left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Et in Rosia Montana ego

Situatia Romaniei in general, politica, social, evenimente curente din Romania.

Et in Rosia Montană ego

Mesajde robilix » Mie Iul 30, 2003 9:32 am

Et in Roşia Montană ego

articol primit de la Zamfir Pop


Da, şi eu am fost în Roşia Montană!

N-am fost pentru o zi, ca parlamentarii ori academicienii “în documentare”, ci, am avut onoarea de a fi trimis ca activist în Campania ”Salvaţi Roşia Montană”, în cadrul colaborării dintre Asociaţia Ecologistă „Floarea de colţ” Cluj Napoca (AEFC) cu Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii Cluj Napoca (PATRIR), pentru a susţine Asociaţia Aurarilor „Alburnus maior” din Roşia Montană, asociaţia localnicilor care nu vor să-şi părăsească proprietăţile de dragul profitului afacerii nu-ştiu-cui.

Am trăit în vâltoarea evenimentelor de-acolo mai bine de două luni. M-am întors, fizic, la treburile mele din Cluj Napoca. Dar, sufletul mi-a rămas pentru totdeauna alături de roşieni. Dacă Kennedy s-a declarat Berlinez, eu mă declar Roşian!

Recunosc, cu ruşine, că, pe la mijlocul lunii mai, când am plecat de-acasă, nu înţelegeam despre ce este vorba. Nu cunoşteam mai mult decât aflasem din mass-media: cică, ar fi o investiţie de câteva sute de milioane de dolari într-o zonă defavorizată din ţara noastră. Mă bucuram, chiar!
Documentându-mă asupra proiectului, având la dispoziţie informaţii despre intenţiile mărturisite, dar şi despre cele nemărturisite, ale companiei canadiene, discutând cu localnicii, cu geologi şi cu preoţi, cu învăţători şi cu pensionari, dar, şi cu specialişti ai companiei miniere, cutreierând zona cu piciorul, în lung şi în lat, în jos şi în sus, realmente, m-am cutremurat.
Un proiect din care ţara noastră nu prea are de câştigat pe plan financiar. Este vorba doar de plecarea din ţară a vreo 300 de tone de aur şi a peste 1.200 de tone de argint, din ce n-au scos de-a lungul mileniilor romanii, apoi, austriecii şi alţii. Dar, aceştia nu au distrus comunitatea locală, chiar dacă au spoliat-o.

Un proiect care ar afecta serios mediul pe zone largi din Apuseni. Munţii noştri ar avea soarta Kiev-ului: un oraş doldora de vestigii istorice şi arhitecturale, dar, necercetat de turişti din cauza Cernobâl-ului de acum 25 de ani.

Un proiect care ar distruge un târguşor cu zeci de case din secolul XIX, dar, şi galerii miniere de pe vremurile dacilor şi romanilor. Este ca şi cum am accepta nivelarea piramidelor ca să aibă Egiptul câteva hectare de teren arabil în plus.

Un proiect care ar transforma o vale, un mirific picior de plai, într-un iaz de decantare de vreo 600 de hectare, în spatele unui baraj de peste 180 de metri. N-o să credeţi, dar, acest iaz ar fi la nici 2 km de Abrud. Un iaz în care s-ar lăfăi libere milioane de tone de noroaie cu cianuri, fără nici o izolare înspre pânza de apă freatică.
Un proiect care, practic, ar transforma actualele dealuri şi văi înverzite într-o sahară otrăvită!

Un proiect care ar impune mutarea a peste 900 de gospodării din zonă, afectând peste 2.000 de persoane. Un proiect care ar duce la distrugerea bisericilor construite acum două-trei sute de ani de strămoşi, dar, şi a cimitirelor în care îşi află ÎNCĂ liniştea multe generaţii de moţi.
Simpla tentativă de a-ţi imagina cele de mai sus este de natură a cutremura un om cu minim bun-simţ.

Am întâlnit acolo, în creierul munţilor, oameni care nu vor nicicum să-şi imagineze aceste grozăvii. Oameni care nu sunt dispuşi să-şi vândă nici proprietăţile, nici cimitirele, nici vetrele strămoşeşti, nici sufletele pentru ca aurul să se scurgă înspre buzunarele acţionarilor şi investitorilor de aiurea.
Şi au numai dreptatea de partea lor. Vajnici urmaşi ai lui Horea ori ai Iancului, se bat cu toţi pentru peticul lor de pajişte de pe care oile şi vacile le dau hrana şi siguranţa zilei de mâine pentru familie.

Se bat cu toţi, începând, culmea, cu autorităţile locale.

Primarul lor, ales sub sloganul „nu acceptăm nici picior de cangur în satul nostru”, pentru că se credea, iniţial, că va fi o investiţie australiană, acum, ... plantează arţari şi pretinde că o face spre binele comunităţii! Deocamdată, este singurul despre care am aflat că ar fi optat pentru strămutare în viitorul sat construit de companie. Consiliul local aprobă planurile de viitor ale comunei, fără nici o consultare a localnicilor. Toţi ştabii judeţului sunt încântaţi de investiţia străină care asigură joburi pentru ... toate neamurile lor. Ziarele din Alba Iulia clamează despre bunăstarea care va pica pleaşcă peste Roşia Montană. Am citit chiar într-un cotidian naţional, cu pretenţii de seriozitate, că, în curând, prin octombrie, vor începe lucrările la infrastructura noului sat şi că, până, în primăvară, vor fi gata! Asta, în timp ce la câmpie, unde „iarna nu-i ca vara”, apud Băsescu, şantierele se închid peste iarnă din cauza frigului. Cum să nu-l bănuiesc pe „ziaristul” respectiv de „jeb plin”, dacă este capabil să mâzgălească hârtia cu o asemenea „informaţie”? Pentru banii încasaţi datorită scrierii materialului respectiv, ar trebui dat în judecată pentru „obţinerea de foloase necuvenite”!

Am fost întrebat de un francez: „de ce nu reacţionează comunităţile locale” la aceste agresiuni? Bietul de el, credea că şi în România „vox populi, vox ... guvernul”!

Şi, totuşi, roşienii au reacţionat! Şi au făcut-o într-un mod admirabil, nemaiîntâlnit în România: s-au urcat în autobuze şi s-au dus la Bucureşti, să-şi plângă necazul ... cântând şi jucând! În 16 iunie, în faţa Teatrului Naţional din capitală, timp de două ceasuri, au răsunat tulnice, taragotul a zâs hore şi moţii au jucat ca la nuntă. În tot acest timp, la microfon s-au perindat personalităţi ale istoriei şi arheologiei care au deplâns tăcerea autorităţilor în faţa sacrilegiului care se pregăteşte, personalităţi ale economicului au arătat că există şi alte modalităţi de creştere economică pentru zonă, durabilă şi ecologică. La microfon s-au perindat şi localnici, între 14 şi 74 de ani, care au rostit la unison aceeaşi cerere: „lăsaţi-ne să trăim în linişte, aici, unde au trăit şi predecesorii noştri”! Zguduitor a fost mesajul unui adolescent care a cerut să fie lăsat să se ocupe de oile şi de vacile familiei, aşa cum face astăzi tatăl său, aşa cum a făcut ieri bunicul său, pentru că el nu vrea să-şi construiască viitorul culegând căpşuni în Spania!

Să vă mai spun că roşienii, la sosirea în Bucureşti s-au închinat mai întâi la mormântul lui Eminecu? ... Cine m-ar crede? Dar, aşa a fost! Să vă mai spun că au fost, exact, 118 persoane, în timp ce ziarele din Alba Iulia au vorbit de vreo ... 30? Ce importanţă mai are? Să vă mai spun că în tot timpul manifestării nu s-a strigat nici „jos Guvernul” şi nici „să plece străinii”, ci, numai „vrem să trăim în linişte”? Să vă mai vorbesc şi de uluiala jandarmilor care aveau misiunea să asigure „liniştea” şi care, la final, au recunoscut că au cam şomat din cauza modului elegant în care au manifestat roşienii? ... Să vă mai spun că reprezentanţii mass-media prezenţi în faţa naţionalului bucureştean au fost, în majoritate, străini? Aţi văzut în presa română! Aşa cum în cele două luni am fost pus în situaţia de a conduce pe uliţele Roşiei Montane echipe de la diferite televiziuni din Germania, din Italia, dar, nu din România! În presa românească „nu dă bine” să scrii acum despre distrugeri de sate. Doar, s-a scris destul pe această temă cu referire la Ceauşescu.

Jur, cu mâna pe inimă că tot ce am scris mai sus este adevărat, este trăit de mine alături de roşieni. Roşienii mi-au făcut onoarea de a mă delega să particip la organizarea transportului şi a acestei manifestări. Am discutat cu toţi aceşti 118 oameni minunaţi şi cu mulţi alţii care au regretat că nu au putut să-şi lase treburile gospodăreşti pentru a veni şi ei la Bucureşti.
Hitchcock a fost un naiv în scrierile sale apocaliptice faţă de realitatea din Roşia Montană. Reţeaua de apă potabilă este la discreţia companiei miniere. Primarul dă din umeri şi spune că totul este bine. Din când în când, câte o foreză mai găureşte câte o conductă şi zone din sat rămân fără apă din cauza ... secetei sau a pompelor defecte. Medicul de familie „şi-a vândut afacerea” companiei miniere, asistentei sanitare i s-a desfiinţat postul, iar, dispensarul medical al comunei a fost închis. Primarul îmi spune că nu este nici o problemă pentru că sătenii au fost trecuţi „automat” pe lista unui medic din Abrud. Contactând-l pe acesta, aflu că ... el nu ştie aşa ceva! Se zvoneşte că s-ar închide şi şcoala, compania româno-camadiană sperând să reuşească să cumpere destule proprietăţi ca să micşoreze, astfel şi numărul de elevi! Nu-i nimic, datorită spijinului extern, în curând, vor veni medici şi profesori străini să asigure continuitatea asistenţei sanitare şi a învăţământului în localitate.
Compania minieră susţine că nu afectează în nici un fel viaţa localnicilor. Că ei nu fac presiuni asupra localnicilor. Aşa o fi!? Dar, la gardul celor care nu vor să se mute, forezele urlă, drumurile şi gardurile le sunt frământate „din greşeală”, ... Toţi inspectorii, de orice fel ar fi, toţi cei care vin să cerceteze, să se informeze despre situaţia din localitate se plimbă cu jeep-urile companiei şi nu observă nici o neregulă. Am avut surpriza să chemăm poliţişti, pentru a constata o încălcare de proprietate din partea companiei, şi aceştia au venit ... tot cu aceleaşi maşini. Nu vă mai spun cât am înroşit celularele până am reuşit să-i convingem să vină, totuşi!

La un moment dat, au apărut în comună postere frumos colorate cu imagini din Waihi, o localitate din Noua Zeelandă, unde există o exploatare de aur similară cu cea care se prevede pentru Roşia Montană. Acolo, conform posterelor, cariera este exact în mijlocul oraşului şi totul este minunat. Un adevărat paradis creat tocmai datorită companiei miniere! Am reuşit să intrăm, prin internet, în posesia un articol din presa de-acolo în care se vorbeşte despre un paradis ... cam ciuntit: familii mutate cu buldozerul (aţi mai auzit despre aşa ceva?!), despre bătrâni morţi de durere din cauza strămutării, despre o casă care s-a prăbuşit în urma exploziilor zilnice din carieră, despre păsări care nu mai cântă în zonă, despre un râu poluat, despre probleme cu pânza de apă freatică, despre o mulţime de pocese la judecătoria din zonă, ... Un adevărat paradis? Să-l aibă ei, acolo! Noi nu vrem aşa ceva pentru Apusenii noştri!

Am trăit două luni la Roşia Montană. Am participat la înmormântarea Ruxandrei Manta, care a murit spunând „nu-i lăsaţi să distrugă satul”! L-am cunoscut şi pe soţul ei, care a rămas să-i continue lupta. Am cunoscut oameni ca Jenu David ori Zeno Cornea, care au jurat să rămâie în Roşia lor până când vor fi duşi cu picioarele înainte. Am cunoscut-o pe Stephanie Roth, o elveţiancă purtând, în toate deplasările ei, tricolorul pe raniţă. Am mâncat la aceeaşi masă şi am stat la taclale cu noii mei consăteni, roşienii. L-am cunoscut pe Puiu Ivăşcan, care a hălăduit ani de zile prin pustiurile Saharei, ca geolog, şi care îţi poate vorbi ore în şir, în perfectă cunoştiinţă de cauză, despre mineritul la Roşia. Am cunoscut oameni îngrijoraţi de prezent, dar, încrezători în viitor, în ciuda a tot ce li se arată în faţa ochilor.
Iar, acum, cunoscând-i, vă pot invita să ne-ntâlnim, peste vreo zece ani, în bimilenara Roşia Montană, ca să depănăm amintiri despre anii de groază, când o companie străină intenţiona să distrugă vetre moţeşti pentru a smulge ouăle de aur din ţara Găinii care a dat numele său unui munte!
Cu ce slogan va fi câştigat premarele de-atunci alegerile, ... om trăi ş-om vedea, dacă ne-a da Domnu’ zâle bugăte!

Până atunci, pot spune, fericit, că ... Et in Roşia Montană ego!

Zamfir POP

-----------------------------------------
http://www.rosiamontana.org
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde robilix » Joi Iul 31, 2003 2:52 am

dl. Zamfir Pop a fost de acord sa raspunda la intrebarile voastre

asha ca daca va intereseaza ceva nu ezitati sa puneti intrebari
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Mesajde arty fact » Dum Aug 03, 2003 5:43 pm

Am vizitat si eu Rosia Montana si vechile mine cu potential de muzeu al satului.Aceleasi probleme se pun si in restul lumii, al Romaniei, samd referitor la investitii in lucruri care degradeza mediul si viata oamenilor. In cazul Rosiei, motivatia aurului pare apetisanta si prioritara investitiei in turism si protectie a unor ruine.D-l Zamfir Pop a descris intr-adevar cu mult naduf si stil personal ce se intampla acolo, incat cu toate paradoxurile si nedreptatile, nu ne raman multe de zis si intrebat. Pur si simplu stim si noi ca asa se intampla.Ramane de vazut ce concluzii vor trage aiudenii si ce fel de investitori straini sau nu, vor marca si teritoriul Aiudului.Acest site contine si poze cu exemple negative, tocmai in ideea de a-i determina pe concetatenii nostri sa corecteze greselile lor.Un site local al Rosiei, in versiune romano-engleza, samd ar ajuta sa se faca problemele cunoscute si discutate atat de localnici cat si de catre cei care au plecat de acolo, de ce nu si de catre strainii care vor sa investeasca. Rosia arata inca foarte bine. Ar trebui sa se faca poze in Zlatna pt a arata un posibil viitor sumbru pt verdeata din RMontana.Una din cele mai grozave amintiri despre Rosia a fost curcubeul de dupa o ploaie zdravana, unul dublu, daca va puteti imagina asa ceva, arcuit deasupra unor turle vechi de bisericute...


Cati dintre cetatenii Rosiei si-au vandut deja gospodariile si cat de consistenta a fost motivatia, d-le Pop? Exista alte alternative de a trai decent si a avea un venit constant acolo?
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

proprietăţi şi alternative

Mesajde zamfir » Lun Aug 04, 2003 8:47 am

Mulţumesc pentru aprecieri; dacă am pus şi năduf în text ... a fost sincer!
Site-ul apărătorilor Roşiei Montane este http://www.rosiamontana.org şi are versiuni şi în engleză şi franceză.
A propos de curcubeu: am surprins şi eu unul splendid, arcuit de pe Cetate spre Cârnic. După ce voi prelucra iamginile aduse de la Roşia Montană, vă voi oferi şi imagini de-acolo (am avut probleme ca să transport câteva sute de MB de imagini cu ... o sacoşă plină de dischete!).
Referitor la numărul de gospodării vândute deja, nu am reuşit să obţinem cifre oficiale. Pentru „toa’şu’ primar” nu se aplică ÎNCĂ legea informaţiilor publice. Acum municm să-l învăţăm şi această lege!
Apreciem că, din cele peste 900 de familii care trebuiesc mutate şi-au vândut proprietăţile cam 1/3, majoritatea încadrându-se în următoarele 3 categorii:
- proprietăţi nelocuite: bătrânii au murit, iar, tinerii locuiesc la Alba Iulia, Deva, Cluj Napoca, etc., şi au fost fericiţi să obţină un preţ bunicel pe moştenire;
- localnici de curând: familii venite în localitate în ultimii 20-30 de ani, ca mineri, şi care au fost fericiţi să obţină un preţ bunicel pe casă, pentru a se reîntoarce pe plaiuri natale, la Moldova Veche, Bălan ori Vicov;
- „mineri” cu minte mai puţină: aceştia şi-au vândut casa, acum îşi cumpărăr maşină şi televizor color, iar, peste vreo 5 ani îi vom regăsi ... în centrul Bucureştiului făcând grevă pentu că „guvernul nu are grijă de foştii mineri”.
Adevăraţii Roşieni (intenţionat scriu acest titlu de nobleţe cu majusculă!), nu vor să plece şi se luptă pentru a rezista!
Despre alternative este greu de vorbit în lipsa investiţiilor.
Iată numai două sugestii:
1. Zona se pretează foarte bine pentru turism, de natură şi de istorie. Dar, infrastructura este jalnică, imobilele vechi sunt semi-ruinate, ... Îmbunătăţirea acestei situaţii ar aduce turişti, dar, ... Opusul este şi mai trist: amplele lucrări propuse de investiţie ar speria potenţialii turişti din Ţara Moţilor. Turistul nu stă să analizeze cât de sigură este exploatarea minieră. El „ştie” că există la 100 de km de Arieşeni un lac de 600 ha cu cianură şi nu mai vine! Turistul nu analizează că cianura este 1/1.000.000 părţi sau că digul este bine construit! Actualele intenţii de a face din Arieşeni una dintre marile staţiuni de ski ale Europei sunt puse în pericol de investiţia de la Roşia Montană!
2. Munţii sunt plini de plante care sunt căutate de occidentali: fructe de pădure, plante medicinale sau aromate, ciuperci, etc., Ar putea fi o adevărată „mină de aur”. Iarăşi, se pune problema investiţiei pentru crearea cadrului de colectare, transport şi valorificare.
Cu speranţa că am răspuns mulţumitor, vă stau la dispoziţie şi în continuare.
Vă mulţumesc pentru interesul pe care îl manifestaţi faţă de Roşieni.
Zamfir POP
zamfir@email.ro
Ultima oară modificat de zamfir pe Joi Aug 07, 2003 11:30 pm, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
zamfir
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 19
Membru din: Lun Aug 04, 2003 12:16 am
Localitate: Turda / Romania

Mesajde arty fact » Lun Aug 04, 2003 7:14 pm

Cred ca din categoria celor mai blamabili sunt cei care fara discernamat se vand "ieftin", asa cum remarcati si dvs pt lucruri teribil de trecatoare si de o valoare indoielnica.Pe de alta parte trebuie intelesi si acei care s-au saturat de mizerie si lipsa de optiuni- nu putem trai din scoarta de copac si idealuri.Credeti ca merita totusi sa se realizeze acest proiect, dar la pretul corect si greu deopotriva?Exista buni cunoscatori de legi,drepturi, afaceri si alte chichite juridice care sa garanteze macar un contract avantajos, cu asigurari in caz de daune ecologice, etc?
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Roşieni de diferite feluri

Mesajde zamfir » Mar Aug 05, 2003 2:11 am

Regret că trebuie să vă contrazic: nu sunt blamabili nici unii, nici alţii! Nici cei care îşi vând proprietăţile, nici cei care refuză! Este un drept esenţial să dispui cum doreşti de proprietatea ta. Singurii blamabili sunt cei care îi presează pe cei care vor să rămână, cei care îi consideră „duşmani” pe aceştia.
Membrii Asociaţiei Aurarilor „Alburnus Maior” din Roşia Montană consideră că nu este nici o problemă faptul că unii vor să părăsească satul. Important este că sunt mulţi cei care nu vor să plece! Voalat, deocamdată, aceşti localnici „încăpăţânaţi” sunt ameninţaţi cu exproprierea! Pentru ce? Pentru profitul unei firme private? Statul român participă numai cu 19,3% la companie, deci, nici vorbă de „interes naţional” care să justifice expropieri!
În schimb, membrii Asociaţiei „PRO Roşia Montană” îi privesc cu ură pe cei care vor să rămână acolo unde le sunt strămoşii, considerându-i duşmani (nota bene: Asociaţia „PRO Roşia Montană” este o marionetă care îşi are sediul într-o casă proprietate a companiei miniere şi este formată din salariaţi de-ai companiei sau rude de-ale acestora! numai ei sunt cei pe care compania sau autorităţile îi „consultă” când vor să arate că „au acordul localnicilor”!).
În cele două luni, cât am fost în Roşia Montană, am avut discuţii civilizate, în contradictoriu, cu mai mulţi salariaţi de-ai companiei, români sau străini. Totuşi, la plecare, ne-am salutat, ne-am strâns mâinile. Dar, în acest timp, am avut de suportat, personal, injurii şi ameninţări, de la câţiva localnici din categoriile menţionate în răspunsul precedent.
Citez cuvintele lui Eugen DAVID, preşedinte al Asociaţiei Aurarilor: „de-aici au scos aur şi romanii, şi austriecii, şi atâţia alţii, dar, ei nu ne-au alungat, nu ne-au distrus căminele”!
Despre proiect, este greu de spus că s-ar putea realiza cu folos, pentru România, pe vreunul dintre planuri:
- pe planul mediului: se va distruge peisajul, vor fi afectate aerul, apa, natura din zonă şi chiar la distanţă. S-ar putea realiza iazul de decantare de 600 de ha, fără riscul evaporării cianurii sau fără riscul infiltraţiilor înspre pânza de apă freatică? Digul, de 185 de metri înălţime construit din steril, va rezista? De câte catastrofe (vezi Baia Mare în anul 2000!) mai avem nevoie ca să înţelegem?
- pe planul socialului: se distruge o comunitate bimilenară, se afectează şansa dezvoltării durabile, ecologice, pentru cei din viitor, pe o întinsă suprafaţă din Munţii Apuseni. După cei vreo 20 de ani de exploatare, ce va rămâne aici? Ce se va mai putea face pe cele câteva mii de hectare rase şi înnămolite? Un deşert otrăvit, oameni şomeri, un fel de Cernobâl!
- pe planul economicului: se clamează valoarea de peste 400 de milioane de dolari investiţi în acest proiect în România. Să fim serioşi: prima sută de milioane o încasează firmele de aiurea care întocmesc studiile, alte vreo două sute de milionae le încasează firmele tot de aiurea care produc utilajele. Statul român „câştigă” numai faptul că ... nu câştigă nici impozite, nici taxe vamale până în 2009! Mai apoi, se alege cu câteva zeci de tone de aur, pe lângă cele peste 300 de tone care pleacă! Proporţia se regăseşte şi la argint. Şi, în plus, se chiverniseşte şi cu riscurile. Imaginaţi-vă că peste vreo zece ani, când investiţia s-a amortizat cu vârf şi îndesat, firma canadiană dă faliment! Ale cui vor fi problemele cu închiderea exploatării şi cu ecologizarea zonei?
- pe planul patrimoniului: casele din secolul XIX din centrul Roşiei Montane vor rezista exploziilor zilnice din cariere? La Waihi, în Noua Zeelandă, nu au rezistat toate! Tocând Cârnicul şi Orlea, munţii străbătuţi de ştiute, şi multe neştiute încă, galerii de pe vremea romanilor şi chiar de dinainte (lucru atesat de arheologi francezi!), cum s-ar putea păstra aceste galerii? Galeriile acestea, datorită vechimii lor, nu mai sunt parte din patrimoniul judeţului ori al ţării, ci, aşa cum a subliniat şi UNESCO, fac parte din patrimoniul mondial!
- pe planul spiritualităţii: ce credibilitate vor mai avea capii bisericilor care vând cimitirele şi bisericile ridicate de strămoşi cu sute de ani în urmă? Pentru ce s-a bătut popa Balint în 1848? Ca să i se risipească în 2004 sau în 2005 mormântul?
Eu vorbesc de pe poziţia de simplu muritor de rând, dar, pentru fiecare dintre aceste planuri, există specialişti şi studii care susţin afirmaţiile mele. Înţeleg că numai o exploatare la zi, de anvergură, poate face rentabilă exploatarea aurului, dar, preţul pe care poporul român trebuie să-l plătească pentru profitul unei firme private este mult prea mare ca să fie ... rentabil!
Citez, din nou, cuvintele lui Eugen DAVID: „sunt lucruri pe care banii nu le pot cumpăra!”
Vă mulţumesc pentru interesul pe care îl manifestaţi faţă de Roşieni şi rămân la dispoziţia dvs.
Zamfir POP
zamfir@email.ro
Avatar utilizator
zamfir
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 19
Membru din: Lun Aug 04, 2003 12:16 am
Localitate: Turda / Romania

Mesajde arty fact » Mar Aug 05, 2003 11:11 am

Credeti ca in final o argumentatie bine pusa la punct si sustinuta in masa poate deturna semnarea unui contract fatal? Care e scorul momentan al negocierilor: triumfa localnicii care vor binele si linistea zonei sau investitorii dornici de exploatare rapida?
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

naiv? nu! realist? da!

Mesajde zamfir » Mie Aug 06, 2003 12:30 pm

Nu! Nu sunt atât de naiv încât să cred că ceea ce s-a construit din nepăsare şi din interes meschin, în vreo şapte ani, se poate opri şi repara numai cu logică şi cu bun-simţ şi imediat! Sunt convins că, în final, victoria va fi de partea adevărului, dar, din nefericire, până atunci, Roşienii vor mai avea parte de multe necazuri încă.
Pe de-o parte, este vorba de oprirea unui mastodont, cu inerţie mare. Sunt multe lucrări în curs, care se vor opri după epuizarea lor. Sunt lucrările de explorare, care au toate aprobările necesare şi care vor continua. Pentru neavizaţi vor crea impresia că „exploatarea minieră” merge din plin. Mai este procesul de cumpărare de proprietăţi, care se desfăşoară în etape şi care îşi continuă cursul în baza fondurilor care sunt deja alocate. Acest proces se desfăşoară la marginea legii: casele şi terenurile sunt cumpărate cu precizarea în contract a faptului că terenul este necesar pentru exploatare minieră. Dar, dacă nu se va aprobă şi nu se face exploatarea? Oricare dintre cei care astăzi vând, vor putea anula, în instanţă, contractul de vânzare-cumpărare pentru clauza mincinoasă. Dar, vor vrea? Încet, încet, autorităţile se vor trezi, vor fi obligate să se trezească: actualele decizii privind modificarea satului s-au luat fără consultarea reală a comunităţii şi sunt nule de drept. Sperăm să obţinem anularea lor în instanţă. Mâine-poimâine, aceeaşi ştabi care astăzi laudă proiectul se vor întrece în a-l critica: să nu uităm că vin alegerile şi canadienii nu au drept de vot în România!
Pe de altă parte, în toamnă vă veni momentul ceasului al 12-lea: compania minieră trebuie să obţină „acordul de mediu”, obligatoriu pentru începerea activităţii de exploatare a zăcământului. Mă tem că nu-l vor obţine, pentru că trebuie să prezinte studii temeinice referitoare la impactul asupra mediului şi asupra socialului. Ori, cu problemele enumerate de subsemnatul până acum, cu aplicarea normelor europene (pe care le-am adoptat şi care sunt mai stricte decât cele anterioare, româneşti), având în vedere tam-tam-ul creat în jurul acestui caz, ... Sper că va fi victoria noastră!
Deşi premierul s-a exprimat dur, exprimându-şi opoziţia faţă de proiect, guvernul nu este la fel de tranşant şi nu ia decizia necesară opririi derulării lui. De ce? Probabil datorită vreunei clauze din contract care l-ar obliga la daune imense faţă de compania canadiană. Probabil că unul dintre „cei 15.000 de specialişti” ai fostei Convenţii Democrate a semnat contractul cu ... „gura plină” şi nu şi-a mai pierdut vremea să-l şi citească! O fi fost vreun biet Mitică, pe care nu-l doare nici în cot de soarta ardelenilor! De-aceea, guvernul „a aruncat pisica moartă”, când în curtea Parlamentului (acesta a mai „aprobat” şi Dracula Parc de la Sighişoara! care ... nu se face!), când în curtea Academiei (care s-a pronunţat ferm împotriva proiectului), când în curtea europenilor. Proiectul va muri, dar, nu din decizia guvernului, ci, din cauze naturale, din imposibilitatea respectării tuturor normelor europene!
Lucrurile vor reveni greu la normal în Roşia Montană. Proprietăţile cumpărate de companie vor fi, probabil, vândute vreunei firme care va construi aici o staţiune turistică. Încet, încet, infrastructura se va îmbunătăţi şi zona va deveni din nou prosperă. Soarele va răsări din nou deasupra Roşienilor! Conflictele actuale se vor aplana, rănile se vor închide. Comunitatea se va reconstrui şi ea, având în frunte pe cei care acum sunt disperaţi. Turiştii, care vor veni iarna să schieze la Arieşeni şi vara să admire stalactitele de gheaţă de la Scărişoara, vor face şi un tur prin zonă, vor vizita Galeriile Romane, vor adăsta pe la vreun localnic ca să bea lapte proaspăt, să guste din „slană” şi să doarmă o noapte în fân, vor duce la plecare o sticlă cu afinată şi un borcan cu dulceaţă de zmeură, ...
Sper ca, peste vreo zece ani, să ne întâlnim în piaţa veche a Roşiei Montane, lângă ruina fostului cazinou, şi, uitându-ne înspre Cârnic, să ne bucurăm de măreţia şi verdeaţa lui şi să ne amintim de vremurile grele când luptam împotriva invadatorilor!
Vă mulţumesc pentru interesul pe care îl manifestaţi faţă de Roşieni şi rămân la dispoziţia dvs.
Nota bene: Trei pentru Roşia: Marţi, 5 august 2003, orele 12, la sediul Asociaţiei Ecologiste “Floarea de Colţ” din Cluj Napoca (AEFC), a avut loc o întâlnire cu tema “Ce-am mai putea face pentru salvarea Roşiei Montane?”. În organizarea AEFC, întâlnirea a reunit la aceeaşi masă pe: Peter GLUCK (specialist în energetică ecologică), Sabin MUREŞAN (PATRIR), coordonator al campaniei “Salvaţi Roşia Montană”, şi Zamfir POP (AEFC), care a lucrat timp de două luni în sprijinul Asociaţiei Aurarilor “Alburnus Maior” din Roşia Montană.
Întâlnirea a avut ca prim scop prezentarea situaţiei actuale în zonă şi a stadiului în care se află campania de salvare, iar în perspectivă colaborarea, bilateral şi multilateral, pentru rezolvarea cazului Roşia Montană.

Zamfir POP zamfir@email.ro
Ultima oară modificat de zamfir pe Joi Aug 07, 2003 11:32 pm, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
zamfir
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 19
Membru din: Lun Aug 04, 2003 12:16 am
Localitate: Turda / Romania

Mesajde arty fact » Mie Aug 06, 2003 12:57 pm

Acordul carui for ecologic trebuie obtinut pt acest proiect: unul intern sau unul strain (european, samd)? Daca e cazul intai mentionat, nu credeti ca e necesara o moderatie a optimismului?;-)
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

cu bâtă în spate şi românii ştiu să respecte norme europene

Mesajde zamfir » Joi Aug 07, 2003 11:27 pm

Acel acord trebuie obţinut de la foruri din România, dar, se aplică deja normele europene! Poate că aveţi dreptate: sincer, şi eu sunt îngrijorat de acest aspect! Dar, din dragoste faţă de Roşia Montană şi cunoscând suportul internaţional de care se bucură Roşienii, înclin să rămân, totuşi, optimist! Dacă Horea şi Avram Iancu nu se luptau ...
Ca să justific optimismul, vă voi spune că în această clipă, atât Banca Mondială, cât şi UNESCO, dar, şi Uniunea Europeană, sunt sensibilizate de lupta pe care o dă Alburnus Maior pentru Roşieni şi aşteaptă să cunoască reacţia autorităţilor române în această criză. Nu cred că, mai ales după declaraţiile premierului Năstase, ar fi motive de „temperat optimismul”. Dacă guvernul României nu a auzit timp de mai mulţi ani de zile strigătele noastre, disperate, ale Roşienilor, premierul o fi auzit şoaptele spuse în olandeză ori suedeză despre protecţia mediului şi despre respectarea proprietăţilor în Uniunea Europeană şi ... în ţările care vor să adere! Oricum, important este că a ieşit, în sfârşit, la rampă cu declaraţii despre ... ceea ce avertizăm noi de ani de zile! Cu bâtă în spate şi românii ştiu să respecte norme europene!!!
Vă mulţumesc grija faţă de Roşieni şi rămân la dispoziţia dvs.
Zamfir POP zamfir@email.ro
Avatar utilizator
zamfir
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 19
Membru din: Lun Aug 04, 2003 12:16 am
Localitate: Turda / Romania

Mesajde arty fact » Vin Aug 08, 2003 10:50 am

Citeam ieri in Ev Zilei, cum ca exista o echipa complexa de arheologi pe la Rosia si ca zilnic se descopera vestigii romane.Ironic, daca nu ar exista presiunea aurului, probabil descoperirile de ruine ar dura dublu si interesul nu ar fi atat de viu- cel putin asta e impresia desprinsa direct din articol. Asa, zilnic se mai gaseste ceva inestimabil...
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

saparea sapatorilor!

Mesajde zamfir » Vin Aug 08, 2003 12:20 pm

Aţi atins un alt punct sensibil al situaţiei de la Roşia Montană: situl arheologic complex din zonă. Pentru a obţine aprobările necesare pentru exploatare, compania minieră este obligată să plătească lucrările de săpături arheologice pentru a primi „descărcarea de sarcină la nivel arheologic” pentru terenul care urmează a fi supus exploatării miniere. Pentru că zona în discuţie este imensă, mii de hectare, şi aceste lucrări sunt mari consumatoare de bani şi de timp, în zonă lucrează mai multe echipe. Arheologi din Deva, de la Bucureşti, şi, chiar şi arheologi francezi. Dar ... este un adevărat scandal şi în acest domeniu. Circulă zvonuri despre lucrări fuşerite (se câştigă bani), procese-verbale conform cărora cele câteva hectare săpate se transformă în suprafeţe imense (se câştigă timp), despre descoperiri .... acoperite imediat (se evită complicaţii). În contract, arheologii au o clauză de confidenţialitate referitor la descoperirile pe care le fac! M-am lovit personal de refuz de a mi se oferi informaţii despre săpături şi de interdicţia de a fotografia echipe de arheologi la lucru. Un exemplu este mausoleul, despre care informaţia „a răsuflat” şi, ulterior scandalului, s-au luat măsuri de conservare. Pe acest front luptă prof. PISO de la Muzeul de istorie din Cluj Napoca. Apelul disperat al Domniei-sale a fost semnat de sute de arheologi din lumea largă.
Din nefericire, şi în acest domeniu, „nu ne vindem ţara”, ci, o facem harcea-parcea şi o dăm de gratis!
Evident că, fără interesul companiei miniere lucrările ar dura mai mult. Probabil că nici nu s-ar găsi fondurile necesare. Dar, aşa cum explicam unui reporter de la ZDF, este ca şi cum mi-ar repara pe gratis, din bunăvoinţă, o şipcă ruptă din gard şi apoi mi-ar dărâma tot gardul. De ce nu sunt mulţumit că-mi repară pe gratis şipca ruptă din gard?
Vă mulţumesc pentru grija faţă de Roşieni şi rămân la dispoziţia dvs.
Zamfir POP zamfir@email.ro
Avatar utilizator
zamfir
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 19
Membru din: Lun Aug 04, 2003 12:16 am
Localitate: Turda / Romania

Mesajde levynagy » Vin Aug 08, 2003 3:28 pm

Felicitări domnului Zamfir Pop pentru iniţiativă! :good: Să sperăm că lucrurile vor decurge în direcţia cea bună, şi contrar mersului actual al lumii înspre dezumanizare...

Am cutreierat şi eu câţiva ani la rând Apusenii...atras de natură dar întristat la vederea omului :cry2: ... Mentalitatea e de vină pentru tot ce se întâmplă, oricum. :banghead: O prejudecată adânc înrădăcinată :headscratch: în Ţara moţilor, amintită la această rubrică, face ca omul de rând să caute "ţapi ispăşitori" în altă parte şi în alţii decât aici, în proprii compatrioţi care îl fură :hammer: ...
Avatar utilizator
levynagy
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 179
Membru din: Mar Noi 19, 2002 2:32 am
Localitate: New York City, NY, USA

Mesajde zamfir » Vin Aug 08, 2003 4:38 pm

Nu mi-a fost în intenţie să găsesc ţapi ispăşitori. Deşi, în cazul Roşiei Montane, localnici sunt cei care ispăşesc acum ... Ce vină au ei că un nu-ştiu-cine le-a amanetat viaţa şi viitorul? Că un oarecare le joacă la ruletă trecutul şi prezentul de dragul a câţiva arginţi strecuraţi prin buzunare? Cine i-a întrebat pe ei dacă vor ce li se întâmplă acum? De curând Consiliul judeţean a aprobat soarta lor TOT fără să-i consulte! Consiliul local a fost foarte harnic când a hotărât să concesioneze tăurile comunei ... construite nu de către stat, ci, de către localnici! Cu ce drept să dispună de ele? Pentru ca o mână dintre localnici să-şi umple buzunarele, iar, alţii să-şi distrugă viitorul?
Acestea sunt adevăratele probleme ale Roşiei Montane!
Mentalitatea? Nu este alta decât cea a celorlalţi români.
Poate este o părere subiectivă, dar, eu am avut impresia că la Roşia Montană oamenii sunt cu un gram mai buni, mai serioşi, mai cinstiţi decât aiurea ... Încă sunt o comunitate!
Oricum, vă mulţumesc şi dvs. pentru interesul pe care-l arătaţi faţă de consătenii mei (vezi intervenţiile mele anterioare), faţă de Rosienii!
Zamfir POP zamfir@email.ro
Avatar utilizator
zamfir
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 19
Membru din: Lun Aug 04, 2003 12:16 am
Localitate: Turda / Romania

o intrebare

Mesajde ioan » Sâm Aug 09, 2003 10:52 am

Si eu cred ca problema pusa in discutie de dl. Zamfir trebuie gandita si discutata cu implicare fatza de cea avem in prezent , dar si cu responsabilitate fatza de viitor. "Avertismentul" Academiei Romane este un astfel de pas responsabil, " campania mediatica online", la fel, dar ma intreb: In Consiliul local nu sunt "alesii" oamenilor din localitatea respectiva. Cine i-a votat ? Nedumerirea porneste de la cele scrise de dl. Zamfir :"Consiliul local a fost foarte harnic când a hotărât să concesioneze tăurile comunei ... construite nu de către stat, ci, de către localnici! Cu ce drept să dispună de ele?"
Avatar utilizator
ioan
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 897
Membru din: Sâm Dec 28, 2002 6:01 pm
Localitate: Aiud, Romania

democraţia originală

Mesajde zamfir » Dum Aug 10, 2003 12:27 am

Vai, Prietene? În ce ţară trăieşti? Nu înţelegi noţiunea de "democraţie originală" cu care ne-am pricposit după "marea aglomeraţie din decembrie"?
Încă nu ai aflat că în România, între cei aleşi şi cei care aleg, ne există nici o relaţie. Pardon, există: cei care au votat sunt datori să servească pe cei ajunşi sus!
Credeţi că numai la Roşia Montană se întâmplă aşa ceva? Să vă dau un exemplu: reprezentanţii aleşi de către cetăţenii din Turda au votat cu voioşie ca să se taie copaci bătrâni din parcul unui liceu şi acolo, în locul copacilor, sub ferestrele liceului - unde învaţă câteva sute dintre copiii TURDENILOR, în faţa liceului - pe unde trec zilnic câteva sute dintre copiii TURDENILOR, să se construiască o benzinărie! Spre binele acestor sute de copii ai TURDENILOR care i-au ales, le bagă sub nas gaze de eşapament! Unde am mai auzit despre "tratamente" cu gaze de eşapament ? ... Oare, copiii consilierilor locali învaţă la licee din Cluj!? Părinţii lor îşi pot permite ... din indemnizaţia de consilier!?
Sistemul se practică de jos până sus: consilierii locali din Roşia Montană, consilierii judeţeni ai Albei, parlamentari votaţi de populaţia din Roşia Montană sau din judeţ, toţi (cele câteva excepţii, să mă scuze!) sunt fericiţi că Roşienii vor fi mutaţi cu forţa ori momiţi cu nişte arginţi, că se vor toca nişte munţi, că aurul şi argintul pleacă din ţară aproape pe degeaba, că o vale se transformă într-o baltă de noroi, acoperind foste case, foste biserici, foste cimitire, ..., că galerii de pe vremea dacilor ori romanilor vor dispărea - câte ţări din lume au în patrimoniu galerii exploatate acum peste 2.000 de ani?, că Roşienii se vor dezrădăcina şi risipi în patru vânturi - câte comunităţi din lume se pot mândri cu continuitate de peste 2.000 de ani? ... Culmea, fruntea bisericii ortodoxe acceptă dispariţia bisericilor şi cimitirelor, în loc să fie alături de Roşieni, în linia întâi a luptei, ca "păstori ai turmei"! Dar, aceste biserici şi cimitire sunt, oare, ale Episcopiei sau sunt alte comunităţilor locale? Ce păstor este acela care-şi vinde turma?
Credeţi că i-a întrebat cineva pe Roşieni - de la nivel local, judeţean sau naţional - despre ce vor ei? Dacă "toţi ştiu că Roşienii nu se opun proiectului", de ce nu se organizează un REFERENDUM în comună, în judeţ, în Ţara Moţilor? ... pentru a se calma spiritele şi pentru a se închide definitiv gura celor cârcotaşi şi răuvoitori? Adică, celor ca mine şi ca dvs., care ... nu înţelegem progresul, beneficiul adus de investiţii străine, binele băgat cu sila în gura Roşienilor tocmai de către cei pe care Roşienii i-au ales ca să le apere interesele!
Când am atras atenţia unui poliţist că are datoria de a "ocroti" (conform Constituţiei României) proprietatea Roşianului, călcată de compania minieră, pentru că Roşianul este cel care-l plăteşte, mi-a răspuns că nu este adevărat: pe el, ca poliţist, îl plăteşte statul! Probabil că, de aceea a venit la solicitarea cetăţeanului ... cu jeep-ul companiei miniere, care este scutită de impozite şi taxe până în 2009! Degeaba am încercat să-l lămuresc că dacă statul porneşte tiparniţa de făcut bani ca să-l plătească pe el ca poliţist ... se numeşte inflaţie! Dar, ... asta este altă poveste! Este dureroasa poveste a statului de ... drepţi!
Prietene, mulţumesc şi Domniei-tale pentru interesul pentru consătenii mei din Roşia Montană şi sper să ne-ntâlnim, peste câţiva ani, în străvechea vatră a satului şi nu în ... viitoarea, unde vrea să se mute actualul primar!
Zamfir POP zamfir@email.ro

P.S.: datorez Prietenului nostru din Helsinki (sper că şi el va citi aceste rânduri) o precizare:
- compania minieră va trebui să obţină "acordul de mediu pentru exploatare minieră" de la Ministerul Agriculturii si Mediului, respectiv de la Directia de Monitoring Integrat, Autorizare si Controlul Conformitatii din cadrul acestui minister din Guvernul României; din câte ştiu eu, un grup de experţi ai Uniunii Europene îi vor ajuta pe experţii români să descifreze dosarul pe care îl va prezenta "Roşia Montană Gold Corporation"; sper ca cele două echipe de experţi să descifreze cu profesionalism şi cu dragoste de mediu, dacă nu de Roşieni, pericolele pe care noi, nefiind experţi, le vedem! Sperăm, ca în cele două echipe, să nu fie nici un ... sas, ci, numai profesionişti!
Avatar utilizator
zamfir
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 19
Membru din: Lun Aug 04, 2003 12:16 am
Localitate: Turda / Romania

Mesajde arty fact » Dum Aug 10, 2003 12:27 pm

Multumim pt randuri...e vorba de o "ea"(in Helsinki) :oops: :-). Ne-ar place sa va avem drept participant in conversatii legate si de alte subiecte pe teme alese de dvs sau deschise deja aici, pe forumul aiudenilor. Astfel , pe langa o "cetatenie rosie-montaneza";-), ati putea spune ca ..."am fost si la Aiud"...:-)
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

pe baricade

Mesajde zamfir » Dum Aug 10, 2003 11:16 pm

Scuze: sub un pseudonim este greu să descoperi cine este persoana. De fapt, în discuţia noastră nici nu contează cine este individul respectiv, ci, este important numai "ce face şi ce ar mai putea face pentru Salvarea Roşiei Montane?"! În plus, cred că nici formalismele de genul "domnul" sau "dumneavoastră" nu prea îşi găsesc locul aici, unde suntem cot-la-cot, pe baricadele unei lupte! Eu îmi public la sfârşitul fiecărei intervenţii numele real şi adresa de e-mail, tocmai pentru a fi contactat pentru alte subiecte. Prezenţa mea pe internet este proporţională cu ... banii de care pot dispune: când se va mări tariful telefonic, implicit, se va micşora timpul pe care îl voi putea acorda on-line-ului, din nefericire! La început, acum 4 ani, eram on-line cam 60-80 de ore lunar; acum abia îmi permit vreo 30, în viitor ... Postarea unui text pe site îmi ia cam mult timp; răspunsul la un mesaj de e-mail îl concep off-line şi se expediază uşor, automat, la accesarea internet-ului! Noroc cu internet-ul de la serviciu şi ... de prin alte instituţii prin care trec şi pe unde am prieteni! ...
A propos: în afară de discuţia de faţă,
ce ai făcut pentru a ajuta această campanie? Ai informat pe cei din jurul tău? Dar, pe cei din alte ţări? Ai scris parlamentarului tău? Dar, parlamentarilor europeni? Ai scris primului-ministru al ţării tale? Dar, lui Adrian Năstase? Ai sensibilizat un organ de presă (ziar, radio, TV), care să publice despre situaţie? ...
Înterpelarea se adresează tuturor celor implicaţi în această discuţie!
Despre o "cetăţenie roşie-montaneză", scrieţi primarului Virgil NARIŢA, dar, el vă va primi numai în fantomatica "nouă" Roşia Montană, construită în iarna care urmează de către compania minieră. Probabil, din gheaţă!
În altă ordine de idei: da, eu am fost şi la Aiud! Şi cam în toată ţara! Şi în încă vreo 15 (în Finlanda încă nu am ajuns!)! Mă doare faptul că singura instituţie din Aiud care merge bine este ... penitenciarul! În rest ... cam aceasta este impresia pe care o lasă oraşul trecătorului! De Aiud, mă leagă multe: Doamna mea este originară din acest oraş. Pentru a-i găsi ei informaţii despre aiudeni, "l-am întâlnit" pe Robilix (sper să ne-ntâlnim şi pe "real" la unul dintre vernisajele săptămânii viitoare!).
Zamfir POP zamfir@email.ro
Avatar utilizator
zamfir
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 19
Membru din: Lun Aug 04, 2003 12:16 am
Localitate: Turda / Romania

pentru informarea dvs.

Mesajde zamfir » Mar Aug 12, 2003 12:22 am

Prieteni,
pentru a vă ajuta să înţelegeţi mai bine optimismul meu, vă comunic o informaţie primită de curând;
textul l-am lăsat intenţionat cu mai multe link-uri pentru ca să vă puteţi continua informarea şi din acele surse.

----- Original Message -----
From: Codruta To: Mediu@ngo.ro ; apuseni@yahoogroups.com ; romania_eu_list@yahoogroups.com ; protest-ro@yahoogroups.com Sent: Monday, August 11, 2003 Subject: [Mediu] Stire pe site-ul Ministerului Mediului din Ungaria
Retransmisa: De altfel, lui Sandor trebuie sa-i multumesc si pentru o traducere, de anul trecut, din Népszabadsag, dupa intanirea cu Banca Mondiala de la Budapesta si demonstratiile de atunci.
Codruta
Dragi colegi, Va transmit traducerea unei stiri aparuta pe site-ul Ministerului Mediului si Apelor din Ungaria

Mina de aur de la Rosia Montana: ministrul mediului si apelor urgenteaza intrunirea comisiei mixte maghiaro-romane
Ministrul mediului si apelor, Dr. Persányi Miklós si omologul sau roman s-au inteles cu ocazia Conferintei Ministerelor organizat in 21 mai 2003 la Kiev despre alcatuirea unei Comisii Mixte Romano-Maghiare de Mediu.
Sedinta de alcatuire a comisiei a fost programata pe data de 1 iulie, in Budapesta, dar a fost amanata din cauza schimbarilor din guvernul Romaniei. Persányi Miklós in acord cu noul sau partener roman cere intrunirea cat mai grabnica a sedintei. In propunerea de ordine de zi trimisa omologului roman una dintre problemele principale este in continuare mina de aur de la Reosia Montana, problema tratata cu mare prudenta de catre guvernul si prim-ministrul roman.
Din iulie 2002, partea maghiara a inaintat numeroase propuneri si initiative la nivel ministerial in legatura cu proiectul minei de aur de la Rosia Montana. Ministrul mediului si apelor a discutat personal cu omologul sau roman in octombrie 2002 si mai 2003, solicitand informatii precise despre proiectul de deschidere a minei. Potrivit informatiilor primite, proiectul nu a fost pornit deoarece investitorul nu a respectat reglementarile de mediu.
In cazul investitiilor de asemenea anvengura nu mai este sufficient acordul autoritatilor respective, fiind nevoie si de acordul guvernului.
In urma intelegerilor, in comisia internationala de evaluare a impactului asupra mediului a exploatarii de suprafata a aurului vor participa si specialisti maghiari.

KOROSFOY Sandor Director Executiv Asociatia Ecologista "Floarea de Colt"
RO - 400079 Cluj-Napoca, str. IC Bratianu nr. 12, ap. S
Tel./Fax: +40 264 594897; Mobil: +40 722 436016 aefc@ngo.ro http://www.aefc.org


Cu aceaşi prietenie şi cu recunoştinţă pentru interesul pe care-l arătaţi faţă de consătenii mei din Roşia Montană!
Zamfir POP zamfir@email.ro
Avatar utilizator
zamfir
Membru Junior
Membru Junior
 
Mesaje: 19
Membru din: Lun Aug 04, 2003 12:16 am
Localitate: Turda / Romania

Mesajde arty fact » Mar Aug 12, 2003 10:04 am

Asadar nu mai exista motive de ingrijorare pt investitia in minele de aur ... Daca acest conflict va fi aplanat, care va fi scopul dvs urmator , d-le Zamfir?
Cat despre aiudeni, ei trebuie sa lupte mai mult pt Aiud, nu? Noi manifestam interes pt discutii (eu a modera o discutie:-)), care sa releve public chestiuni mai mult sau mai putin semnificative. Inca nu-mi permit sa ajut Aiudul in modul in care are nevoie (sunt doar un pion marunt in dansul social), caci am si ca individ (a:-)) destule probleme... stiu, suna tare egoist si escapist, insa cei care ma cunosc stiu ca ma alatur cu multa vointa unor cauze in care cred si ma intereseaza, pe care le cunosc...un exemplu este acest forum, unde am postat o multime de mesaje, articole, intrebari, toate legate de cultura si civilizatie (nu sunt experta in mediu si ecologie, nici in economie, asa ca nu pot scrie autoritatilor despre ceea ce nu cunosc). In Rosia am fost numai o data, mi-au placut anumite aspecte si asta e cam tot. Trebuie mai multe pt un liaison d'amour, asa cum simtiti dvs!;-)
arty fact
Membru Expert
Membru Expert
 
Mesaje: 2275
Membru din: Mie Noi 27, 2002 12:36 am
Localitate: Aiud, Romania

Următorul

Înapoi la Situatia actuala, politica, sociala din Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |