left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Papa Ioan Paul al II-lea

Sa ne amintim de cei care au trecut in nefiinta.

Papa Ioan Paul al II-lea

Mesajde robilix » Lun Apr 04, 2005 8:48 am

Papa linga Iisus

Jacqueline Prager
Luni, 4 Aprilie 2005

Evenimentul zilei


Moartea Unui Sfint: Papa Ioan Paul al II-lea

Papa Ioan Paul al II-lea s-a inaltat la cer, simbata seara, in rugaciunile celor aflati la capatiiul sau si in timp ce zeci de mii de oameni se rugau in Piata Sfintul Petru, cu ochii atintiti pe ferestrele apartamentului papal. Dupa 10 ani de lupta cu boala, dupa toate suferintele fizice indurate, Karol Wojtyla s-a stins din viata asa cum si-a dorit, cu demnitatea unui Papa care se duce linistit la intilnirea cu Creatorul.

Semnificativ pentru un om considerat una dintre personalitatile cele mai importante ale secolului al XX-lea, Karol Wojtyla s-a nascut si a murit “la zi mare”. Pe 18 mai 1920, cind a venit pe lume, Polonia era in sarbatoare, intreg poporul salutind intrarea trupelor maresalului Pilsudski in Varsovia. Ziua in care s-a stins are insa o dubla semnificatie, fiind legata atit de aparitiile Fecioarei la Fatima, cit si de sarbatoarea Divinei Indurari.
Se spune ca in cea de-a treia aparitie la Fatima, descrisa de cei trei copii carora li s-a aratat in cel de-al doilea secret, Maica Domnului a spus ca, pentru a feri lumea de dezastru, Rusia trebuie sa fie dedicata Inimii sale Imaculate, iar credinciosii trebuie sa spuna rugaciuni speciale in prima zi de simbata din primele cinci luni ale anului. Profund credincios Fecioarei, Ioan Paul al II-lea a tinut cu rigurozitate aceasta porunca, recitind in toate zilele de simbata de la inceputul lunii Sfintul Rozariu, meditind asupra misterelor din Rozariu si impartasindu-se. In acel secret, incredintat de copiii-martori mai-marilor Bisericii, li se promite celor care respecta aceasta cerinta ca Fecioara Maria va fi alaturi de ei in ceasul mortii lor si va veni sa-i conduca la cer in prima simbata a lunii.

Divina Indurare pentru suferinta Papei. Pe de alta parte, la ceasul de seara cind a murit Papa era ajunul sarbatorii Divinei Indurari, introdusa chiar de Ioan Paul al II-lea in calendarul Bisericii Catolice, iar la capatiiul sau, monseniorul Stanislaw Dziwisz celebra o slujba speciala dedicata acestei zile. Sarbatoarea este legata de tineretea lui Ioan Paul al II-lea, petrecuta la Cracovia, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, unde, in drumul sau spre fabrica Solvay, trecea pe linga manastirea in care pina in 1938 a trait Faustina Kowalska, o calugarita a carei viata a fost marcata de aparitii si revelatii divine. Traditia spune ca Isus Cristos i s-a aratat Faustinei cind era tinara, spunindu-i ca a ales-o pentru a transmite poporului sau mesajul mizericordiei sale. “Acolo unde lipseste respectul pentru viata si demnitatea umana, acolo e nevoie de bunavointa divina, in lumina careia se va vedea valoarea inestimabila a oricarei fiinte omenesti. Este nevoie de mizericordia divina pentru a pune capat nedreptatilor din lume, iar adevarul sa straluceasca”, scria in jurnalul sau Maica Faustina. Tinarul Wojtyla a pomenit deseori de drumurile zilnice pe linga manastire, un drum de sapte kilometri, chinuitor pentru un om incaltat in sabotii din lemn pe care ii purta viitorul Papa in acele vremuri marcate de lipsuri din pricina razboiului. Ioan Paul al II-lea a fost atit de impresionat de figura calugaritei vizionare, incit a inaltat-o in rindurile sfintilor si a instituit o sarbatoare a Mizericordiei.
Dupa 48 de ore de agonie, Ioan Paul al II-lea si-a incheiat misiunea apostolica pe Pamint in Saptamina Luminata, in prag de sarbatoare.

"Sfintul Parinte s-a intors in casa Tatalui ceresc"

Asteptata si temuta de doua zile, dupa brusca deteriorare a sanatatii sale survenita joi seara, moartea Papei Ioan Paul al II-lea i-a luat totusi prin surprindere pe credinciosi pentru ca, obisnuita cu rezistenta sa surprinzatoare, toata lumea credea sau macar spera ca Sfintul Parinte va mai rezista pina duminica dimineata. In cursul serii de simbata, Vaticanul prezentase doar un comunicat laconic, in care se spunea ca starea Suveranului Pontif este foarte grava, acesta avind febra mare. Zecile de mii de catolici strinsi in Piata “Sfintul Petru” se aflau in cea de-a doua noapte de rugaciune, glasurile multimii inaltindu-se pina la camera in care se afla Papa. (Jacqueline Prager)

Parea ca va fi o noapte la fel de linistita ca si cea precedenta, cind inevitabilul s-a produs.

Toate marile canale de stiri ale lumii urmareau solemna celebrare, cind a venit prima indicatie despre ceea ce se petrecea in spatele ferestrelor inchise.

Un SMS rau-prevestitor si un e-mail funest

“Inima Papei incepe sa cedeze”, anunta agentia italiana ANSA. Stirea a intrat pe post, cu circumspectia de rigoare, caci nimeni nu dorea repetarea greselii de vineri seara, cind toata lumea anuntase moartea Papei fara a astepta vreo confirmare. Surprinzator pentru mecanismul greoi al birocratiei vaticane, simbata seara confirmarea a venit la mai putin de un minut. “Papa a murit la ora 21.37”. Semn al modernizarilor aduse la Vatican de Ioan Paul al II-lea, ceea ce altadata se facea printr-un comunicat oficial redactat cu grija, acum s-a facut prin SMS. Ziaristii acreditati la Vatican au cu totii un “sistem de alertare rapida” pentru cazuri de urgenta, iar simbata acesta a intrat in functiune la un sfert de ora dupa decesul Papei. Reprezentantul agentiei France Presse a primit la 21.52 un SMS ca are “o declaratie urgenta in posta electronica”.

In declaratia urgenta transmisa prin e-mail ziaristilor acreditati la Vatican scria: “Sfintul Parinte a decedat in aceasta seara, la ora 21.37 (19.37 GMT), in apartamentele sale private.

Au fost initiate toate procedurile prevazute de Constitutia apostolica “Universi Dominici Gregis”, promulgata de Ioan Paul al II-lea, in 22 februarie 1996.” Printre procedurile stipulate in Constitutia Apostolica se numara masurile pe care trebuie sa le ia Vaticanul in cazul decesului Papei, inclusiv cele legate de funeralii si de desemnarea succesorului sau pe tronul Sfintului Petru.

“In aceasta seara, ne simtim orfani”

Desi este de presupus ca trista veste a ajuns imediat si la cei din piata, pe telefoanele mobile, in mod uimitor, multimea a continuat rugaciunea, luind de la capat Sfintul Rozariu. Pe fetele celor prezenti se citea o ingrijorare tot mai mare, insa lumea continua sa raspunda firesc preotului care celebra messa.

Potrivit protocolului, cel care avea misiunea de anunta poporului Romei moartea Papei era cardinalul Camillo Ruini, episcop-vicar al capitalei italiene.

In Piata “Sfintul Petru” si-a facut insa aparitia arhiepiscopul argentinian Leonardo Sandri, care s-a apropiat de microfon si a spus: “Iubiti frati si surori, la ora 21.37 (22.37, ora Romaniei), Sfintul Parinte s-a intors in casa Tatalui ceresc. In aceasta seara, ne simtim orfani”. In Piata, oamenii au inceput sa plinga, intr-o revarsare de durere retinuta, fara vreo manifestare exagerata care sa strice cumva solemnitatea momentului. Un preot i-a invitat pe cei din Piata sa pastreze tacerea, pentru “a-l insoti pe Papa in primii pasi spre Ceruri”.

Dupa momentele de stupoare, oamenii au inceput sa-si revina din soc si, intr-o extraordinara demonstratie de credinta, multimea a reluat sirul rugaciunii. Clopotele Vaticanului au inceput sa sune, batind de 84 de ori, cite o lovitura pentru fiecare an din viata Papei.

Dangatele de clopote se impleteau cu vocile celor care rosteau “Ave Maria”, ce puncteaza rugaciunea Rozariului, rugaciune dedicata Fecioarei Maria, caruia Papa i-a fost devotat intreaga viata.

Ultimul cuvint: “Amin”

Papa Ioan Paul al II-lea si-a dat ultima suflare in rugaciune, inconjurat de compatriotii sai polonezi, care l-au slujit in anii petrecuti la Vatican. Potrivit unui comunicat oficial, in camera se aflau cei doi secretari particulari ai sai, patru calugarite poloneze, dar si medici si infirmieri italieni. In acea seara, monseniorul Stanislaw Dziwisz a celebrat linga patul Papei slujba dedicata sarbatorii Indurarii Divine, in cadrul caruia Suveranul Pontif a primit pentru a doua oara sacramentul bolnavilor, ungerea cu ulei sfintit, si Viaticul, ultima impartasanie, aceleasi ritualuri fiind celebrate si joi seara. Cotidianul italian “La Repubblica” citeaza declaratia unui preot polonez, potrivit caruia Papa a ascultat rugaciunile din Piata “Sfintul Petru”, iar la sfirsitul Rozariului, cu un ultim efort, a spus “Amin”, iar apoi a inchis ochii. Ioan Paul al II-lea a murit cu privirea indreptata spre geam, tinindu-l de mina pe monseniorul Dziwisz, care i-a fost aproape timp de 40 de ani.
Karol! Karol! Karol! Protocolul Vaticanului cere ca moartea Papei sa fie constatata de cardinalul-sambelan (camerlengo), functie detinuta in prezent de spaniolul Eduardo Martinez Somalo. Acesta trebuie sa-l strige de trei ori pe Papa pe numele de botez, Karol, in acest caz, iar daca nu raspunde este declarat mort. In trecut, in momentul in care il striga pe nume, sambelanul trebuia sa loveasca de trei ori fruntea Papei cu un ciocanel din argint, insa obiceiul a fost abolit in 1958. In afara acestui ritual ancestral, care a fost dus la indeplinire duminica dimineata, moartea trebuie constatata, din punct de vedere legal, de un medic. In certificatul de deces intocmit ieri de medicul Papei, Renato Buzzonetti, se specifica faptul ca Sfintul Parinte a murit din cauza unui “soc septic si a unei insuficiente cardiace ireversibile”.

Infinita durere la catafalcul Papei

Trupul neinsufletit al Papei Ioan Paul al II-lea a fost depus ieri in Sala Clementina a Palatului Apostolic, in cadrul unei ceremonii rezervate in primul rind demnitarilor, clericilor si unor invitati speciali, pentru a li se permite sa aduca ultimele omagii defunctului. Responsabilii Vaticanului au permis ieri, pentru prima oara in istorie, transmiterea in direct a pelerinajului special pentru VIP-uri, oferind astfel milioanelor de credinciosi posibilitatea de a vedea si ei trupul Papei. Pelerinajul la catafalc a inceput imediat dupa prima messa oficiata la Vatican dupa moartea Papei, la slujba asistind peste 100.000 de credinciosi.

Cardinalul-sambelan Eduardo Somalo a stropit corpul Papei cu apa sfintita. Chipul Sfintului Parinte parea foarte slabit, dar senin. Papa era asezat pe un catafalc inaltat, cu capul pe o perna aurie, cu bratele pe piept, avind sprijinita de corp, pe partea stinga, cirja papala. In spatele catafalcului, in stinga, se afla un crucifix, iar la dreapta - luminarea pascala. Cardinalul Somalo, flancat de doua garzi elvetiene, a rostit o rugaciune funebra.
Rind pe rind, in fata catafalcului s-au oprit membri ai Curiei romane, presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, premierul Silvio Berlusconi, alaturi de principalii lideri politici italieni si de corpul diplomatic precum si unii jurnalisti autorizati sa aduca acest prim omagiu Papei decedat.
Doua milioane de oameni, asteptati la inmormintare. Ramasitele pamintesti ale Papei vor fi transportate in aceasta dupa-amiaza in Bazilica “Sfintul Petru”, unde in zilele urmatoare vor avea acces toti pelerinii aflati la Vatican.

Se estimeaza ca peste doua milioane de oameni vor veni la Roma pentru a fi de fata la funeraliile Suveranului Pontif. Decizia privind data si modul de desfasurare ale funeraliilor va fi luata astazi, cind se intruneste Colegiul Cardinalilor, care are misiunea de a gestiona problemele Bisericii pina la alegerea unui nou Papa.

Potrivit protocolului, funeraliile trebuie organizate la 4-6 zile de la decesul Papei. Teoretic, Ioan Paul al II-lea va fi ingropat in criptele de sub Bazilica “Sfintul Petru”, desi Constitutia Apostolica prevede posibilitatea ca Papa sa fie inmorminat in alta parte, in cazul in care lasa dispozitii testamentare in acest sens. Desi Vaticanul nu a anuntat nimic oficial privind acest aspect, reporterii au constatat ieri ca accesul la cripte a fost interzis si se aude zgomot de lucrari. Potrivit presei italiene, Ioan Paul al II-lea ar putea fi ingropat in cripta in care s-a odihnit si predecesorul sau Ioan al XXIII-lea, ale carui ramasite au fost mutate in interiorul bazilicii dupa beatificarea sa.

Imbalsamarea Papilor, traditia familiei Signoracci

Familia italiana Signoracci este singura insarcinata, de mai multe generatii, sa efectueze operatiunile de conservare a ramasitelor pamintesti ale Papilor, inainte ca acestea sa fie expuse in fata credinciosilor pentru a le aduce un ultim omagiu, relateaza cotidianul italian “Corriere della Sera”. Simpli angajati ai primariei, dar si experti in imbalsamare, membrii familiei Signoracci s-au ocupat din tata in fiu de imbalsamarea a trei Papi: Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea si Ioan Paul I. “Ne vom stradui sa fim din nou la inaltime”, a declarat Cesare Signoracci.

Pina in urma cu un secol, trupurile Papilor decedati erau golite de organele interne in timpul imbalsamarii, dar Pius al X-lea a decis sa aboleasca acest obicei.

Astfel, sint practicate numai citeva interventii, care sa permita expunerea corpului in fata credinciosilor. Exhumat cu prilejul transferului in Bazilica “Sfintul Petru”, in 2001, corpul Papei Ioan al XXIII-lea a aparut intr-o stare excelenta, la 38 de ani de la moartea sa, familia Signoracci cistigindu-si laude cu acel prilej.
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Toate lacrimile duc la Roma

Mesajde robilix » Lun Apr 04, 2005 8:51 am

Toate lacrimile duc la Roma
Oana Popescu
Cotidianul

Papa Ioan Paul al II-lea a murit simbata, la ora 21.37 (ora Italiei). Suveranul Pontif se afla in apartamentul sau de la Vatican, iar trista veste a fost imediat transmisa multimii de credinciosi care se rugau in Piata Sfintul Petru pentru Sfintul Parinte.

Anuntul a fost primit cu indelungi aplauze, manifestare a respectului la italieni, urmate de minute de tacere grea, in care oamenii se imbratisau si se consolau unii pe altii. In Polonia, tara natala a Papei, compatriotii acestuia au cazut in genunchi plingind la aflarea vestii. Ioan Paul al II-lea a parasit aceasta lume dupa mai bine de 48 de ore de suferinta. Joi seara, Papa a avut un puseu de febra, provocat de o infectie a cailor urinare. Vineri dimineata, purtatorul de cuvint al Sfintului Scaun a anuntat ca Pontiful se afla in stare critica, dupa un soc cardiac si instalarea septicemiei, dar ca a refuzat sa fie internat in spital. In orele urmatoare, bolnavul respira din ce in ce mai greu, tensiunea arteriala ii scade continuu si sufera pierderi de cunostinta. A gasit, cu toate acestea, puterea de a le multumi celor care au venit sa se roage pentru el in afara zidurilor Vaticanului, a spus purtatorul sau de cuvint. „Sintem cu totii orfani in aceasta seara, dar credinta ne invata ca aceia care mor cu Domnul traiesc alaturi de Domnul“, a rostit unul dintre prelatii care au oficiat simbata seara slujba intrerupta de anuntul funebru.

Privegheat de zeci de mii de credinciosi

Imediat dupa ce Papa si-a dat obstescul sfirsit, sambelanul Vaticanului, cardinalul Eduardo Martinez Somalo, a verificat conform traditiei moartea acestuia, strigindu-l pe numele de botez de trei ori. Lipsa unui raspuns inseamna, potrivit cutumei, ca decesul este confirmat. Inelul Pescarului si sigiliul papal au fost distruse. O suta de mii de credinciosi au privegheat toata noaptea trecuta in Piata Sfintul Petru, cu luminari aprinse, in sunetul clopotelor care au batut in intreaga Roma. Dupa moartea Papei, urmeaza perioada de „interregnum“, care va dura cel putin doua saptamini. Un cardinal devine cap interimar al Bisericii, cu prerogative foarte limitate. E alcatuita o congregatie speciala cu atributii de rutina care decide, intre altele, si data cind isi incepe lucrarile conclavul care va decide noul Papa.

Doliu national in Italia si Polonia

Fiecare papa are dreptul sa decida asupra aranjamentelor funerare care urmeaza a se face la moartea sa. Papa Ioan Paul al II-lea a lasat instructiunile sale intr-un document datind din 1996. Trupul ii va fi probabil imbalsamat si depus in Basilica Sfintul Petru, unde credinciosii vor putea sa aduca Suveranului Pontif un ultim omagiu. Guvernul italian a declarat trei zile de doliu national, iar slujbe in memoria Papei se vor tine timp de noua zile. Inmormintarea Papei trebuie sa aiba loc nu mai tirziu de 4 sau 6 zile dupa moartea sa, in acest caz intre miercuri si vineri, saptamina aceasta. Funeraliile vor avea loc in Piata Sfintul Petru, cu participarea sefilor de stat si guvern si a liderilor religiosi din toata lumea. Polonia, care a declarat doliu national pina la inmormintare, va organiza si ea funeralii.

Ioan Paul al II-lea va fi inmormintat cel mai probabil alaturi de predecesorii sai, in cripta de sub altarul principal al Basilicii Sfintul Petru. Exista insa si zvonuri ca Papa si-ar fi exprimat dorinta de a fi inmormintat in Polonia sau ca oficialii polonezi vor ca inima lui Karol Wojtyla sa fie ingropata la Cracovia, al carei cardinal a fost. Obiceiul inhumarii separate a inimii Papei a fost practicat pina in secolul al XIX-lea. •

• Reactii in intreaga lume

Moartea Papei Ioan Paul al II-lea a adus la Vatican omagii din intreaga lume. Presedintele Traian Basescu a trimis duminica o scrisoare de condoleante in care spune ca „Romania, prima tara majoritar ortodoxa care s-a bucurat de binecuvintarea Sa apostolica, deplinge plecarea Sfintului Parinte si ii onoreaza, cu deplina pietate, memoria“. Suverana Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a remis un comunicat in care lauda munca Papei in promovarea pacii. Prim-ministrul britanic, Tony Blair, a declarat ca lumea a pierdut un lider religios venerat de toate confesiunile. Presedintele american, George W. Bush, il omagiaza pe cel care „a reamintit oamenilor de responsabilitatea de a construi o lume in care cel puternic sa-l protejeze pe cel slab“. La rindul sau, presedintele Frantei, Jacques Chirac, a spus ca „Istoria va pastra amprenta si memoria acestuia Suveran Pontif exceptional, a carui carisma, convingere si compasiune au facut sa rezoneze mesajul evanghelic cu un ecou fara precedent pe scena internationala“.

Reprezentantii diferitelor culte si religii si-au exprimat regretul fata de moartea Sfintului Parinte. Patriarhul Teoctist al BOR spune ca a fost impresionat de atasamentul acestuia fata de ortodoxia romaneasca. Comunitatile evreiesti, impreuna cu presedintele Israelului, Moshe Katzav, regreta moartea Suveranului Pontif, pe care l-au considerat un prieten al evreilor si luptator impotriva antisemitismului. Alaturi de credinciosii catolici, intreaga crestinatate, impreuna cu musulmani si adepti ai altor credinte depling moartea Sfintului Parinte.

Agonia mediatizata a suveranilor pontifi

De 50 de ani, presa din intreaga lume a redat in detaliu agonia suveranilor pontifi, de la Papa Pius al XII-lea, in 1958, pina la Ioan Paul al II-lea, in 2005, cu exceptia mortii brutale a lui Ioan Paul I. Boala Papei Pius al XII-lea a provocat chiar un scandal mediatic, deoarece medicul personal al Suveranului Pontif a oferit informatii privind starea de sanatate a pacientului sau. In data de 6 octombrie 1958, cind Papa se afla la resedinta sa de la Castelul Gandolfo, medicul i-a alertat pe ziaristi anuntindu-i ca starea de sanatate a Suveranului Pontif s-a agravat brusc. Papa Ioan al XXIII-lea, care suferea de cancer de prostata, nu a fost imobilizat la pat decit cu trei zile inainte de a muri si a ramas lucid pina in ultimul moment. In cele trei zile ale agoniei, ziaristii au dormit in sala de presa, aflata in incinta Cetatii Vaticanului, incercind sa acapareze putinele telefoane din incapere, pentru a fi primii care transmit informatia. •

In Africa a crescut, in ritm alert, numarul catolicilor

In 1978, la inceputul Pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, numarul catolicilor depasea cu putin 749 de milioane. In prezent, Biserica Romano-Catolica numara peste un miliard de credinciosi in lumea intreaga, acestia reprezentind aproximativ 17% din totalul populatiei mondiale. Ritmul de crestere al numarului de credinciosi nu este acelasi cu ritmul de crestere al populatiei mondiale, insa. Jumatate dintre membrii Bisericii Romano-Catolice se afla in America, in timp ce in Europa, continentul expansiunii initiale a catolicismului, se afla doar 25,8% de credinciosi. In vreme ce catolicismul a stagnat in rindul europenilor, in Africa, numarul acestora a crescut. Conform ultimelor evaluari cunoscute, catolicii reprezentau 86,80% din populatia Americii de Sud, 66,47% in America Centrala, 39,96% in Europa, 24,41% in America de Nord, 26,81% in Oceania si 16,77% in Africa. •
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Omul care a infrant dictaturile

Mesajde robilix » Lun Apr 04, 2005 8:52 am

Omul care a infrant dictaturile
Alexandra Badicioiu
Cotidianul


Confesiunea catolica are peste un miliard de adepti in intreaga lume. Liderul mondial al acesteia este succesorul Sfintului Petru, cel pe care Isus l-a numit conducatorul Bisericii Sale. Momentul de virf al catolicismului in secolul al XX-lea este, fara indoiala, reprezentat de suveranitatea pontifa a Papei Ioan Paul al II-lea.

Pe 16 octombrie 1978, cardinalul Karol Wojtyla este ales succesor al Papei Ioan Paul I. Al 264-lea Papa al Bisericii Catolice si-a luat numele de Ioan Paul al II-lea.

„Nu va temeti“

La 58 de ani, el a fost cel mai tinar Papa al secolului al XX-lea si primul Papa care nu are origine italiana, in 450 de ani. Pe 22 octombrie 1978, in primul sau discurs pontifical, Ioan Paul al II-lea a lansat urmatorul apel: „Nu va temeti! Deschideti-i larg portile lui Christos! Deschideti-i puterii sale frontierele statale, ale sistemelor economice si politice, imensele domenii ale culturii, ale civilizatiei si ale dezvoltarii!“.

Muncitorul din Wadowice

Karol Wojtyla s-a nascut in 1920, linga Cracovia. A fost portar de fotbal, muncitor, student, actor, lingvist si preot. A studiat teologia in timpul ocupatiei naziste din al doilea razboi mondial, fiind numit preot in 1946. A profesat insa sub un alt regim totalitar, cel comunist. In 1964 devenise deja arhiepiscopul Cracoviei, iar in 1967, cardinal.

De 27 de ori inconjurul lumii

Ioan Paul al II-lea a vizitat peste 100 de tari, facind inconjurul planetei de aproape 27 de ori. Suveranul Pontif s-a intilnit cu peste o mie de personalitati, cum ar fi Jimmy Carter, Ronald Reagan, Regina Elisabeta a II-a. Nu i-a evitat nici pe liderii politici controversati, precum Mihail Gorbaciov sau Fidel Castro, incercind sa atraga atentia lumii asupra problemelor pe care le implica razboiul, sistemele totalitare sau urmarirea exclusiva a intereselor economice in deciziile globale.

Primul papa intr-o sinagoga

Ioan Paul al II-lea a fost cel care a cerut iertare tuturor celor care au suferit in urma Bisericii Catolice: ortodocsilor, pentru distrugerile de la Constantinopole, musulmanilor si evreilor, pentru violenta din timpul Cruciadelor si Inchizitiei. A fost primul papa care a intrat intr-o sinagoga, efortul lui pentru imbunatatirea relatiilor cu poporul evreu fiind demonstrat de recunoasterea statului Israel. „Noi, crestinii, recunoastem ca mostenirea religiei iudaice este intrinseca pentru propria noastra credinta: voi sinteti fratii nostri mai mari“, a declarat Suveranul Pontif, in aprilie 1986, la o sinagoga din Roma. Discursul sau din 1985, in fata a 50.000 de musulmani in Maroc a fost un semn important in misiunea sa, care avea in prim-plan reconcilierea religioasa. •

Prima vizita intr-o tara ortodoxa

In mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Romania la invitatia presedintelui Emil Constantinescu, Bisericii Ortodoxe Romane si a Conferintei Episcopilor Catolici din Romania. A fost prima data cind un Suveran Pontif a vizitat o tara majoritar ortodoxa. Papa a vorbit despre suferintele greco-catolicilor, despre necesitatea restituirii bunurilor comunitatii catolice, dar si despre nedreptatile suferite de crestini in timpul regimului comunism. El a asistat la Sfinta Liturghie in rit bizantin, celebrata de Ierarhii greco-catolici in Catedrala „Sfintul Iosif“ din Bucuresti, unde l-a salutat pe cardinalul Alexandru Todea, care a venit in carucior tocmai din Ardeal, pentru a-l intilni pe Papa Ioan Paul al II-lea.


Un umanist radical in razboiul rece

Ioan Paul al II-lea a devenit Papa in toiul razboiului rece. El a venit dintr-o tara comunista, aflata pentru o perioada si sub dominatie nazista. In vizitele sale, atit in tarile comuniste, cit si in cele democratice, Suveranul Pontif a vorbit despre necesitatea libertatii si a credintei, despre regasirea „umanismului radical“.

„Nu sInteTi ceea ce spun ei ca sinteti. Revendicati sursa identitatii voastre si veti fi liberi intr-un fel in care nici o putere din lume nu se va putea opune“, a fost mesajul lui Ioan Paul al II-lea, adresat popoarelor aflate sub regim comunist, cu ocazia vizitelor in Polonia si Cuba. Suveranul Pontif a fost mihnit ca in Polonia, ca si in celelalte tari comuniste, cu o traditie crestina, se impunea un ateism obligatoriu. „Cind Biserica a ales un Papa polonez, in mijlocul razboiului rece, toata lumea a simtit ca este o declaratie politica“, isi aminteste preotul Thomas Reese, autoritate in protocolul de la Vatican. Faptele sale au confirmat ca aceasta opinie nu a fost lipsita de temei. •
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde robilix » Lun Apr 04, 2005 8:54 am

EDITORIAL - Luni, 4 aprilie 2005
Ziua


Papa nu a murit
Victor RONCEA

"Nu va fie frica! Deschideti-I larg portile lui Hristos!", sunt primele indemnuri rostite de noul Papa, in 1978, multimii de credinciosi adunate in Piata Sfantul Petru. Indemnuri pe care Papa Ioan Paul al II-lea le-a adresat apoi crestinatatii lumii, cu dragostea-i de Parinte universal, de-a lungul intregului sau pontificat. Dragostea lui Hristos, pacea dumnezeiasca, unitatea crestinatatii si sfantul adevar ar putea reprezenta perceptele cheie ale pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Ultimul mesaj, scris cu putin timp inainte de a se ridica in gradina Domnului si rostit ieri, multimii venite sa-l planga: "Umanitatii, care pare azi atat de pierduta si dominata de puterea raului, de egoism si de frica, Domnul nostru reinviat ii ofera darul dragostei sale, care iarta, reconciliaza si redeschide sufletul spre speranta. Dragostea este cea care transforma inimile si aduce pacea".

"Nu va fie frica!", spunea Papa europenilor subjugati de sovietici. Daca exista un om care a schimbat ireversibil trecutul, prezentul si viitorul fiecaruia dintre noi acesta este Papa Ioan Paul al II-lea, luptatorul crestin anticomunist care a contribuit decisiv la distrugerea bolsevismului in Europa divizata. Premiera vizitelor sale pastorale s-a consemnat in Polonia, in iunie 1979, pentru a da o prima palma comunismului si a pune un umar la constructia opozitiei poloneze concretizata apoi in sindicatul Solidaritatea. Lumanarea inaltata atunci in eparhia sa din Cracovia a aprins speranta in sufletele compatriotilor sai si, apoi, ale natiunilor subjugate. Pentru prima data de la caderea cortinei de fier totalitarist-comuniste asupra Europei, est-europenii simteau ca au un reazem in Occident, in chiar cel mai influent for statal si spiritual al lumii occidentale. "Cate divizii are Papa?" se intreba cu stupididate Stalin. Pana la urma, se pare ca a avut destule. Cetele ingeresti nu au abandonat nici o clipa lupta Papei, Invingatorul comunismului. Prin toata activitatea sa de facator de pace, Papa a dovedit lumii ce inseamna si ce poate face un diplomat desavarsit, diplomatul crestin.

"Nu va fie frica!", spunea Papa crestinilor lumii. Cruciatul european modern, dupa ce a invins bolsevismul, nu a iertat nici materialismul feroce al lumii occidentale, revoltandu-se in fata decadentei morale actuale. Numindu-le "denaturari ale libertatii", Papa a sanctionat fara teama actele anti-sociale introduse in spatiul public prin galagia minoritarilor sexuali, a feministelor ucigase de prunci sau a avocatilor legalizarii preacurviei. Prin documentul emis de Congregatia pentru Doctrina Credinte "Natura casatoriei si caracteristicile sale inalienabile", Papa explica lumii cazute, negru pe alb, fara jena de a fi catalogat "fundamentalist": "Casatoria este sfanta, in vreme ce actele homosexuale merg impotriva legii morale naturale". Indemand crestinii sa respinga crima avorturilor, Papa si-a aratat respectul fata de femei, cazand la picioarele Maicii Tereza, beatificata la implinirea a 25 de ani din pontificatul sau.

"Nu va fie frica!", spunea Papa tinerilor, care l-au iubit ca pe un parinte, dupa cum s-a vazut clar pe strazile din intreaga lume in noaptea trecerii sale la cele sfinte. Tinerii nu trebuie sa cada prada culturii anti-crestine, afirma Papa in ultimul sau mesaj catre asociatia catolica aparatoare a dreptei credinte Opus Dei: "vocatia credinciosilor laici este reprezentata de aspiratia catre sfintenie si insufletirea in stil crestinesc a realitatilor temporale", spune Papa. Si aceasta pentru "a transforma proza vietii in poezie eroica".

"Nu va fie frica!" spunea Papa si ziaristilor, rugandu-se pentru viata lor in timp de pace si de razboi. Eroismul sau bataios l-a indemnat sa nu cedeze nici in fata arhitectilor masoni ai politicii Uniunii Europene. Pana in ultima clipa, Papa a solicitat inserarea in preambulul Constitutiei Europene a unui paragraf care sa mentioneze fundamentele crestine ale Europei. Daca nu se va intoarce la radacinile crestine ale civilizatiei europene, aceasta constructie risca sa se surpe, asemenea Uniunii Sovietice, avertizau apropiatii Papei. Intristand lumea crestina si pe Sfantul Parinte, in final, asa zisii "umanisti" au reusit sa-si impuna Constitutia evidentiind decaderea lumii politice actuale si a presei aservite acesteia la nivel mondial. Anii care vor veni vor da, probabil, dreptate Papei.

"Nu va fie frica!" spunea Papa romanilor. Un alt vis al Pontifului, reunificarea crestinismului, a ramas neimplinit, momentan. Marea sa bucurie spre zidirea lumii crestine a fost insa vizita in inima ortodoxiei est-europene, Romania, care l-a primit cu dragoste frateasca, spre deosebire de Rusia revansarda, fidela politicii neo-sovietice. Ajuns la Bucuresti, Papa a sarutat "pamantul sfant" al "acestei Gradini a Maicii Domnului" unde "a calcat odinioara Sfantul Apostol Andrei", numindu-i pe romani "crestini ziditi pe temelia martirilor". La 9 mai 1999, alaturi de Patriarhul Romaniei Teoctist si in fata a jumatate de milion de credinciosi crestini, Papa auzea strigatul romanilor, pe care avea sa-l evoce intotdeauna cu drag, vorbind de Romania: "Unitate! Unitate!".

Papa nu a murit! Ridicat la ceruri in Saptamana luminata se insenineaza acum, cu bunatatea sa dumnezeiasca, ca si pe pamant, alaturi de martirii crestinismului. Romania ortodoxa nu are sa-i uite cuvintele de foc: "Gradina a Maicii Domnului, intemeiaza-ti viitorul mai departe pe stanca tare a Evangheliei!".
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro


Înapoi la Comemorari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |