rachete lansate de americani in intreg razboiul din Golf, timp de 40 de zile. Organizatia Mondiala a Sanatatii ("World Health Organization") avertizeaza ca atacurile pregatite de Statele Unite vor produce cel putin o jumatate de milion de victime printre civilii din Irak. Mai mult, la sfarsitul lunii ianuarie 2003 surse din Pentagon au facut cunoscut ca Statele Unite iau in considerare utilizarea in Irak a "mijloacelor de distrugere in masa" si ca exista o "posibilitate reala" ca Administratia Bush sa recurga la arme nucleare, daca fortele americane se vor confrunta cu "dificultati serioase" in razboiul din Irak. Consideratiile militare nu pot explica, desigur, violenta atacului de tip "blitzkrieg" pregatit de Statele Unite. Acest plan de razboi - conceput inca din 1996, pe vremea Administratiei Clinton - are si scopuri politice bine definite. Planul militar urmareste sa terorizeze si sa demoralizeze populatia Irakului - la fel ca Japonia, in 1945 -. dar si sa transmita un "mesaj de violenta" si intimidare lumii intregi. Planul militar american este in contradictie, totodata, cu legile internationale privind crimele de razboi, legi adoptate la sfarsitul ultimei conflagratii mondiale, pe care americanii s-au angajat sa le respecte. Nu este intamplator, in acest context, faptul ca Statele Unite s-au impotrivit cu inversunare constituirii Curtii Penale Internationale. Planul militar american din Irak a fost dezvaluit datorita scurgerii de informatii catre mass-media in contextul luptelor interne din sanul Administratiei Bush, privind conducerea razboiului.Planul "Dominatia rapida" - sub deviza "Soc si teama" - prevede lansarea a 400 de rachete de croaziera zilnic, in Irak

Canalul CBS a dezvaluit, la sfarsitul lunii ianuarie, ca invazia americana in Irak va incepe cu lansarea a cate 300-400 de rachete de croaziera pe zi, de pe avioanele si navele de razboi americane. Cu o asemenea rata de lovire - o racheta la fiecare 5 minute - se spera anihilarea si distrugerea - inca din primele 48 de ore - a comunicatiilor, soselelor, podurilor, cladirilor guvernamentale, surselor de electricitate si apa, ca si a altor elemente esentiale de infrastructura. Circa 6000 de sateliti americani au fost reorientati catre Golf pentru a executa dirijarea rachetelor, a caror precizie va fi in felul acesta maximalizata. In primul razboi din Golf, in 1991, asa-numitele "bombe inteligente" ale Pentagonului au provocat zeci de morti printre civilii din Irak. Oficiali ai Pentagonului au recunoscut ca acum, in 2003, "bombardamentele de saturatie" americane vor atinge un "nivel de intensitate" nemaiintalnit in istoria recenta. "Va fi ceva fara precedent", a comentat un oficial al Pentagonului invitat de canalul CBS. "Cred ca nu va mai exista nici un loc sigur in Bagdad", a marturisit oficialul CBS-ului. Planul militar american - codificat "Rapid Dominance" ("Dominatie rapida") - este bazat pe un concept preluat dintr-un raport al lui "National Defence University" a Pentagonului din 1996 (Administratia Clinton). Raportul precede 11 septembrie 2001 sau "dezarmarea Irakului" din 2002, fiind insusit de Pentagon inca de acum sapte ani! Conceptul poarta deviza "Shock and Awe" ("Soc si teama"), pentru ca are drept obiectiv "dominarea rapida" psihologica si intimidarea masiva a adversarului, precum si a lumii intregi, in fata reactiei armate a Statelor Unite. Vorbind la CBS, Harlan Ullman - unul din autorii planului - a facut, in repetate randuri, paralele cu Hiroshima si Nagasaki. Conform lui Ullman, "Rapid Dominance" urmareste ca, "in doua pana la cinci zile", populatia Irakului sa fie "fizic, emotional si psihologic complet epuizata". Ulmann a mai declarat ca "acest efect simultan, la fel ca si bomba atomica de la Hiroshima, nu ne va mai lua zile sau saptamani, ci doar cateva minute."

Raportul din 1996 - sursa de inspiratie pentru actuala "Rapid Dominance" - stabilea: "Obiectivul-cheie al "Dominatiei Rapide" este sa impuna un grad covarsitor de "soc si teama" impotriva unui adversar care urmeaza sa fie anihilat. In termeni practici, "Dominatie Rapida" va duce la preluarea controlului zonei si la paralizarea adversarului, incat acesta va fi incapabil de orice riposta. Adversarul va deveni total incapabil de rezistenta, si astfel vulnerabil la actiunile noastre." Raportul din 1996 - actualizat acum - mai prevedea: "Teoretic, magnitudinea lui "Soc si teama", din planul "Dominatie Rapida", incearca sa impuna un echivalent non-nuclear la impactul psihologic provocat asupra japonezilor de bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki. Japonezii erau pregatiti atunci sa reziste, fie si prin suicid, pana cand bombele noastre atomice au fost utilizate. Impactul devastator al acestor mijloace de distrugere in masa a fost suficient sa transforme mentalitatea japonezilor de rand si sa ne aduca controlul total, prin soc si teama." Interesant este si urmatorul paragraf al Raportului din 1996, care accentua faptul ca "mijloacele nucleare nu pot fi evitate, in acest context. Asistentul secretarului general al ONU, Denis Halliday - care a condus programul Natiunilor Unite "Petrol pentru hrana" din Irak, in anii 1997-1998 -, a acuzat SUA si partenerul sau, Marea Britanie, ca planuiesc de fapt "sa anihileze societatea irakiana si sa provoace o catastrofa care va fi cu atat mai mare daca se vor utiliza si mijloace nucleare."

Un grup de 100 de profesori de drept din Statele Unite l-au avertizat pe presedintele Bush, printr-o scrisoare, ca oficialii administratiei sale pot fi urmariti in Justitie pentru crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid - daca planurile de razboi din Irak vor fi duse la indeplinire. Scrisoarea profesorilor americani subliniaza ca - in ciuda refuzului SUA de a ratifica tratatul prin care s-a infiintat Curtea Penala Internationala - "oficiali ai Statelor Unite, implicati in comiterea anumitor crime internationale, pot fi facuti responsabili de ele, in virtutea principiilor Jurisdictiei Universale si a Legii crimelor de razboi". Nu este lipsit de importanta ca Departamentul de Stat a cerut imperativ tuturor cetatenilor americani, rezidenti in alte tari, sa revina neintarziat in tara in caz de "tulburari politice" sau "atacuri teroriste". Semn ca Departamentul de Stat se teme de agresiuni contra cetatenilor americani in intreaga lume in cazul dezlantuirii razboiului din Irak si a aplicarii planului "Dominatie rapida", cu toate implicatiile sale."Nuclear Posture Review", noua doctrina nucleara a SUA, planifica lovituri atomice contra tarilor din "Axa raului"

Inca de la inceputul lui 2002, presedintele Bush a cerut militarilor americani sa se pregateasca pentru utilizarea armei atomice in viitoarele razboaie, dupa cum a dezvaluit presa din Statele Unite la inceputul lunii martie 2002. Pentagonul a primit dispozitie de la Bush sa dezvolte planuri pentru atacuri nucleare impotriva a sapte state, considerate drept "axa a raului", sau pericole potentiale. Printre acestea se numarau Irakul, Iranul, Coreea de Nord, Libia, Siria, ba chiar Rusia si China, puteri nucleare la randul lor. La 8 ianuarie 2002, noua doctrina nucleara a SUA - intitulata "Nuclear Posture Review" ("Revizuirea atitudinii nucleare") - a fost inaintata Congresului. La 9 martie 2002, fostul ofiter de informatii al US Army si comentator militar William Arkin a prezentat Raportul in "Los Angeles Times". O zi mai tarziu, pe 10 martie 2002, si "New York Times" obtinea si publica Raportul. Potrivit Raportului, Pentagonul trebuie sa fie pregatit in orice moment sa intervina nuclear in conflictul arabo-israelian, intr-un eventual razboi intre China si Taiwan si in cazul unei agresiuni a Coreei de Nord contra Coreei de Sud. Raportul mai solicita o interventie nucleara americana impotriva Irakului, in cazul cand aceasta tara agreseaza Israelul sau alta tara vecina. Se specifica "utilizarea armei nucleare contra Irakului", daca in cursul viitoarei invazii americane Bagdadul lanseaza - ca in razboiul din 1991 - rachete Scud contra Israelului. Limbajul raportului socheaza, pentru ca se vorbeste deschis de "utilizarea" de catre Statele Unite a armei nucleare in conflicte militare, si nu doar de "posedarea" acestei arme. Astfel, se precizeaza: "Opozitia pentru atacuri nucleare poate varia ca intensitate, scop si obiectiv complementar altor capacitati militare." "Air Force", stabileste Raportul, urmeaza sa-si modifice rachetele cu raza lunga si avionul F-35, pentru a putea utiliza focoase nucleare. "US Special Force" va servi la identificarea obiectivelor de bombardament atomic, la fel ca pentru bombardamentele conventionale. In opinia lui Joseph Cirincione, de la "Carnegie Endowment for International Peace": "Raportul promoveaza utilizarea armei atomice ca mijloc de a purta un razboi, mai degraba decat de a-l descuraja."

Doctrina nucleara anterioara a americanilor, precizata de presedintele Reagan in "Mutual Assured Destruction" (MAD, "Asigurarea distrugerii mutuale") din 1981, isi propunea doar asigurarea supravietuirii Statelor Unite, dupa un "schimb de lovituri nucleare" cu URSS, si mentinerea unui numar de arme nucleare "intacte", care sa asigure dominatia SUA intr-o lume care trecuse prin apocalipsa nucleara. In mod limpede, o doctrina "defensiva". Noua doctrina nucleara americana a presedintelui Bush stipuleaza, de la inceput, faptul ca Statele Unite pot recurge la "prima lovitura", intr-o serie de conflicte regionale. Se pare ca presedintele Clinton a fost cel care a initiat "revizuirea" atitudinii nucleare americane, in 1994, iar Raportul - care a ramas secret - a fost gata in 1997. Mass-media americane - desi nu au publicat acel document - sustin ca pentru prima data se folosea un "limbaj care autoriza folosirea rachetelor si bombelor nucleare americane din Rusia pana in China, in Coreea de Nord si in mai multe tari din Orientul Mijlociu". Noua doctrina nucleara americana explica si de ce s-au retras, in mod unilateral, SUA din Tratatul de Non-Proliferare Nucleara in cursul anului 2002: Statele Unite se pregatesc sa loveasca nuclear tarile mentionate, conform lui "Nuclear Posture Review", noua doctrina atomica americana."Theater Nuclear Planning" si "StratCom" au pregatit "optiunea nucleara" din Irak

Socul provocat de dezvaluirile lui William Arkin din "Los Angeles Time" (9 martie 2002) este usor de inteles: pentru prima data dupa Hiroshima si Nagasaki, Statele Unite - prin strategia expusa -in "Nuclear Posture Review" - declara deschis lumii ca mijloacele nucleare constituie o "arma practica de razboi" si nu doar una de "descurajare", ca pana acum. Diferenta este enorma, si marcheaza inaugurarea unei noi ere nucleare, in care racheta atomica va fi folosita in razboi ca oricare alt mijloc de distrugere in masa. Guvernul Statelor Unite a acceptat, prin acest document, si faptul ca sapte state sunt tinte potentiale pentru un atac nuclear american. Noua doctrina nucleara a Pentagonului impune, desigur, statelor aflate pe "lista neagra" (sau nucleara) o restructurare rapida in domeniul apararii nucleare. Orice contra-masuri vor lua aceste state, ele vor fi prezentate drept actiuni dictate de noua strategie nucleara inaugurata de Administratia Bush. Prima aplicare a acestei noi strategii in domeniul armelor nucleare este Irakul. La 26 ianuarie 2003, acelasi fost ofiter de informatii si actual comentator militar, William Arkin, dezvaluia in "Los Angeles Times" un document - "Theater Nuclear Planning" ("Planificarea scenei nucleare") - care expunea, amanuntit, "optiunile" si "tintele" din Irak pentru un "masiv atac nuclear american". Planificarea "scenei nucleare" irakiene avea la baza considerentul ca facilitatile militare de distrugere in masa ale lui Saddam Hussein sunt adanc ingropate sub pamant - in arii intens populate la suprafata -, iar inspectiile ONU nu vor ajunge niciodata acolo. Documentatia prezentata de William Arkin in "Los Angeles Times" din 26 ianuarie 2003 stabilea ca Statele Unite vor recurge la armele nucleare si in cazul in care invazia va aduce la "pierderi mari" sau daca trupele americane - intr-un fel sau altul - se vor "impotmoli" in Irak. Intr-un document secret al Pentagonului semnat de secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, la sfarsitul anului 2002, se specifica faptul ca SUA pot folosi armele nucleare in Irak si "in eventualitatea unor evolutii militare surprinzatoare". Strategia americana in Irak amalgameaza, cu subtilitate, optiunea nucleara alaturi de alte optiuni militare: "forte speciale", "operatiuni acoperite", "cyberwar", "dezinformare strategica", "razboi psihologic" etc. Mai mult: la 11 decembrie 2002, Donald Rumsfeld a trimis un memorandum presedintelui Bush, solicitand extinderea autoritatii amiralului James O. Ellis Jr. - comandantul "StratCom" ("Comandamentul Strategic"), cu sediul in Omaha (Nebraska) - asupra tuturor "optiunilor strategice" ale Statelor Unite, deci si autoritate asupra focoaselor nucleare. La inceputul lui ianuarie 2003 presedintele Bush a aprobat memorandumul lui Rumsfeld fara alte discutii la Pentagon, in Congres sau dezbateri publice.

Casa Alba a refuzat orice comentariu asupra documentelor prezentate de William Arkin in "Los Angeles Times" din 26 ianuarie 2003. Seful de personal al Casei Albe, Andrew Card, s-a multumit sa remarce: "Statele Unite isi rezerva dreptul de a se apara si de a-si apara aliatii, prin indiferent ce mijloace."Consecinte primejdioase: "razboaiele nucleare trase la indigo"

Retorica presedintelui Bush a dat multor americani impresia ca Saddam Hussein ar poseda, la randul sau, arme nucleare. Conform insa lui "New York Times" din 25 septembrie 2002, serviciile secrete britanice au "infirmat" aceasta ipoteza. Astfel, inca de la 24 septembrie 2002 serviciile britanice au adresat premierului Tony Blair un raport secret legat de embargoul contra Irakului, in care se afirma ca sanctiunile internationale "au impiedicat importul de bunuri, cruciale pentru productia de materiale fisionabile, printre care si uraniu imbogatit, necesar armelor nucleare." (NY, 25 sept. 2002) Acelasi verdict da si "International Institute for Strategic Studies" - cu sediul la Londra - care, la 9 septembrie 2002, scria intr-un "dosar" consacrat acestei probleme: "Irakul nu poseda facilitati pentru productia de material fisionabil, in masura sa creeze arme nucleare. Va dura probabil mai multi ani, va necesita asistenta straina, pentru a-si construi facilitati, in masura sa produca material fisionabil." Daca presedintele Clinton avea o strategie nucleara care oprea cel putin Statele Unite de a folosi ele "primele" armele nucleare impotriva unor tari "non-nucleare" - pentru a stimula astfel non-proliferarea - strategia presedintelui Bush permite acum Statelor Unite sa utilizeze "primele" armele nucleare, chiar impotriva unor state "non-nucleare". Astfel ca intreaga retorica a presedintelui Bush risca sa ramana la argumentul, invocat cu inocenta de Bush despre Saddam: "Este tipul care a incercat sa-l omoare pe tata!" Dar folosirea armelor nucleare in Irak va avea si o consecinta neasteptata, foarte putin luata acum in calcul: va deveni un precedent, bun de invocat pentru alte puteri care au probleme asemanatoare. Va conduce, altfel spus, la razboaie nucleare "la indigo". Rusia are probleme cu cecenii din trecatoarea Pankisi (Georgia). In cazul unei invazii rusesti in Pankisi si a blocarii trupelor ruse prinse in cursa in trecatoare, cine va mai garanta ca rusii nu vor utiliza armele nucleare contra cecenilor refugiati in Georgia, daca americanii vor ataca nuclear Irakul? La fel ceva mai est, in Kasmir. Cine va garanta, de pilda, ca India nu va utiliza armele nucleare contra islamistilor pakistanezi din Kasmir? Cu replica nucleara din partea Pakistanului. Sau China contra gruparilor nationaliste din Tibet ori contra Taiwanului? O adevarata "cutie a Pandorei" s-ar putea deschide in lume, de indata ce Statele Unite vor ataca - in martie a.c. - nuclear Irakul, intr-un "blitzkrieg" atomic deschis amanuntit in "Theater Nuclear Planning".

Vladimir ALEXE
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde arty fact » Mar Feb 18, 2003 1:23 pm

Putin prea lung articolul... l-am citit "pe sarite".Imi dau seama ca am avut dreptate sa suspectez ca actiunea lui Bush e si vendetta personala (scrie si in articol, cum ca Bush a exclamat - "A vrut sa-l omoare pe tata!"- sau ceva de felul asta...)Exista romani in Helsinki care au participat la proteste contra razboiului. Nu ma pot lauda ca am participat si eu, nu am aflat decat tarziu de manifestatii...


arty fact, febr.2003
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde levynagy » Mar Feb 18, 2003 5:07 pm

E groaznic ce se întâmplă...în spatele uşilor oficiale! :evil:

Am citit întreg articolul de mai sus: e foarte bun, deşi e scris puţin "a la Pavel Corut" (din ale cărui cărţi nu am putut citi niciodată mai mult de o pagină!), cu intenţia de a şoca auditoriul. Oricum, lucrurile declarate acolo se puteau bănui, dacă posezi un pic de intuiţie. 8)

"America" a fost, de secole, visul unei omeniri aflate în derivă, începând cu Cristofor Columb şi evreii sfârşitului de secol XV, exilaţi din Spania şi refugiaţi pe corăbiile sale... Un vis care poate oricând să devină un coşmar. Putem spune, atunci, că "America" este începutul şi sfârşitul civilizaţiei. :idea:

De câte ori - mă face mass-media să - mă gândesc la razboi, îmi vine să ascult MOBY şi "Why Does My Heart Feel So Bad?"... De ce oare? :cry: :roll:
Ultima oară modificat de levynagy pe Dum Dec 14, 2003 10:18 pm, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
levynagy
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 179
Membru din: Mar Noi 19, 2002 2:32 am
Localitate: New York City, NY, USA

Mesajde arty fact » Mar Feb 18, 2003 8:31 pm

Stii ce ai in comun cu Moby? Amandoi ati terminat filosofia...:-)arty fact, febr.2003
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde arty fact » Mar Mar 18, 2003 10:28 pm

Si uite asa, maine poimaine incepe sfarsitul pt saracii oameni (irakieni sau nu, dar cei direct implicati in razboi).Este absolut tragic .


arty fact, martie 2003
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde robilix » Mie Mar 19, 2003 12:08 am

tocmai s-au terminat stirile la tv
da, ... incepe dupa cum pare destul de curand

daca tot incepe cred ca mai putem spera doar sa nu tina mult.

ai vazut rezultatele votului pe saptamana asta? e primul vot in care se voteaza la toate 3 raspunsurile mai intens si nu exista unul majoritar.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde ioan » Mie Mar 19, 2003 9:06 am

Cine este autorul articolului, dl. Vladimir Alexe? Cand a fost scris? Unde a fost publicat?
Avatar utilizator
ioan
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 880
Membru din: Sâm Dec 28, 2002 6:01 pm
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde arty fact » Dum Dec 14, 2003 9:25 pm

Ei sa fie! Tocmai am vazut pe yahoo o stire cum ca Saddam a fost capturat. E aratata ce-i drept o imagine foarte barboasa si imbatranita a ceea ce presupun americanii ca e Saddam si se speculeaza ca va fi judecat in Bagdad, primind sute de pedepse cu moartea pt ceea ce a facut irakienilor. In plus, americanii radiaza. Pt Bush e un atu in alegeri, insa exista fosti fani ai dictatorului care si in prezent lupta (exploziile teroriste fiind un exemplu). Credeti ca e adevarat? Sau conteaza modul in care va muri Saddam: judecat sau nu?
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde sabu » Dum Dec 14, 2003 10:29 pm

am vazut stirea pe realitatea tv pe la ora 15 .. l-am vazut .. semana chiar barbos cum arata . acum urmeaza procesul . daca saddam moare pana la proces inseamna ca cel de la tv nu era adevaratul sadam :) oricum cine a furnizat informatia autoritatilor e un om bogat acum . 25 de milioana de dolari va avea in cont ...
i dont like mondays
Avatar utilizator
sabu
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 521
Membru din: Mie Noi 20, 2002 7:19 pm
Localitate: cluj napoca

Mesajde arty fact » Lun Dec 15, 2003 11:28 pm

Se zice ca testul ADN demonstreaza clar ca e Saddam, insa cum zici tu, in ziua de azi, adevarul poate fi doar o alta poveste :!: (o idee pe care o dezvolt momentan intr-o proza scurta). Vazusem de dimineata imagini prin ziare- un Saddam cu gura cascata, pt ca nenea doctorul sa verifice daca e suficient de sanatos pt a fi torturat si executat probabil mai tarziu! ;-) Un fior rece iti trece pe sira spinarii... ziaristii astia stiu sa arate cele mai inutile si nasoale posturi. De parca daca vedem o limba alba si deshidratata il vom acuza si mai mult de animalitate pe Saddam! Gata cu zeul razboinic imbracat in uniforma mereu impecabila! In schimb vom judeca un mos cu barba si ne vom mira cum a reusit el atata timp sa nenoroceasca atatia oameni... la fel cum priveam pozele, documentarul despre sotii Ceausescu. Cu cat erau mai incoltiti si mai fragili, cu atat ni se pareau mai bestiali (si aci nu ma refer la bestial ca "misto" sau "beton" :twisted:) ... :roll:
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde robilix » Mar Dec 16, 2003 11:29 am

Cum a fost prins Saddam

Jacqueline Prager
Evenimentul Zilei
Marti, 16 Decembrie 2003

Capturarea lui Saddam Hussein este apreciata la Washington drept un succes a serviciilor americane de informatii, care timp de opt luni l-au cautat fara incetare pe fostul lider irakian. Numai in zona Tikrit au avut loc zeci de raiduri americane, soldate cu arestarea a zeci de suspecti. Informatiile obtinute in cursul interogatoriilor erau studiate cu atentie de zeci de analisti ai serviciilor secrete.

Tradat de un prizonier irakian

Informatia esentiala care i-a condus pe americani la birlogul lui Saddam Hussein a fost obtinuta in urma interogatoriului luat unui irakian, retinut in urma cu citeva zile, a anuntat un oficial american, citat de Reuters. “Informatia cea mai recenta si finala a venit de la un individ capturat, care ne-a dat pista ce a condus la locatia aceea”, a spus oficialul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Operatiunea de prindere propriu-zisa a fost rezultatul cooperarii dintre forte militare si de informatii, precum Agentia de Informatii Militare, CIA, fortele speciale, Divizia a 4-a Infanterie si o unitate speciala, cunoscuta sub numele de Task Force 21 (Gruparea Operativa 21).

Operatiunea “Rasaritul Rosu”, opera trupelor speciale

O echipa a fortelor speciale americane a colaborat cu trupele desfasurate in Irak in cadrul operatiunii de capturare a fostului presedinte irakian Saddam Hussein, purtind nume de cod “Rasaritul Rosu” (“Red Dawn”), au anuntat, duminica, reprezentanti ai Pentagonului, citati de AFP. “Unitatea actioneaza de mai mult timp in acest scop”, a declarat una dintre surse, refuzind sa ofere mai multe amanunte si afirmind ca si denumirea unitatii este secreta.
In trecut, oficiali americani au afirmat ca o unitate a fortelor speciale, denumita Task Force 20, a fost insarcinata cu urmarirea si capturarea lui Saddam Hussein si a altor membri ai fostului regim irakian. Reprezentanti ai Departamentului Apararii au afirmat insa ca Task Force 20 nu mai exista, iar in arestarea lui Saddam a fost implicata o alta unitate secreta. Brigada I a Diviziei a 4-a de Infanterie a ocupat pozitii in regiunea Tikrit in mai putin de o ora si jumatate dupa primirea unor informatii privind localizarea fostului presedinte irakian. Un alt reprezentant al Pentagonului a afirmat ca informatiile obtinute prin interogarea irakienilor arestati in ultima perioada au contribuit la localizarea lui Saddam Hussein. “Au fost informatii utilizabile, care au fost exploatate de experti”, a precizat el. (J.P., S.N.)

Momentul capturarii fostului lider de la Bagdad, o sceneta tragicomica: “Arata ca un boschetar”, dar se dadea presedinte

“Sint Saddam Hussein, sint presedintele Irakului si vreau sa negociez”
Spectaculoasa arestare a fostului presedinte irakian Saddam Hussein continua sa polarizeze interesul presei internationale, numerosii corespondenti de presa aflati la Bagdad incercind sa puna cap la cap informatiile disparate pentru a alcatui o imagine de ansamblu a celor petrecute in noaptea de simbata spre duminica linga Tikrit.
Amanuntele oferite de martorii oculari confirma impresia generala, evidenta din imaginile transmise obsesiv duminica de toate canalele de televiziune: individul prezentat drept o amenintare pentru pacea intregii omeniri s-a lasat prins la modul cel mai las, fara sa fi avut curajul sa foloseasca pistolul sau armele automate AK-47 pe care le avea asupra sa.

“Bush iti trimite salutari”

Potrivit saptaminalului american “Time”, initial, soldatii americani nu au gasit nimic suspect in timpul raidului la ferma din al-Dawr. Nici urma de Saddam Hussein. In acel moment, un barbat irakian s-a apropiat de americani si i-a condus la o coliba aflata ceva mai departe de cladirea fermei. La citiva metri de zidul acestei maghernite, linga un curmal, intr-o groapa acoperita cu o bucata de poliuretan si un morman de gunoaie, se ascundea fostul presedinte. Adapostul subteran era suficient de lung cit sa permita captivului sa se intinda si era dotat cu un bec chior, atirnind de-un fir. Din groapa au aparut mai intii doua brate ridicate, semn ca fugarul doreste sa se predea.
“La inceput nu l-au putut scoate din groapa si au fost nevoiti sa sape din ambele parti”, a relatat un oficial din cadrul serviciilor secrete americane. Scena care s-a petrecut in minutele urmatoare in pivnita intunecoasa a fost de-a dreptul halucinanta. Unul dintre oamenii cei mai cautati ai planetei a iesit din groapa cu o privire haituita, usor confuz, murdar, cu parul vilvoi si barba incilcita. “Arata ca un boschetar in statia de autobuz”, a povestit oficialul citat. “Sint Saddam Hussein, sint presedintele Irakului si vreau sa negociez”, a spus aratarea. “Presedintele Bush iti transmite salutari”, i-au raspuns sfidatori soldatii americani. Spasit, cel care pentru poporul sau trecea drept atotputernic s-a lasat examinat pe toate partile si cautat de paduchi de soldatii americani.

Fostul dictator refuza sa coopereze

Desi initial, oficialii americani afirmau ca Saddam Hussein este cooperant si raspunde la intrebari, din marturiile celor care l-au vazut in ultimele doua zile a reiesit ca el si-a regasit macar o farima de demnitate si, la mai toate intrebarile, trinteste fraze cu iz nationalist. Daca la intrebarile de rutina, cum ar fi cele privind identitatea sa, Saddam Hussein a raspuns mecanic, in momentul in care anchetatorii americani l-au intrebat daca tara sa poseda arme de distrugere in masa, fostul lider de la Bagdad a fost categoric: “Nu, desigur ca nu, americanii le-au inventat ca sa aiba motiv sa ne invadeze tara”. Transcrierea primului interogatoriu al prizonierului este plina de asemenea fraze, caracterizate de oficialul citat drept “retorica tipica pentru Saddam”. Astfel, la intrebarea cit se poate de banala “Cum va simtiti”, captivul a raspuns “Sint trist pentru ca poporul meu e in sclavie”.
In momentul in care i s-a oferit un pahar cu apa, Saddam a reluat ideea intr-o fraza cu o logica naucitoare: “Daca beau apa, va trebui sa merg la baie si cum as putea sa ma duc la baie cind poporul meu e inrobit?”. In aceste conditii, oficialii americani se indoiesc ca vor putea obtine informatii relevante de la cel mai important prizonier aflat in miinile lor. Saddam s-a aratat de-a dreptul sfidator in timpul confruntarii cu citiva membri ai Consiliului irakian de guvernare. “L-am gasit obosit, epuizat, dar complet lipsit de remuscari si chiar sfidator”, a spus Adnan Pachachi, membru al consiliului amintit. “Ne-a spus ca a fost un conducator bun si drept”, a spus oficialului irakian, care nu s-a putut abtine sa-i arunce in fata fostului presedinte ca se face vinovat de moartea a mii de irakieni.

Coliba unchiului Saddam

Maghernita in care Saddam Hussein si-a petrecut ultimele zile in libertate este una jalnica, contrastind izbitor cu luxosul palat al fostului presedinte, aflat la o aruncatura de bat, pe celalalt mal al Tigrului. Acoperita cu tabla ondulata, casuta e plina de gunoaie, bulendre aruncate de-a valma, dar si - surprinzator - de imagini religioase crestine, pe un perete fiind lipite o poza cu Fecioara Maria si o reproducere a tabloului “Cina Cea de Taina”.
Mesele pe care le lua, de regula, fugarul trebuie sa fi fost modeste, in fata usii atirnind un sir de cirnati uscati, in timp ce in frigider erau citeva batoane de ciocolata Bounty si o cutie de limonada Seven Up. Toate proviziile sale, citeva cutii de conserve, erau strinse intr-un dulapior, iar pe polita de lemn tronau diverse sticle si borcanele, printre care si unul de ness. Cofrajul de oua zacea gol pe o masa, continutul fiind imprastiat pe jos. Tabloul saracacios este completat de un aragaz cu butoane lipsa si o butelie ruginita. In spatele acestei bucatarii improvizate, se afla un mic dormitor, dominat de un pat prapadit, cu pleduri aruncate unele peste altele. Restul mobilierului e la fel de modest, un cufar din lemn, un bufet si o saltea murdara. Spre surprinderea americanilor, in coliba lui Saddam nu s-au gasit echipamente de comunicatii, harti ori vreo alta dovada care sa ateste ca fostul presedinte s-ar fi aflat in fruntea miscarii de gherila care organizeaza aproape zilnic atentate. “Date fiind locatia si circumstantele capturarii sale, este clar ca Saddam nu se afla in fruntea insurgentilor si ca avea prea putin control ori influenta”, a declarat Jay Rockefeller, vicepresedinte al Comitetului pentru informatii din Senatul american. In opinia sa, aceasta concluzie este una nelinistitoare, indicind ca rebelii nu lupta pentru Saddam Hussein, ci contra Statelor Unite.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde arty fact » Mie Dec 17, 2003 12:34 am

O concluzie isteata! Cat despre televiziuni ce se asteptau- ca Saddam sa uzeze de arme si sa moara erou impuscat pe loc? E un om se vede care iubeste viata si se adapteaza in orice fel si mediu, dovada ca putea trai si in mizerie si rugandu-se la icoane crestine! :-) Si acum daca va incerca o chestie gen fostul presedinte iugoslav, care se apara singur si inca si acum e in viata, ok, atunci chiar ca e destept...
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Mesajde kinsey » Lun Noi 22, 2004 8:35 pm

era mai sus vorba de Blitzkrieg cumva ?
mai greu

Saddam a zis ce a zis cand a numit irak-ul "al 2-lea vietnam" .. uitati-va la Falluja si Mosul. Mai urmeaza si alte focare de revolta. Cum era vorba ? "odata ce ai starnit cuibul de viespi..."

Strategii americani par sa nu aiba habar pe ce lume traiesc. Asa e! Tacticile lor militare fac mai multe victime decat ar fi facut Saddam si urmasii lui cat ar fi condus.

ar merge motto: "ati scapat de Saddam dar de noi nu scapati"
soldatul de rand american ce stie ?.. Lui ii e foame, ii e frig si mai ales ii e frica. Toata mandria nationala cu care a venit aici sa distruga inamicul piere cand isi vede camarazii ucisi. Nu intelege DE CE? CUM? CINE? .. a lasat ca asta sa se intample. Doar atat poate mareatza armata americana?.. Se pare ca da. La fel ca in societate, economie si politica, si armata lor are la baza doar MITURI, MINCIUNI si MANIPULARI. Dar el nu are nici o vina. Vina apartine celor de sus, nu presedintelui, ci celor care controleaza finantele si influentza in SUA, la fel cum au facut-o de secole, un sistem feudal bazat pe relatii dintre familii.

America = o mare minciuna
America = o natiune care DOARME

Singura vina a musulmanilor si a lui saddam era ca terenurile lor is bune pentru cultivat marijuana, si sub pamant au petrol. Nimic mai mult, nimic mai putin. Toate cauzele terorismului le reprezinta faptul ca americanii si evreii au facut rau poporului Palestinian prea mult timp pentru ca acesta sa mai reziste. NU is de acord cu terorismul, dar NU is de acord nici cu asa-zisul razboi anti teroare.
Avatar utilizator
kinsey
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 166
Membru din: Dum Apr 06, 2003 3:29 pm
Localitate: Aiud

Mesajde levynagy » Lun Noi 22, 2004 9:39 pm

Asta este politica si lumea pe care ea o manipuleaza: o mare iluzie! Si cine este interesat de ele cu adevarat, adica la modul practic - singurul in care poti face ceva cu rost si cu efecte benefice si pentru altii, nu doar pentru tine?...

Pe cand discutam despre problemele de "adaptare" (manipulare) ale occidentalilor in partea araba a Asiei, profesorii mei de la facultate (unul dintre ei cred ca si azi mai are o functie importanta la Consulatul britanic) cascau si se gandeau cu ce sa mearga acasa mai repede, cu tramvaiul sau cu troleibuzul... No comment! :!:
In search for the truth...
Avatar utilizator
levynagy
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 179
Membru din: Mar Noi 19, 2002 2:32 am
Localitate: New York City, NY, USA

Mesajde kinsey » Mar Noi 23, 2004 4:30 pm

Ar trebui sa se faca o societate care indeamna oamenii spre adevar, spre cunoastere... Sau exista ceva si nu stiu eu ?

Cunosc multe website-uri pe tema asta, dar par independente, si cu banii necesari, cineva le-ar putea da jos foarte repede de pe harta internetului si astfel nimeni nu isi mai aduce aminte ca ceva s-a zis..
Avatar utilizator
kinsey
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 166
Membru din: Dum Apr 06, 2003 3:29 pm
Localitate: Aiud


Înapoi la Situatia actuala, politica, sociala din Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |