left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Aranylapok a Bethlen Konyvtarban

articole apărute despre aiud în alte limbi decât româna (maghiară, engleză etc)

Aranylapok a Bethlen Konyvtarban

Mesajde robilix » Joi Iul 10, 2008 8:42 am

Szabadság, június 04, 2008

Aranylapok a Bethlen Könyvtárban
2008. június 04
DVORÁCSEK ÁGOSTON


A sorozat ez évi utolsó előadását hallgathatták meg májusban azok, akik figyelemmel követték Györfi Dénes előadásait. A választott téma: Régi kéziratos kollégiumi diáklapok a Bethlen Könyvtárban. A Bethlen Gábor Kollégiumban nagyon korán elkezdődtek az önképzőköri tevékenységek, már 1630–ból, a gyulafehérvári korszakból találhatunk adatokat az ilyen jellegű rendezvényekről, később, az Enyedre való áthelyezést követően egyre inkább virágzott ez a fajta tevékenység. 1791–től rendszeresen összegyűlt a Magyar Társaság, nyelvművelési kérdéseket megvitatni. A viták eredményeként jelent meg a Próba című kiadvány 1792–ben, 1837–ben a Virágkosár, 1847–ben pedig Korány címmel publikálták a diákok irodalmi jellegű próbálkozásait.

A kiadványok közt külön ritkaságnak számít az 1838-ban REG, azaz Reggel cím alatt megjelent kéziratos önképzőköri diáklap, amely egyetlen példányban ma is fellelhető a könyvtárban. Ez a folyóirat indította el a kritikus gondolkodást, amelynek eredményeként a következő évben Villám címmel egy kritikai lap is napvilágot látott. 1842-ben a kollégiumi önképzőkör már egy 276 oldalnyi kéziratos könyvet publikált Munkatár címmel. Olyan, mára már híressé vált személyek írásait olvashatjuk ebben a remekműben, mint Gyarmathi Samu. A szabadságharc okozta pusztítás után lehetetlen volt a tevékenység folytatása, de viszonylag hamar talpra álltak: tíz évre rá már működött az önképzőkör. E tevékenység eredményeként jelent meg 1864–ben a Jelszó: ELŐRE című gyűjtemény. A református teológia diáksága Theológiai Közlöny című kiadványának 1888-as második évfolyamából is fennmaradt néhány szám. 1892 decemberében indult be az Ifjúsági Közlöny, amelynek szerkesztője így fejezi be előszavát: „Lapunknak már a csírázásnál kemény talajt kell áttörni, hogy fölszínre jutva, élvezhesse a jótékony napsugárt. Ámde a lelkesülés melege melyik rétegen nem szivárog által, melyik begyepesedett talajt nem teszi termővé? Ez a lelkesülés éppen az ifjúi kebelből hiányoznék? [...] Föl tehát a nemes munkára – úgy – ’kinek, mint adák az istenek’”.

Az önképzőköri munka az első világháború éveiben sem szünetelt, az akkori alkotások egy díszes kötetben jelentek meg: Ifjúság 1916–1917. A háború utáni megváltozott körülmények között is folytatódott a tevékenység, évfolyamonként alakultak önképzőkörök, a legtermékenyebb azonban a korábban alakult, Kemény Zsigmond nevét viselő kör volt, amely a Haladjunk című lapban közölt. Olyan nevekkel találkozunk benne, amelyek bevonultak az erdélyi irodalomtörténetbe: Berde Mária, Berde Károly, Vita Sándor, Vita Zsigmond és Sipos Domokos. Sipos, aki 1922-ben visszatért Nagyenyedre, hogy részt vegyen az iskola 300 éves évfordulóján, így vallott: „Belebámulok az elmúlt esztendők medrébe s keresem az örökké változó homokban egy szegény kisdiák lábanyomát. Pityergő szájjal anyámtól búcsúzom, a régi várfal mellett szipogva majszolok ráncosodó besztercei szilvát, délben egy félcipót, gyömöszölök kicsiny zsebembe, este az összefaricskált publika mellett négy-öt hozzám hasonló, álmélkodó báránykával ismerkedem s szent áhítattal bámulom a cigarettázó primásiust”, majd miután számba veszi az itt hagyott, szívéhez közel álló helyeket, eszébe jut a diákújság is : „Kézzel írott, kedvenc újságom: ’Haladjunk’ emlékszel-e régi szerkesztődre? Első novelláim s vezércikkeim nem vágytok-e néha fáradt kezem simogatása után?”

A Haladjunk-kollekció a leggazdagabb, az 1883–85-ös évfolyamból 170 oldal, az 1899–1918-as évfolyamból 720, az 1922–25-ös évfolyamból pedig 153 oldal maradt fenn. Az előadást vetített képsor kísérte, csodálattal néztük a gyönyörű írással rögzített anyagot és a művészi rajzokat. Jó lenne, ha a létező anyagot digitálisan fel lehetne dolgozni, hogy szélesebb körben is ismerté válhasson. Az Aranylapok a Bethlen Könyvtárban előadássorozat a következő iskolaévben, idén ősszel folytatódik. Érdeklődéssel várjuk!Bővebben a Szabadság hónlapján
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare in alte limbi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |