left
AiudOnline.ro
judetul alba, românia
  bine ai venit
pagina aiudenilor de pretutindeni
  home Home   contact Contact  
    
 
 
cautare rapida aiudeni
cauta Ai o legătură cu Aiudul? Înscrie-te acum în lista aiudenilor.
fotolix.ro
 
AiudOnline.ro / forumul aiudenilor de pretutindeni
 

Ismet bemutattak a szep rozsakat

articole apărute despre aiud în alte limbi decât româna (maghiară, engleză etc)

Ismet bemutattak a szep rozsakat

Mesajde robilix » Joi Iul 10, 2008 8:57 am

Szabadság, július 2, 2008

Ismét bemutatták a szép rózsákat
2008. július 2
BAKÓ BOTOND


A Nagyenyed városához tartozó Csombord borai mellett szép rózsáiról is nevezetes. Itt működött valaha a Bethlen Kollégiumhoz tartozó magyar nyelvű mezőgazdasági líceum, amely ma Alexandru Borza nevét viseli.

Ennek az iskolának a kertjében szervezte meg a Romániai Rózsabarátok Köre idén 8. alkalommal a hagyományos rózsakiállítást. A rendezvényen részt vett Wagner István, az Országos Egyesület elnöke is, aki felolvasta a kiállításon részt vevő, többségében csombordi rózsatermesztők nevét. Elmondta, az egyesület országosan 130 tagot számlál, a legtöbben Erdélyben, főleg Kolozsvár környékén működnek. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Nicolae Popa parlamenti képviselő és Horaţiu Mihai Josan, Nagyenyed polgármestere. Idén első ízben a Fehér Megyei Tanács is magáénak vallotta és támogatta a rendezvényt.

Szepesi Jenő felvinci kertész ugyancsak megjelent a kiállításon, ezúttal azonban nem rózsáit, hanem egyéb virágait és kiskerti szerszámait mutatta be. Összesen 140 rózsafajtát termeszt, ebből 80-at már nagyban, a többi kísérleti stádiumban van. Európaszerte ismert német cégtől vásárolt legutóbb hat fajtát. Rajta kívül többek között kiállított Molnár András, Molnár István, Bakk Emese, Csiki Ildikó, Szakács László, Medgyesi István, Tamás István.

A rendezvény szórakoztató programjaihoz tartozott Wagner István vetített képes előadása a Rózsabarátok dél-afrikai látogatásáról, ahol tapasztalatcserét is folytattak az ottani rózsatermesztőkkel. Közben dr. Csávossy György nyugalmazott csombordi tanár, író bemutatta a helyi borászokat is, akik ott helyben kínálták kóstolgatásra remek zamatú boraikat. Végül kitüntették a szemet gyönyörködtető rózsák termesztőit, és a csombordi I–IV. osztályosok népi táncának látványával is szórakozhattak az érdeklődők.

Bővebben a Szabadság hónlapján
Designers are meant to be loved, not to be understood.
- Fabien Barral -
Avatar utilizator
robilix
Administrator AiudOnline
Administrator AiudOnline
 
Mesaje: 5638
Membru din: Vin Noi 15, 2002 2:40 pm
Localitate: Cluj, Romania / fotolix.ro

Înapoi la Articole, publicatii, ziare in alte limbi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron
top
right  
  img   img  
Powered by Robilix WEB
Valid XHTML 1.0 Transitional This document validates as CSS!
Copyright AiudOnline.ro © 5.0
:: 2002 - 2012 ::
   
Robilix WEB - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |